• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan, Davutoğlu yerine başka ismi atayabilir

Yeniakit Publisher
2015-07-05 08:07:00 - 2015-07-05 08:19:43
Erdoğan, Davutoğlu yerine başka ismi atayabilir

Görüşmelerden sonuç alınamaz, koalisyon kurulamaz ve bunun sonucunda erken seçim kararı alınırsa AK Parti kongreyi Ağustos ayında toplamayı planlıyor.

Koalisyon görüşmelerine önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak olan AK Parti’de, herhangi bir hükümetin kurulamaması durumunda seçime gidildiği takdirde nasıl bir strateji izleneceği tartışılıyor. Partinin Eylül sonunda yapılması gereken kongresinin seçim takvimiyle çakışacağını hesaplayan AK Parti kurmayları, seçime gidilmesi halinde kongrenin erkene alınabileceğini ifade ediyor. Eylül sonunda yapılması planlanan kongrenin, bir ay öne çekilerek Ağustos sonuna alınabileceği konuşuluyor. Parti kurmayları arasında, bu durum için 29-30 Ağustos tarihlerine yönelik planlama da yapılmaya başlandı.

AK Parti’de yönetimin belirlendiği son olağan kongre, 30 eylül 2012 tarihinde yapılmıştı. Partinin 4. olağan büyük kongresi olan bu kongrede, parti yönetim organları belirlenirken, Genel Başkan değişimi nedeniyle, 27 Ağustos 2014’te olağanüstü kongreye gidilerek Davutoğlu’nun Genel Başkan olması sağlanmıştı. Parti tüzüğüne göre kongrenin en geç 3 yılda yapılması gerekiyor.

Bu tarih de, 30 Eylül 2015 tarihine denk geliyor. Kongrenin 3 yıllık süreyi geçirilmesine rağmen yapılmaması durumunda Siyasi Partiler Yasası’na göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girerek, partiye kongresini yapması uyarısında bulunuyor. Dolayısıyla parti, bu yazışma süreçlerini değerlendirerek kongresini daha ileriki bir tarihe öteleyebiliyor. Ancak AK Parti’de, kongrenin ertelenmesi yönünde bir eğilim bulunmuyor.

29-30 AĞUSTOS OLABİLİR

Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanma olasılığını değerlendiren parti kurmayları, seçimlere gidilmesi durumunda nasıl bir yol izleneceğini de tartışıyorlar. Eylül’ün sonunda yapılması gereken büyük kongrenin, seçim sürecine denk gelecek olmasından dolayı partide, kongrenin önceki bir tarihe çekilmesi konuşuluyor. Parti kurmaylarının bu çerçevedeki değerlendirmelerinde, 29-30 Ağustos tarihi de telaffuz edilerek, buna göre bir planlama yapılması üzerinde duruldu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

PARTİ VİTRİNİ YENİLENEBİLİR

Parti kulislerinde, kongrenin öne alınmasının seçimlere gidilirken partinin yenilenmesi bakımından da pozitif etki yapacağı değerlendiriliyor. Böylece partinin, seçim başarısızlığında etkili olduğu düşünülen “kadronun yıpranmışlığı” sorununu aşabileceği belirtiliyor. Partiyi seçimlere götürecek şekilde yeni isimlerle destekleyip, parti vitrinini yenileyerek taze bir kan katarak halkın karşısına çıkmasının mümkün olabileceği ifade ediliyor.

DAVUTOĞLU SEÇİME ODAKLANIR

Parti kulislerinde dile getirilen bir başka noktayı da, kongrede genel başkan değişiminin olup olmayacağı konusu oluşturuyor. Seçim hükümeti kurulması durumunda sürecin Cumhurbaşkanının kontrolünde yürüyeceğine işaret eden parti kurmayları, Erdoğan’ın, Davutoğlu yerine bir başka ismi, “Seçim Hükümetinin Başbakanı” olarak atayabileceği olasılığını dile getiriyorlar. Böylesi bir durumda Davutoğlu, Genel Başkan olarak kongreyi toplayıp parti ve seçim çalışmalarına odaklanırken, partisinden bir başka isim Hükümet işlerini yürütmüş olacak.

Star

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23