• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Elif, artık yaşıtları gibi koşup, oynayabilecek

Yeniakit Publisher
2017-11-07 13:00:00 -
Elif, artık yaşıtları gibi koşup, oynayabilecek

Böbrek yetmezliği hastalığıyla dünyaya gelen 4 yaşındaki Elif Yetkin, annesinden aldığı böbrekle diyaliz makinesinden kurtuldu.

Kendisinden 3 yaş büyük olan ağabeyiyle de oynayamayan Elif, söz konusu süre boyunca diyaliz makinesine her seferinde ağlayarak bağlandı. Organ nakline karar verilen Elif, 1 ay önce annesinden aldığı böbrekle diyaliz makinesinden kurtulup, yeniden hayata tutunarak akranları gibi koşup oynamaya başladı.

İstanbul'da 4 yıl önce dünyaya gelen Elif'e kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. İlk başlarda "albümin kaçağı" yapmasına rağmen çalışan iki böbrek, zamanla işlevini kaybetti. Bunun sonucunda Elif, 1,5 yıl evde annesinin kontrolünde diyalize girdi.

Elif'in konjenital nefrotik sendromlu olarak dünyaya geldiğini anlatan anne Sevda Yetkin, "Yani kronik böbrek yetmezliği tanısı konuldu. İlk zamanlarda böbrek çalışıyordu ama albümin kaçağı yapıyordu. Git gide iki böbrek de zamanla bitti." dedi.

Yetkin, zorlu bir süreçten geçtiklerini anlatarak, "Elif, 1,5 sene diyalize girdi. O 1,5 sene işkence gibiydi. Artık hatırlamak istemediğim bir süreçti." diye konuştu.

Böbrek nakli için karar verildikten sonra çeşitli testler yapıldığını ve 1 ay önce ameliyatın gerçekleştiğini aktaran Yetkin, kızının da kendisinin de iyi olduğunu söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kızı için kendisinden alınan böbreğin umut olacağını öğrendiğinde çok sevindiğini dile getiren Yetkin, "O kadar korkulacak bir şey yok. 'Bir organımı kaybedeceğim, nasıl yaşarım?' diye düşünmedim. Ameliyattan sonra herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Elif, iyileşiyor. Gayet güzel, başarılı bir ameliyat geçirdik. Ameliyattan bir hafta sonra taburcu olduk. Elif, artık yaşıtları gibi koşuyor, oynuyor." ifadelerini kullandı.

"Bir böbreğimi kızıma verdim, çok huzurluyum"

Elif'in, her şeyin bilincinde olduğunu anlatan Yetkin, ameliyat öncesinde ve sonrasında kızının yanında konuşulduğu için kendisinden alınan böbrekle diyaliz makinesinden kurtulduğunu bildiğini söyledi.

Yetkin, Elif'in ameliyattan sonra çabuk toparlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Her gece belli bir saatten sonra bir odaya hapsoluyordu, makineye bağlanıyordu. Elif, periton diyalize giriyordu. Öğleye kadar yatakta olmak zorundaydı, makineyle beraber oluyordu. Çocuk uyandığı zaman makineyle uyanıyordu. Makine her dolum yaptığı zaman, her boşaltışında bir sancıyla sıçrıyordu. Onu çok zorlayan bir şeyden artık koptu, çok şükür. Makineyi sakladılar. Diyalize giren çocuklar, gelişimi bozuk olarak yetişiyor. En büyük korkumuz, o kalktı. Artık gelişebilecek, boyu uzayacak, kilo alacak. Normal çocuklar gibi hayatına devam edecek."

Yetkin, Biz şu an da çok mutluyuz, huzurluyuz, çocuğumuz iyileşti. Beyin ölümü gerçekleşen insanların yakınlarını da anlıyorum, canları yanıyor ama ölülerine kıyamıyorlar. Sonuçta toprak olacak. Organ bağışı çok önemli. Canınız yanıyor ama o insanın arkasından dua edilir, kurtardığı canın sayesinde belki de cennete gidecek. Ben de beyin ölümüm gerçekleştiği zaman organlarımı bağışlıyorum. Çeken biliyor. O insanların canı çok yanıyor. Beyin ölümü gerçekleşen insanların yakınlarına sesleniyorum; 'Organlarını bağışlar mısınız?' sorusuna, 'Evet.' deyin." değerlendirmesinde bulundu.AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23