• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan ve Kral Abdullah ortak basın açıklaması yaptı

Yeniakit Publisher
2017-12-06 19:24:00 -
Erdoğan ve Kral Abdullah ortak basın açıklaması yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüştü. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada "Ürdün ile Kudüs konusunda aynı noktadayız. Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam aleminde infiale neden olacaktır. Bu karar yeni çatışmalarını fitilini ateşleyecektir. Buradan tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum. Kudüs'ün statüsünü değiştirecek adımlardan uzak durulsun" dedi. 

Ürdün Kralı Abdullah da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin "iki devletli bir çözümün alternatifi yok" ifadesini kullandı.Erdoğan ve Kral Abdullah, İİT'in gelecek hafta toplanacağını da dünyaya ilan etti. 

Ürdün Kralı Abdulah, Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi  ziyarette bulunan Ürdün Kralı 2. Abdullah'ı resmi törenle karşıladı.Erdoğan ve Abdullah, daha  sonra baş başa görüşmeye geçti.  Karşılamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Ürdün Kralı  2. Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania da yer aldı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ürdün Kralı II. Abdullah, Cumhurbaşkanlığı  Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin  ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı  ve Türkiye Cumhurbaşkanı sıfatıyla, dünya kamuoyuna "Kudüs" çağrısı yaptı.  Görüşmelerinde bölgedeki güncel gelişmeleri ele aldıklarını ve bugünkü  görüşmelerinin en önemli başlığını Kudüs'teki gelişmelerin teşkil ettiğini dile  getiren Erdoğan, şunları söyledi:   "Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası hususunda Ürdün  ile aynı hissiyatı paylaşıyoruz. Ürdün Haşimi Krallığı'nın Kudüs'teki kutsal  mekanların hamisi olarak oynadığı kritik rolü çok önemsiyoruz. Kudüs'ün statüsü  konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır.  Bu, barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, yeni  çatışmaların fitilini ateşleyecektir. Kudüs tüm Müslümanların 'harim-i  ismeti'dir, göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin bu tarihi hakikati göz ardı eden  her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği  iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. Ortadoğu'da istikrar için yegane yol 1967 sınırları dahilinde bağımsız  bir Filistin Devleti'nin başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıdır.  
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak olağanüstü zirveyi inşallah az  önce değerli kardeşimle de içeride müzakerelerimizi yaptık, 13 Aralık'ta  İstanbul'da liderler zirvesi olarak toplayacağız. Liderler zirvesinin bir gün  öncesinde de yine dışişleri bakanlarımız ön hazırlıkları yapmak suretiyle  çarşamba günü yapılacak liderler toplantısında da alınacak kararlarla birlikte  biz sonuç bildirgesini oradan tüm dünyaya açıklayacağız." 

 "İslam dünyasının Kudüs'ün statüsünün korunması noktasında bir ve  beraber hareket etmesi çok önemlidir." ifadesini kullanan Erdoğan, Arap Ligi  Dönem Başkanı olan Kral Abdullah ile bu süreçte yakın diyalog halinde olmaya önem  verdiklerini bildirdi. 

'TERÖR ÖRGÜTÜNÜN EKMEĞİNE YAĞ SÜRECEKTİR' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum;  Kudüs'ün Birleşmiş Milletler kararlarıyla da defalarca teyit edilmiş hukuki  statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel  hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderleriyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi  bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir." ifadelerini  kullandı. 

Kral Abdullah ile Suriye ve Irak'taki gelişmeler hakkında da görüş  alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, "Suriye ve Irak'ın toprak  bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Ürdün'ün de bu bağlamdaki gelişmeleri yakından  takip ettiğini, bizimle aynı endişeleri paylaştığını gördük. Suriye ve Irak'ı  terk etmek zorunda kalan milyonlarca kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz. Bugün  itibarıyla Türkiye 3 milyon, Ürdün ise 1 milyonun üzerinde Suriyeli'yi misafir  ediyor. Önümüzdeki dönemde bu konulardaki iş birliğimizi bölgenin barış güvenlik  ve istikrarına katkı sağlayacak şekilde daha da güçlendireceğiz." dedi.

 KRAL ABDULLAH: İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜMÜN ALTERNATİFİ YOK 

Ürdün Kralı Abdullah da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma  planına ilişkin "iki devletli bir çözümün alternatifi yok" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Trump'a da endişelerini  iletitğini dile getiren Kral Abdullah şunları söyledi: "Kudüs konusunda. Nasıl birlikte çalışabiliriz, hem ümmetimiz hem bölgemizin karşı karşıya olduğumuz konuları görüştük. Kudüs önemli husus olarak ortada. Ancak iki devletli çözüm gibi bir alternatif yok. Bütün bölgenin istikrarını bu belirleyecektir. Ben dün Amerikan Başkanı'na da ilettim. Kudüs kararıyla ilgili endişelerimizi dile getirdim. Bizim hızlı çalışmamız gerekiyor. Filistinliler ve İsrailliler arasında bir barış anlaşması imzalanmalı. Biz buradaki kutsiyet arz eden makamların koruyucusu konumundayız." İslam İşbirliği Teşkilatının haftaya bu konuda bir zirve yapacağını  vurgulayan Abdullah, bütün Arap ve Müslüman liderlerin burada bir araya  geleceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye konusunu da ele aldıklarına işaret  eden Abdullah, bu çerçevede Astana görüşmelerinin önemine vurgu yaptı. Kral  Abdullah, bu gelişmelerin bir siyasi çözüm ortaya koyabilmesi gerektiğini ifade  ederek, "Bu çerçevede Suriye'nin halkının güvenliği ve toprak bütünlüğü muhafaza  edilebilmeli." diye konuştu.

Görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Haşimi Kralı II. Abdullah’ı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde düzenlenen resmî törenle karşıladı. Karşılamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Ürdün Kralı II. Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania da yer aldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23