• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Elektrik ihalelerinden 11,5 milyar dolar geldi

Yeniakit Publisher
2017-07-26 05:03:00 -
Elektrik ihalelerinden 11,5 milyar dolar geldi

Özelleştirme İdaresi Başkanı Aksu, “Üretim özelleştirmelerinde 10 termik santralın satışından 8.6 milyar dolarlık gelir elde ettik. 71 tane de HES özelleştirmesini 2.9 milyar dolara gerçekleştirdik. Elektrik özelleştirmelerinden toplam 11.5 milyar dolar gelir sağladık” dedi

YENİ AKİT - Enerji özelleştirmelerine ilişkin Akit’e değerlendirmelerde bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, “Üretim özelleştirmeleri kapsamında, bugüne kadar 10 termik santralın satışından 8.6 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde ettik. 71 tane de HES özelleştirdik. 2.9 milyar dolarlık gelir elde ettik. Elektrik özelleştirmelerinden toplam 11.5 milyar dolarlık gelir sağladık” dedi.

KÖMÜR ARZA DESTEK VERECEK

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, yerli kömürün enerji üretimine kazandırılması amacıyla başlatılan yeni modelde ilk uygulama olan Çayırhan Termik Santralı için işletme devir ve elektrik satış sözleşmesini 11 Temmuz’da yatırımcı grupla imzaladıklarını belirtti. Kolin, Kalyon, Çelikler ortaklığının yatırıma başlayacağını ve 800 MW’lık santral kuracaklarını aktaran Aksu, yerli kömürün enerji arzına katkı sağlamasını istediklerini kaydetti.

YATIRIMCI BU MODELİ BEĞENDİ

 Yerli kömürün devreye girmesiyle, ona karşılık gelecek olan miktarda da enerji ithalatının azalacağına dikkat çeken Aksu, “Enerji Bakanlığı’nın bildireceği yeni sahalarda uygulamaya devam edeceğiz. Bu kömür sahalarını sırasıyla ekonomiye kazandıracağız. Yatırımcı bu modeli çok beğendi. İmar, ÇED, orman gibi gerekli tüm izinleri devlet tarafından temin ediliyor” diye konuştu. Kapasite büyütmek isteyenlere fırsat
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu (solda), Ankara Temsilcimiz Hacı Yakışıklı’ya önemli açıklamalarda bulundu. Enerji sektörüne girmek isteyenler için tavsiyelerde bulunan Aksu, “Özeleştirme ihaleleri önemli fırsat sunuyor.  Yatırımcı santralını devraldığı anda elektrik üretim tesisine sahip olmuş oluyor. Sektöre yeni girecek yatırımcılar, orada nakit yaratacak. Kapasite büyütmek isteyenler için de fırsat” dedi.

Yerli kömürün ekonomiye kazandırılması konusunda sırada Eskişehir Alpu B sahasının işletme hakkının devri ihalesinin bulunduğunu ifade eden Özelleştirme İdaresi Başkanı Aksu, “Bu model, dış kaynak bağımlılığı, cari açığın azaltılması, daha dengeli elektrik portföyü oluşturulması,  bölgesel kalkınma ve istihdam sağlaması gibi nedenlerle büyük önem taşıyor. Santrallarda yerli kömürün kullanımı, ülkemiz enerji geleceğine yapılan en büyük yatırım olacak” dedi. 

EYLÜL AYINDA İHALELER YAPILACAK

Aksu, EÜAŞ’a ait Manyas, Dinar2, Çine, Suçatı, Değirmendere, Kuzuculu, Karaçay, Menzelet ve Kılavuzlu santralları için de ilana çıktıklarını ve ihalelerin eylülde tamamlanacağını söyledi.

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23