• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan’dan birlik çağrısı

Yeniakit Publisher
2015-04-18 07:55:00 - 2015-04-18 07:55:17
Erdoğan’dan birlik çağrısı

Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi tarafından fahri doktora tevdi edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin yapısını eleştirerek, “Dünya 5’ten büyüktür” dedi ve Türk-İslam dünyasına birlik-beraberlik çağrısı yaptı

HASAN KARAKAYA / KAZAKİSTAN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 günlük Kazakistan programını dün tamamladı. Türkiye Diyanet Vakfı’nca inşa edilen Hoca Ahmet Yesevi Camii ve Külliyesi’nin açılışını gerçekleştiren Erdoğan’a, Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi fahri doktora tevdi etti. Törenin ardından şer güçlere karşı birlik çağrısı yapan Erdoğan, adil ve gerçekçi bir düzenin tarafı olmak istediklerini kaydetti.

TÜRK RÖNESANSININ HARCI BU TOPRAKLARDA ATILDI

Törende kendisine verilen fahri doktora için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’ni, Türkiye ile Kazakistan arasındaki iş birliğinin önemli sembollerinden biri olarak gördüğünü belirtti. Üniversitenin ilk ve en önemli öğretim üyesi olarak Hoca Ahmet Yesevi’yi kabul ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkistan, çağlar açıp çağlar kapatan gelişmelerin temellerinin atıldığı, tarihi bir ilim, irfan, kültür merkezidir. Tarihte “Türk Rönesansı” diye ifade edilen medeniyet hamlesinin harcı, işte burada, bu topraklarda karılmıştır. Bu harcın temelinde muhabbet vardır, saygı vardır, bilgi vardır, erdem vardır, hikmet vardır” dedi.

“TÜRKİYE BARIŞIN İNŞASI İÇİN ÇALIŞIYOR”

Türkiye’nin tarihimizin ve coğrafyamızın bize yüklediği sorumlulukların farkında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin çevresinde, yaşanan sorunlara ilişkin olarak, “Ukrayna’da Kırım Tatarlarının durumunu biliyorsunuz. Suriye’deki zulüm, hem insani bakımdan, hem siyasi bakımdan giderek kötüleşiyor, vicdanları giderek daha çok yaralıyor. Aynı şekilde Irak’ta mezhepçilik fitnesi, hâlâ tüm ateşiyle yanıyor. DAİŞ denilen terör örgütü, sadece ve sadece Müslüman kanı dökerek, İslam dünyasını ve bölgeyi zehirlemeye devam ediyor. Libya’da yaşanan fiili bölünmüşlük hali, ülkenin ve oradaki kardeşlerimizin geleceği bakımından bizi endişelendiriyor. Mısır’da darbeyle iş başına gelen yönetim, demokrasiye dönüşü reddettiği gibi, verdiği idam kararlarıyla, halkın yüreğinde de kapanmayacak yaralar açma yolunda ilerliyor. Son olarak Yemen’de başlayan iç çatışmalar, bölgede yeni bir kamplaşmanın fitilini ateşleme aşamasına geldi. Filistinlilerin haklarına saygı göstermeme konusunda adeta yarış içinde olan İsrailli politikacılar yüzünden, bölgedeki huzursuzluk giderek tırmanıyor. Afganistan hâlâ huzuru yakalayabilmiş değil. Afrika ülkelerinin pek çoğunda da benzer sıkıntılar var. Myanmar’dan, Doğu Türkistan’dan gelen haberler bizleri endişelendirmeye devam ediyor. Türkiye, işte tüm bu manzara içinde, barışın, huzurun, refahın, güvenin temel alındığı bir uluslararası sistemin inşası için çalışıyor, bu yöndeki gayretlere destek veriyor” şeklinde konuştu.

“BM YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çabaların başarıya ulaşması için, uluslararası toplumda etkinliği olan tarafların bir araya gelmesi ve birlikte hareket etmesinin şart olduğunu, bir yandan bölgesel iş birliği platformları güçlendirilirken, diğer yandan da Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, küresel yapıların çözüm odaklı bir anlayışla yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. “Suriye’de 350 bin insanın ölümüne seyirci kalan bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dünya üzerinde yaşayan milyarlarca insana nasıl güvenli bir gelecek vaat edebilir ki?” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçimle iş başına gelmiş siyasetçilerin değil, askeri darbeyle ülke yönetimini gasp etmiş diktatörlerin arkasında duran bir uluslararası düzen, insanlara nasıl daha özgür bir gelecek vaat edebilir ki? Batıda sadece israf edilen, çöpe atılan yiyeceğin, Afrika’daki tüm açları doyurabilecek miktara ulaşabildiği bir sistem, insanları nasıl daha müreffeh bir hayat için motive edebilir ki?” ifadelerini kullandı.

TÜRK KONSEYİ İLE YOLA DEVAM

Bu sürdürülemez uluslararası düzenin değişmesi için her platformda Türkiye’nin sesini yükseltip, itirazlarını dile getirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi ve güçlendirme kararı alınan iş platformu ile birlikte sorunlara çözüm aramak istediklerini ifade etti. Erdoğan, “Küresel vicdanı uyandırana kadar da bunları söylemeye devam edeceğiz. Amacımız asla bu dengesizlik içinde bir rol kapmak değildir. Biz, tesisini arzu ettiğimiz adil ve gerçekçi yeni düzenin eşit taraflarından biri olmaya talibiz. Yani; BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi dünyanın kaderini belirleyemez, belirlememelidir, diyoruz. Çünkü dünya 5’ten büyüktür. Öyleyse tüm dünyanın kaderini niçin bu 5 üyeden bir tanesinin kararı belirlesin, bu adil bir dünya olamaz. Onun için el ele vermeye mecburuz, dayanışma halinde olmaya mecburuz. Bakınız, 2013 yılında Türkiye, en çok uluslararası yardım yapan ülkeler sıralamasında 3’üncü sırada yer aldı. Biz 12 yıl önce yılda 45 milyon dolar yardımda bulunuyorduk, ama geçen yıl –burası çok ilginç- şimdi 4,5 milyar dolar yardım eder hale geldik. Bu bizim insani ve vicdani sorumluluğumuzdur, bunu yapmaya mecburuz. İnşallah Türk Konseyi başta olmak üzere Orta Asya’daki dostlarımızla birlikte oluşturduğumuz ve güçlendirme kararı aldığımız iş birliği platformuyla bu gücümüzü daha da artıracağız. Hoca Ahmet Yesevi’nin hikmetlerinden aldığım ilham, güç ve cesaretle bu doğrultuda yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile Kazakistan’ın Şimkent şehrinde Ahmet Yesevi Üniversitesi’ni ziyaret etti. Üniversite tarafından kendisine fahri doktora ünvanı verildi. Törende kendisine verilen fahri doktora için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’ni, Türkiye ile Kazakistan arasındaki iş birliğinin önemli sembollerinden biri olarak gördüğünü belirtti. Erdoğan, “Tarihte “Türk Rönesansı” diye ifade edilen medeniyet hamlesinin harcı, işte burada, bu topraklarda karılmıştır. Bu harcın temelinde muhabbet vardır, saygı vardır, bilgi vardır, erdem vardır, hikmet vardır” dedi.

ERDOĞAN, AHMET YESEVİ KÜLLİYESİ’Nİ AÇTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’le, Türkiye Diyanet Vakfı’nca (TDV) inşa edilen Hoca Ahmet Yesevi Camiii ve Külliyesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’ne gelen Erdoğan, Nazarbayev’le türbeyi gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Türbe ziyaretinin ardından Erdoğan ve Nazarbayev, Türkiye Diyanet Vakfı’nca (TDV) yaptırılan Hoca Ahmet Yesevi Camii ve Külliyesi’ni dualar eşliğinde açtı, ardından camide birlikte cuma namazı kıldı. Açılışa, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Kazakistan Dini İdare Başkanı Erjan Mayamerov da katıldı. Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul’da kurdukları Uluslararası İslam Üniversitesi’nin yakında eğitime başlayacağını belirterek, “Burada Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak İslami ilimler verilecek” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23