• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

En revaçta kabiliyet girişimcilik olacak

Yeniakit Publisher
2017-11-08 16:01:00 -
En revaçta kabiliyet girişimcilik olacak

İstanbul Ticaret Odası’nın bu yıl ilk kez düzenlediği Futuristanbul’un konuşmacılarından biri de dünyaca ünlü fütüristlerden Hamish McRae’di.

İstanbul Ticaret Odası’nın bu yıl ilk kez düzenlediği Futuristanbul’un konuşmacılarından biri de dünyaca ünlü fütüristlerden Hamish McRae’di. Gelecekte girişimciliğin en revaçta kabiliyet olacağını söyleyen McRae, insanların düşündüğünden daha uzun süre takas aracı olarak kullanılacağını belirtiyor. McRae, İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtladı.

Gelecekte dünya nasıl olacak? Daha mı iyi olacak, yoksa daha mı zor olacak?

Ekonomi anlamında daha zengin ve daha sağlıklı olarak iyileşecek. Politik olarak daha zorlaşacak çünkü dünyayı stabil hale getiren tek bir süper güç olmayacak, ABD gibi.

İş dünyası nasıl şekillenecek? Örneğin, bazıları birçok insanın evinden çalışacağını söylüyor. Kimler işe gidecek ve fiziksel olarak üretim yapacak? İşsizlik ve suç oranları artacak mı? Hükümetler bu sorunlara nasıl çözümler bulacaklar?

Çoğu kişinin beklediğinden daha az değişiklik olacak. Yani insanların büyük bir kısmı hayatlarının bir parçası olarak iş yerinde çalışacak. Ama kendi işinde çalışmada bir artış olacak, insanlar daha uzun çalışacak. Ortalama emeklilik yaşı 70 olacak. Üretimden hizmet sektörüne geçiş olacak. Haftalık ortalama çalışma saatleri günümüzle aşağı yukarı aynı olacak. Genel olarak devletin iş yönetimini kötü idare etmesinden dolayı kaynaklanan bir durum olduğu için işsizliğin artması için bir sebep yok. İnsanların takip edilmesi geliştiği için suç oranı da düşecek. Bazı insanlar sivil haklarını kaybettikleri için endişelenecekler ama ufak bir kayıp suç kontrolü için kabul edilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İnsan ırkı hem fiziksel hem zihinsel olarak daha sağlıklı olacak mı?

Evet. Fiziksel olarak kesinlikle. Gerçi bazı ülkelerde obezite ortalama yaşam ömrünü azaltmaya başlamış olabilir. Zihinsel olarak, sorunlar daha az net ama sorunların hem tanımlanması hem de tedavi edilmesi iyileşmeli gelecekte.

Gelecekteki en çok revaçta olan işler neler olacak?

Kesin olarak bilemeyiz. Sonuçta 30 yıl önce kim web tasarımcıların çok revaçta olacağını ve futbolcuların film yıldızlarından daha çok para kazanacağını tahmin edebilirdi? Fakat en çok revaçta olan kabiliyet ise girişimcilik olacak.

Yeni meslekler çıkacak mı? Şu an popüler olan mesleklerden kaybolacak olanlar olacak mı?

Evet ama bunların neler olacağını bilmiyoruz. Günümüzdeki işlere gelirsek, en çok risk altında olanlar orta seviyede beceri gerektiren işler: Muhasebeciler, ofis yöneticileri ve mağaza asistanları gibi. Doktorluk gibi yüksek beceri gerektiren işler ve inşaat işçiliği gibi düşük beceri gerektiren işler güvende olacak.

İhtiyaca göre hangi meslekler her zaman var olacak?

Doktorlar, sağlık işçileri, polis, silahlı kuvvetler, avukatlar, çiftçiler ama daha az tarla çalışanları, göstericiler, saç tasarımcıları gibi kişisel servis çalışanları, temizlikçiler, inşaat ve kamu hizmeti işçileri, dini liderler ve politikacılar.

Gelecekte para kullanımda olacak mı?

Para, insanların düşündüğünden daha uzun süre takas aracı olarak kullanılacak ama elektronik ödemeler standart ödeme şekli olacak.

Kültür, sanat ve eğitimde ne tür değişiklikler bekliyorsunuz?

Genellemek çok zor ama sanırım kültür ve sanat daha çok parçalı hale gelmeye yöneliyor. Daha az popüler kültür temaları ve daha çok kişiselleştirilmiş niçe türde kültürel dahillik. Eğitim, günümüze kıyasla, git gide daha fazla kişinin küresel bilgi bankasına ulaşımıyla daha küresel olacak.

Gelecekte birden fazla dil konuşmak önemli olacak mı?

Kullanışlı - ama İngilizce hariç - çok önemli değil. Sorun hangi dillerin daha çok ihtiyaç duyulacağı değil. 10 ya da 20 yıl içerisinde makine çevirisi, ses tanımlama teknolojisiyle birleşip anında başka bir konuşma diline çevrilecek. Ama dil kurumu kültürel etkileşim için hâlâ önemli olacak.

2050’deki bir insanın günlük rutini ne olacak?

Bugüne çok benzer. İnsanlar hâlâ çalışacak, yemek yiyecek, uyuyacak ve tatil yapacak.

Kim ön planda olacak, insanlar mı ya da devletler mi?

Ulusal hükümetler hayatta kalacak ve devletlerin yönetilmesi gerekecek. Ama devletler, vatandaşlarından performanslarını artırmaları için baskı görecek. Yani ikisi de ön planda olacak.

Hem ekonomik hem de fiziksel olarak devletler kadar büyük şirketler olacak mı?

İkisi de çok önemli olmaya devam edecek. Çünkü sadece şirketler ve çalışanları insanlara verimli bir şekilde günlük yiyecek, barınak ve kıyafet sağlayabilir ama devletler de süreci ve ihtiyacı olanların tedarik edildiğini denetlemek için var. Hata olduğu yerde ya da bir açık olduğu zaman onlar müdahale etmek zorunda.

Gelişmiş teknoloji ile birlikte, monopol, kartel ve oligopol pazarların yine de ortaya çıkması mümkün mü? Devletler bu pazarlara izin vermek zorunda kalacak mı?

Evet. Teknoloji monopoli ve oligapoli potansiyelini artırabilir, Google ve Facebook ile şahit olduğumuz gibi. Bundan dolayı devletler bu firmaların faaliyet gösterdiği alanda bu firmaları denetlemek zorunda kalacak.

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte ekonomide ne tür değişiklikler bekliyorsunuz?

Daha fazla verimlilik için her yerde genel baskı. Ve bu hoş karşılanan bir durum, çünkü düşünceler ve sözler yerine sonuçlara odaklanmalıyız.

‘Teknoloji insanlığın sonunu getirecek’ fikrine katılıyor musunuz? Eğer katılıyorsanız olması muhtemel sonlar neler?

60 yıldır dünyayı parçalara ayırmayı ve insanlığın çoğunu, neredeyse hepsini yok etme kabiliyetine sahibiz. Öyle yapmadık. 60 yıl öncesine kıyasla dünya sadece daha zengin değil, çok daha eğitimli ve sağlıklı. Bu, iyimser olmak için bir sebep. Yakın zamanda beklenmedik bir felaket olabilir ve savaşlar da kesinlikle olacak. Ama insanlığın sonunu beklemek çok fazla karamsar görünüyor.

İnsanlık Mars’a ya da diğer gezegenlere yerleşecek mi?

Bugün hayatta olan kimsenin ömrü boyunca değil. Kendi gezegenimizi daha sorumlu bir şekilde yönetmeliyiz ve öyle de yapacağız.

ÖZGEÇMİŞ

The Independent’in yardımcı editorü olan Hamish McRae, İngiltere’nin en saygın finans yazarı ve yorumcularından biri. Dublin Üniversitesi’nde misafir profesör olarak görev yapan McRae, son çalışmasında dünya ekonomisindeki mükemmeliyete, ekonomik gücün Asya’ya geçişine ve rekabet üstünlüğünün değişmesinde teknolojinin beşeri sermayeyle nasıl etkileşime geçtiğine odaklandı. Başlıca ulusal gazetelerde iş ve finans editörlüğü de yapan McRae, 2006 İngiliz Basın Ödülleri’nde Yılın İş ve Finans Yazarı ödülü gibi gazetecilik ödülleri aldı. McRae, son kitabı What Works: Success in Stressful Times’da, dünyanın kalkınmasına dair görüşlerini anlattı. Gerçek zenginliğin kendi kültürel, düşünsel ve toplumsal kaynaklarını geliştirme yetisiyle ölçülebileceğini savunan McRae, buna bağlı olarak, dünyadaki en ünlü kuruluşların en iyi uygulamalarından faydalanmak için nasıl stratejiler geliştirilebileceğini araştırıyor.

YAYINLANMIŞ ESERLERİ

What Works: Success in Stressful Times (2011)

The World in 2020: Power, Culture and Prosperity (1996)

Japan’s Role in the Emerging Global Securities Market (1985)

The Second Great Crash; How the Oil Crisis Could Destroy the World’s Economy (1975)

Capital City: London as a Financial Centre (1973)

HANGİ SEMİNERLERİ VERDİ

Stresli zamanlarda başarı: Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Asya ve Avustralasya’ya

2020’de dünya

Dünya ekonomisinde güç nasıl değişiyor?

Dünyada finansal hizmetler endüstrisinin gelişimi

Gelecekteki dünya düzenine bakış

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23