• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emlakta 12 milyar dolarlık raylı doping

Yeniakit Publisher
2015-02-13 15:21:00 -
Emlakta 12 milyar dolarlık raylı doping

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerdeki ulaşım sorununa çare olarak görülen her yeni yatırım gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2013’te açıkladığı raylı sistemin şehrin geneline yayılması seferberliği tüm hızıyla devam ederken benzer çalışmalar Ankara ve İzmir’de de bir bir hayat buluyor. Metro, metrobüs, tramvay, havaray ve banliyö tren hattıyla yeniden şekillenen bu şehirlerde hizmete giren her durak, bölgesindeki gayrimenkullere de değer katıyor.

Ard arda ihale edilerek inşaatlarına başlanan metro hatları geçtikleri bölgelerin değerine değer katıyor. Her yeni metro hatları yalnızca ulaşımda kolaylık sağlamıyor, geçtiği hat üzerinde bulunan tüm semtlerdeki konut fiyatlarını da ortalama yüzde 15 ile 60 arasında yukarı doğru çekiyor.

Bu hafta İstanbul’da metro ve diğer raylı ulaşım yatırımları sayesinde hem semtine hem de sakinlerine kazandıran ve kazandıracak olan projeleri araştırdık.

İstanbul’da 2020 yılına kadar 10 milyar Euroluk (12 milyar dolar)yatırım yapılması hedeflenen metrolar, şehre enerji ve ekonomi anlamında büyük katkılar sağlayacak. İstanbul’un yatırım bütçesinin yüzde 55-60’nı ulaşım yatırımlarına harcayan Büyükşehir Belediyesi, Kadir Topbaş’ın üçüncü ve son döneminde ‘her yerde metro, her yere metro’ sloganıyla çalışma takvimini adım adım uyguluyor.

Mecidiyeköy- Bahçeşehir metrosu

İlk etabı Mecidiyeköy’den Mahmutbey’e kadar olması planlanan yeni metro hattı, geçeceği güzergâh üzerindeki bölgelere canlılık getirirken, metroya yakın mesafede konumlanan konut projeleri bundan  nasibini alacak. Metronun 2019 yılında Bahçeşehir’e kadar uzanması bekleniyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mecidiyeköy-Mahmutbey arasını 26 dakikaya indirecek olan 17,5 kilometrelik metro projesi, Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar’ı kapsayacak. Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar’ın trafik sorununa çözüm olacak metro, Mecidiyeköy’de Hacıosman-Yenikapı Metrosu’na da entegre olacak. Mecidiyeköy, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy, Yeşilpınar, Veysel Karani, Akşemsettin, Kazım Karabekir, Yenimahalle, Karadeniz Mahallesi, Tekstilkent, Yüzyıl Mahallesi, Göztepe ve Mahmutbey’de olmak üzere 15 istasyon yer alacak.

Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe Alibeyköy bölgelerinden geçerek Karadeniz Mahallesi’nde mevcut Edirnekapı-Sultançiftliği Hattı’na entegre olacak proje, Tekstilkent ve Yüzyıl Mahallesi’nden geçerek Mahmutbey’de, geçen ay açılan Mahmutbey-Başakşehir Metrosu ile birleşecek.

Mecidiyeköy – Bahçeşehir metrosunun yıldız projeleri:

Via Port Venezia:  Via Properties & Gürsoy ortaklığı tarafından 1.5 milyar liralık yatırım bedeliyle Gaziosmanpaşa’da yükselen  projede  konut, ofis ve AVM yer alıyor. Teslimler ise bu yıl yapılacak.

Batışehir: 3.123 adet konut ve rezidans, şehir oteli, ofis, çarşı ve 100 bin metrekareye varan ortak alanı bulunan Batışehir etap etap inşa ediliyor. Tamamlandığında içinde 15 bin kişinin yaşayacağı bir kent haline gelecek projenin yanı başında iki metro istasyonu yer alıyor. Şu anda Başakşehir ile Kirazlı yönüne gidilebilen İstasyonlardan Beşiktaş- Mecidiyeköy , Mahmutbey – Bahçeşehir yönlerine de seyahat edilecek.

Mall Of İstanbul: Türkiye’nin en büyük karma kullanım projelerinden biri olan Mall Of İstanbul’da rezidans, AVM, ofis ve otel yer alıyor. Torunlar Gayrimenkul imzalı projede son rezidans ve ofisler sahiplerini bekliyor.

Metropark: Teknik Yapı tarafından Halkalı’da hayata geçirilen Metropark projesi 1.272 daire ve 30 ticari birimden oluşuyor. Projede teslimler kasım ayında yapılacak.

Eyüp Park: Gül Proje tarafından 110 milyon lira yatırımla hayat bulan 329 konutluk projenin en önemli özelliği Kabataş-İkitelli metrosunun bir durağının projenin altından geçiyor olması. Bu yıl  teslim edilecek olan projede ticari alanlar da yer alıyor.

Nurol Tower: Nurol GYO’nun Çağlayan’da gerçekleştirdiği proje, E-5 ve metrobüse 15 metre uzaklıkta konumlanıyor. Yeni yapılacak metro hattı güzergâhında yer alan projede hayat bu yıl başlayacak.

Premier Kampüs Ofis: Fer Yapı’nın Kağıthane’de Çelikler A.Ş arazisi üzerinde inşa ettiği Premier Kampüs Ofis projesi yeni yapılacak metro durağına 100-150 metre uzaklıkta konumlanıyor. 150 milyon liralık yatırım değerine sahip projede 392 ofis ve 43 ticari birim bulunuyor. Projenin teslim tarihi Aralık 2015 olarak açıklanmıştı.

Dap Vadisi: Dap Yapı’nın Kağıthane’de konumlandırdığı ofis ve ticari alanlardan oluşan Vadi projeleri metroya yakın mesafede yer alıyor. Şişli-Mecidiyeköy Çağlayan- Kağıthane aksında konumlanan projede ofislerin bir kısmında hayat başladı.

Bizim Evler 6: Mecidiyeköy’den Bahçeşehir’e uzanan metro hattının önemli duraklarından birisi de 15 bin konutun yer aldığı ve yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Ispartakule. Emlak Konut’un satışlarını tamamlamak üzere olduğu 1STANBUL ile İhlas Yapı’nın Gökkuşağı Bizim Evler 6 Konutlarına komşu olacak istasyonun 2019 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın bu konuda Bahçeşehirlilere de sözü var.

Kiptaş Vaditepe: Bahçeşehir’in, göl manzarasına hâkim noktası üzerinde konumlandırılan proje yeni yapılacak metro hattının Bahçeşehir istasyonuna yürüme mesafesinde hayat buluyor. 2016 yılında yerleşime açılacak olan zengin donatılı projede 2+1’den 5+2’ye kadar farklı tiplerde daireler yer alıyor. Vade farksız 48 aya kadar ödeme imkânının devam ettiği Vaditepe’de, yüzde 10 peşinat, 1 yıl taksit erteleme, 120 aya kadar banka kredi seçenekleri de mevcut.

Bakırköy - Beylikdüzü Metrosu

Bakırköy İncirli ile Beylikdüzü Tüyap arasını 37,5 dakikaya indirecek olan Bakırköy Beylikdüzü metro hattı için çalışmalar devam ediyor.  1 milyar 375 milyon dolara mal olacak Bakırköy metrosunun  durakları Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece sınırlarından geçecek. 20’ye yakın durağın olacağı projenin 2017 yılında hayat bulması bekleniyor. Aynı güzergâhtaki metrobüs hattı ise hizmetlerini sürdürecek.

Bu hat üzerinde ağırlıklı olarak Beylikdüzü’nde inşaatı devam eden projeler ve minimum daire fiyatları (TL) ise şöyle:  West Side (160 bin),HEP İstanbul ( 225 bin), Gül Park Yaşam (160 bin), Makyol Yaşam ( 225 bin), Terrace Mix ( 138 bin), Allure Tower (270 bin)

Trafiği Rahatlatacak Hatlar

Bu arada Kirazlı - Halkalı Metro Hattı ile İkitelli - Ataköy Metro Hattı projeyle ilgili plan tadilatları geçtiğimiz günlerde askıya çıktı. 2020’de inşaatıyla gündemde olacak İkitelli - Ataköy Metro Hattı projesi 13 kilometre uzunlukta olacak. Ataköy,  Yenibosna, Çobançeşme, Kuyumcukent, Doğu Sanayi, Mimar Sinan Caddesi, Evren Mahallesi, İkitelli Kavşağı, Mehmet Akif, Bahariye, Masko, İkitelli Sanayi istasyonlarından oluşacak metro projesinde Ataköy ile İkitelli arası ulaşım 19.5 dakikaya düşecek.

Marmaray Fiyatları Uçurdu

‘Asrın projesi’ Marmaray, geçtiği güzergâhlardaki konut fiyatlarını uçurdu. Projeyle Boğaz geçişinin 4 dakikaya inmesi ve günde 1 milyondan fazla kişinin ulaşımının sağlaması gayrimenkul sektörüne doping etkisi yaptı. Transfer istasyonları Avrupa Yakası’nda Halkalı, Kazlıçeşme ve Yenikapı, Anadolu Yakası’nda Söğütlüçeşme, Bostancı, Maltepe, Pendik ve Gebze olarak belirlenen projenin tamamlanmasıyla konut fiyatlarının tavan yapması bekleniyor. Dev projenin bu haliyle bile şehrin iki yakasındaki konutların değerine yüzde 30 -35’e varan oranda etki yaptığı görüldü.

Sırada Sancaktepe Var

2016′da Üsküdar-Çekmeköy- Sancaktepe metrosunun devreye girmesiyle  benzer gelişmenin bu bölgelerde de yaşanması bekleniyor. Emlak değerleme uzmanları, hat boyunca mevcut veya yapılmakta olan projelerde ciddi bir artış öngörüyor. Gebze-Halkalı arasında kesintisiz ulaşımı sağlayacak olan Marmaray’ın hizmete girmesiyle de Anadolu Yakası’nda Üsküdar tüm raylı sistemlerin kesiştiği bir transfer merkezi konumuna yükselecek. Buna paralel tüm raylı sistemlerin geçtiği güzergâhlarda yüksek değer artışı bekleniyor.

Sancaktepe’de satışta olan projelerde ise son iki yıl içinde prim oranları minimum yüzde 25 maksimum yüzde 35’e ulaştı. Bölgede Ortadoğu Grup, Sinpaş GYO, Dumankaya İnşaat, Selin Yapı, Suryapı ve Denge Yapı şirketlerinin projeleri yükseliyor. Son olarak Ağaoğlu Şirketler Topluluğu Ceo’su Hasan Rahvalı’nın iki oğlu ile ortakları Aydos’da Optimum Life projesinin ön talep sürecini başlattı. Yeni projelerde metrekare birim fiyatları ise 2.600 ile 4.500 lira arasında değişiyor.

Kazançlı güzergâh

Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi sürecinin tamamlanması ve Marmaray Projesi ağının genişletilmesiyle Gebze, Halkalı, Bostancı ,Bakırköy, Söğütlüçeşme, Yenikapı, Üsküdar ve Sirkeci lokasyonunda hem mülk edinmenin hem de kiracı olmanın maliyeti daha da artacak. Dumankaya İnşaat ise Gebze bölgesinde 5 bin konutluk dev projesinin ön talep sürecini başlattı.

Her yere metro

İstanbul’un en yoğun metro hattı olan Hacıosman – Şişhane aksının geçen yıl Haliç- Aksaray üzerinden Yenikapı’ya bağlanması ve Marmaray’la entegrasyonu, Avrupa ile Asya kıtalarının raylı sistemle birbirine bağlanmasını sağladı.  Önümüzdeki ayların ajandasında ise Levent-Hisarüstü, Üsküdar-Çekmeköy ile Kartal’dan Kaynarca’ya uzanacak hatlar yer alıyor. 2015 sonrasında inşaatı başlayacak Bakırköy-Beylikdüzü, Bakırköy-Bağcılar, Mecidiyeköy-Mahmutbey, Kabataş-Mahmutbey gibi hatlar da gayrimenkul fiyatlarında hareketlilik sağlayacak.

Bu Bölgeler Artık Daha Pahalı

Anadolu yakasında lüks konut yatırımını kendine çeken Çekmeköy bölgesi metro hattı ile daha da değerlendi. Üç yıllık süreçte arsa ve konut fiyatlarında yüzde 100 artışın olduğu bölgedeki konutların fiyatı 25-35 oranında arttı.

Metro hattı üzerinde satılık daire fiyatlarında en yüksek artış Üsküdar’da gerçekleşti. Üsküdar’da 2013 sonunda 275 bin lira olan ortalama satılık daire fiyatı, 450 bin liraya kadar çıktı. Üsküdar’da daire fiyatlarının en çok yükseldiği semt ise Libadiye oldu.

3.Havalimanına da Metro

3. Havalimanı'na ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 70 kilometrelik metro yapılacak. Yeni metro, aynı zamanda mevcut metro ağı,  Marmaray ve metrobüs ile entegre olacak. Ayrıca 3. Havalimanı tren istasyonu, yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçerek gelecek yeni bir hızlı tren hattının da kullanılacağı şekilde programlanacak. Projeyle ilgili ihale süreci devam ediyor

Gaziosmanpaşa’ya metro müjdesi

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da geçen hafta ‘’Küçükköy’den Gaziosmanpaşa merkeze uzanacak ve diğer projelere entegre yeni metro projesi üzerinde çalışıyoruz" mesajı verdi.

Havarayda İlk Adım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirmeyi planlandığı havaray güzergahları da şu şekilde belirlendi:

1. Beyoğlu-Şişli (5,8 kilometre)

2. Zincirlikuyu-Beşiktaş-Sarıyer (4,5 kilometre)

3. Levent -Gültepe-Çeliktepe-Levent (5,5 kilometre)

4. Ataşehir-Ümraniye (10,5 kilometre)

5. Sefaköy-Kuyumcukent -Havaalanı (7,2 kilometre)

6. Maltepe-Başıbüyük (3,6 kilometre)

7. Kartal Sahil-D 100-Tuzla (5 kilometre)

8. Sabiha Gökçen Havalimanı-Formula (7,7 kilometre)

Bunlardan bir kısmının yapım ihalesi süreçleri de başladı.

Eyüp 3 koldan rahatlayacak

Belediye Başkanı Remzi Aydın Eyüp’te önümüzdeki bir kaç yıl içinde tamamlanacak olan büyük projeleri şöyle sıraladı:

- Havaalanını şehir merkezine bağlayacak hızlı tramvay projesi Eyüp’ten geçecek.

- Şu anda yapımına devam edilen metro çalışması (Bağcılar – Gayrettepe metrosu)  Bağcılar-Tekstilkent – Gaziosmanpaşa – Eyüp – Kağıthane – Gayrettepe güzergâhında. 2.5 yıl sonra tamamlanacak. Eyüp’te 4 istasyon yapılacak. Yeşilpınar, Veysel Karani, Çırçır ve Alibeyköy istasyonları olacak.

- Eminönü’nden Alibeyköy’e Haliç sahili boyunca tramvay hattı oluşturulacak.

Kartal Yüksekten Uçuyor

Kartal'ın özellikle Çarşı, Çavuşoğlu, Orhantepe, Petroliş mahallelerinde metrekare fiyatları bir yılda yüzde 30 ile 45 oranında arttı. İlçede yükselen yeni ofis – konut ve ticari alanların yer aldığı proje sayısı ise 20’nin üzerinde.

Anadolu Yakasının Yeni Metro Durakları Nereler?

Kartal - Kaynarca, Üsküdar - Ümraniye - Çekmeköy - Sancaktepe metro hatları da Anadolu yakasının trafiğini rahatlatacak. Kartal - Kaynarca Metro Hattı ile tek yönde saatte 60 bin kişi taşınacak. Kartal ile Kaynarca arasındaki mesafe 8 dakikada alınacak. 3 istasyonu bulunacak metro, Kartal ve Pendik ilçelerini birbirine bağlayacak

Üsküdar’dan Sancaktepe’ye uzanan yeni hat

20 kilometrelik Üsküdar - Ümraniye - Çekmeköy - Sancaktepe Metro Hattı ile tek yönde saatte 45 bin kişi taşınması planlanıyor. İstasyonlar ise şu şekilde belirlendi: Üsküdar - Fıstıkağacı - Bağlarbaşı - Altunizade - Kısıklı - Bulgurlu - Ümraniye - Çarşı - Yamanevler - Çakmak - Ihlamurkuyu - Altınşehir - İmam Hatip Lisesi - Dudullu - Necip Fazıl – Çekmeköy -Sancaktepe

Levent - Rumeli Hisarüstü’nde Sona Doğru

Levent - Rumeli Hisarüstü Metro Hattı ile tek yön/saatte 10 bin kişi taşınacak. Levent'ten Rumelihisarüstü'ne 6 dakikada ulaşımı sağlayacak metro hattının uzunluğu 3.3 kilometre olacak. Toplam 4 istasyonu bulunacak Levent - Rumeli Hisarüstü Metro Hattı; Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerini birbirine bağlayacak. Bu yıl hizmete alınması planlanan Levent - Rumeli Hisarüstü Metro Hattı'nın maliyeti 100 milyon dolar.

Topbaş’ın hedefi 430 Kilometre

16 yıl önce İstanbul’da 45 kilometrelik raylı sistem varken Kadir Topbaş, sistemi 142 kilometreye kadar çıkardı. 109 kilometrelik raylı sistem inşaatı devam ediyor. Topbaş’ın hedefi ise 2019’da İstanbul’da her mahallenin en yakın noktasından bir istasyon geçecek şekilde raylı sistemi 430 kilometreye kadar çıkarmak

Evi metro hattında olanlara vergi tartışması

Metro hattı güzergâhında bulunan ve değer artışı görülen taşınmazlardan yeni değer artışına yönelik bir vergi alınması konusu 9-10 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan İstanbul Metrorail Forumu’nda ele alınacak. Verginin satışa bağlı olmadan alınması önerisinin tartışmalara neden olması bekleniyor.


Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23