• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan ilk turda seçilecek

Yeniakit Publisher
2014-07-31 07:48:00 - 2014-07-30 22:38:32
Erdoğan ilk turda seçilecek

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde son kamuoyu araştırmaları Başbakan Erdoğan’ın yüzde 55’in üzerinde bir oyla ilk turda Cumhurbaşkanı seçileceğini gösteriyor. Bu oyda MHP, BBP tabanından Erdoğan’a yönelen oyların etkisi büyük.

SİNAN KAYA / ANKARA - Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde son kamuoyu araştırmaları Başbakan Erdoğan’ın yüzde 55’in üzerinde bir oyla ilk turda Cumhurbaşkanı seçileceğini gösteriyor. Bu oyda MHP, BBP tabanından Erdoğan’a yönelen oyların etkisi büyük. Anket yasakları öncesinde kamuoyu araştırmalarını Akit’e değerlendiren MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Başbakan Erdoğan’ın diğer partilerden gelecek oylarla ilk turda rahatlıkla seçileceğinin altını çizdi. Kulat, çatı aday İhsanoğlu’nun oy oranı ise partilerin genel seçimlerde aldığı oyun çok altında çıkacağına dikkat çekti. AK Parti’nin milliyetçi kökenli milletvekili Selçuk Özdağ ise, MHP ve BBP’den Erdoğan’a yönelen oyları doğrulayarak, kendisine ulaşan çok sayıda milliyetçi seçmenin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan Erdoğan’ı destekleyeceklerini söylediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi kamuoyunda iki çalışma yaptıklarını söyleyen MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “İlk kamuoyu araştırmasında AK Parti’nin oy oranı yüzde 55 civarındayken, ikinci çalışmada yurt dışı seçmeniyle birlikte bu oran yüzde 58’e kadar çıktı. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ise adaylığının açıklandığı ilk zamanlarda yüzde 35 olan oy ortalaması, bir puan artarak yüzde 36 oldu. Selahattin Demirtaş’ın oy oranında ise pek değişiklik olmadı, en fazla yüzde 8 civarında olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılımın 30 Mart Yerel Seçimlerine göre daha az olacağını ifade eden Kulat, “Yerel seçimde katılım yüzde 90 civarındayken Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu oran yüzde 75’lere kadar düşecek. Sandığa gitmeyeceklerin büyük bir çoğunluğu da CHP’li seçmen olacak. Bu durum Başbakan Erdoğan’ın oy oranlarındaki artışın en büyük nedenidir. Çünkü   AK Partili tüm seçmenler sandığa gidecek.” dedi. İç Anadolu Bölgesinde MHP tabanının çoğunun Başbakan Erdoğan’a oy vereceğine dikkat çeken Kulat, bunun en önemli nedeninin ise Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin milli ve manevi değerlerine daha çok sahip çıktığı görüşünün yaygın olması olduğunu söyledi. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 40’ın altında oy alması halinde CHP ve MHP’nin genel başkanlarının değişiminin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Kulat, “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Türkiye’de bir erken genel seçim kararı alınmazsa, CHP ve MHP’nin genel başkanları değişecek. Eğer erken seçim kararı çıkarsa da seçim telaşıyla böyle bir durum söz konusu olamaz” diye konuştu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23