• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

En güzel aşure nasıl yapılır?

Yeniakit Publisher
2017-09-30 14:42:00 -
En güzel aşure nasıl yapılır?

Nuh Büyük Tufan’dan sonra gemidekilerin elinde kalan son malzemelerle yaptıkları yemek “Aşure yemeği” olarak asırlardır yapılıyor. İşte tarifi...

Aşure yemeği günümüze gelene kadar tatlı olarak yenmeye devam etti. Aşure, temel olarak; su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır.

Aşure gününde yalnızca tatlı yapmak değil, bu günde eve çeşitli ve bol erzak almak, muhtaçlara tasaddukta, komşu ve akrabaya ikramlarda bulunmak sene boyunca berekete vesile olur. Bu yüzden ülkemizde bu günlerde Aşure pişirilir ve komşulara ikram edilir.

Peki aşure nasıl yapılır? Aşurede hangi malzemeler bulunur? İşte en güzel aşure tarifi:

AŞURE MALZEMELERİ 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırır)
1 kg. toz şeker

AŞURENİN HAZIRLANIŞI

Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın. Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın. Her iki tencere kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.

Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bir sürede pirinçlerle beraber pişirin. Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp; tarçın, ceviz, fındık, nar ile süsleyin.

Not: Pişirdikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok daha güzel bir tat yakalamış olursunuz.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23