• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan'ın ABD ziyareti için Koru'dan tuhaf yorum: "Zihnimde Menderes'in ziyareti var"

Yeniakit Publisher
2017-09-14 17:49:00 - 2017-09-14 17:55:06
Erdoğan'ın ABD ziyareti için Koru'dan tuhaf yorum: "Zihnimde Menderes'in ziyareti var"

Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu akşam ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme hakkında ilginç bir yorumda bulundu.

'Kritik gezi neden kritik? Menderes ve Özal'ın Washington ziyaretleri ne anlatıyor?' başlıklı yazısında Fehmi Koru, eski başbakanlardan Menderes'in ziyarette ABD'den ekonomik yardım talebinde bulunduğunu, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ise yardım yerine ticareti geliştirmeyi talep ettiğini aktarıyor.

İşte Fehmi Koru'nun yazısından ilgili kısımlar:

Kritik geziler gerçekten 'kritik' olabiliyor.

Şahsen 'kritik' sıfatı önceden yapıştırılmış pek çok devlet adamı ziyareti izledim; Ankara-İstanbul ve Washington'da… Bu sebeple, bugün iki liderin Washington'da yüz yüze yapacakları görüşme beni endişelendiriyor.

İzlediğim 'kritik' ziyaretlerden, bir tek, Turgut Özal'ın tasvibini aşırı biçimde muhataplarına belli ettiği Birinci Körfez Savaşı sonrası (1991) çıktığı ve sadece Beyaz Saray'da değil, Camp David'te de âlâ-yı vâlâ ile ağırlandığı ziyaret gönül rahatlığı içerisinde geçmişti.

Özal, o ziyarete, 'No aid, but trade' (Sizden yardım istemiyoruz, ticaret istiyoruz) sloganıyla gitmiş ve istediğinden fazlasını almıştı da.

Şimdi ise hayli endişeliyim. Zihnimde hep Adnan Menderes'in 1959 yılı Ekim ayında ABD'ye yaptığı ziyarette yaşananları taşıyorum da ondan…

Menderes'in Washington'u ziyaretinden yalnızca iki ay sonra (6 Aralık) ABD Başkanı Dwight Eisenhower Türkiye'ye geldi.

Bu iki ziyaretten sadece altı ay sonra ise Türkiye'de arkasında ABD'nin bulunduğuna inanılan bir askeri darbe yaşandı (27 Mayıs 1960).

Elbette bugün Türkiye ABD'ye 'rest' çekebilecek duruma gelmiş bir ülke; o günden bugüne şartlar çok değişti. Tayyip Erdoğan da Adnan Menderes değil; yutkunarak konuşmayacağı biliniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23