• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

En büyük pişmanlıkları sigara

Yeniakit Publisher
2017-05-30 12:16:37 -
En büyük pişmanlıkları sigara

Sigara içenlerde görülen "buerger hastalığı" nedeniyle ayakları ya da parmakları kesilen hastalar, hayatlarının en büyük pişmanlığını yaşıyor.

Dünyada her yıl 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sigara bağımlılığına dikkati çekmek için ilan edilen bu tarihte bazıları da hayatlarının en büyük pişmanlığını yaşıyor. Henüz çok gençken tanıştıkları sigaranın hayatlarını karartacağından habersiz "Bir iki defa içer yaşlanınca bırakırım" diyen ancak bu bağımlılık nedeniyle sağlıklarını kaybederek işlerini yapamaz hale gelenler, şimdi gençlere "Sigaradan uzak durun" çağrısında bulunuyor.

Bu çağrının en büyük sebebi ise sigara içenlerde görülen, kol ve bacakta atardamar tıkanıklığı yapan buerger hastalığı nedeniyle ayakların ya da parmakların kesilmesi.35 yıl içti, iki ayağı kesildi

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde tek başına yaşayan ve Meteoroloji Müdürlüğünde çalışan 47 yaşındaki Zafer Çoban'ın hastalık nedeniyle iki ayağı da kesildi. Yaklaşık 35 yıldır sigara içtiğini belirten Çoban, şöyle devam etti:

"İlk baş parmağım kesildi. Ardından bacağa sardı. Diğer ayağa da sıçradı. Hastalığın tedavisi sırasında yine sigara içmeye devam ettim. O daha da ilerletti. İki ayağım da kesildi. Ayaklarda önce uyuşma başlıyor. Damarlara kan gitmediği için kangren oluşuyor ve ayağınıza basamıyorsunuz. Günlerce ağrı çekiyorsunuz ve ayak kesiliyor. Gençler de bunları yaşamamaları için sigarayı bıraksın. Yoksa benimle aynı pozisyona gelirler."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kepez'de Özgürlük Mahallesi'nde yaşayan ve hastalık nedeniyle sağ ayağı diz üstünden sol ayağının da parmakları kesilen 65 yaşındaki Osman Çark ise "Benim halim ortada. Ayaklarım kesildi. Eşim ve çocuklarım sağ olsun bakımımı yapıyorlar ama kendi ihtiyaçlarımı kendim görmek isterdim." dedi. 

Çocukken "Toprak yemeyi bıraksın" diye sigara içirmişler

Muratpaşa ilçesinin Etiler Mahallesi'nde yaşayan 54 yaşındaki Demir Özağaç da hastalık nedeniyle bir ayağının parmağının kesildiği diğer ayağının da diz üstünden kesildiğini aktardı.

Protez ayak kullandığını ve güvenlik görevlisi olarak çalıştığını vurgulayan Özağaç, şunları söyledi:

"6 yaşında sürekli toprak yediğim için çevremdekiler 'Sigara içerse toprak yemeyi bırakır' demişler. Bana sigara içirmişler. Böylelikle çocuk yaşlarda sigara içmeye başladım. Günde 3 paket sigara içen bir tiryaki haline geldim. Ayağımdaki karıncalanmalar dolayısıyla hastaneye gittim. Gençlere ve çocuklara en büyük tavsiyem sigaradan uzak durun. Göz göre göre kendiniz yok etmeyin. Hayatınızı karartmayın. Yılları geri verseler ağzıma sigara koymam."

Atatürk Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Uzm. Dr. Vural Özcan, sigara kullanımının uzuv kaybının en büyük sebeplerinden olduğuna işaret etti.

Kaynak: AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23