• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ekonomide günün özeti - 15 Kasım 2017

Yeniakit Publisher
2017-11-15 18:55:00 - 2017-11-16 10:08:17
Ekonomide günün özeti - 15 Kasım 2017

Gün içinde, ülke ve dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri sizler için derledik.

Merkez Bankası'ndan Katar'la dev anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi.

Asgari ücret 2018'de ne kadar olacak?

Gelir Vergisi Kanunu’na geçici maddenin eklenmesiyle AGİ’de artış yapılarak mevcut asgari ücret yıl sonuna kadar korunacak.

Yeni belediye başkanından yüzde 25 indirim müjdesi

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, ilk meclis toplantısında suya yüzde 25 indirim yapılacağını açıkladı.

Rusya'dan Türkiye'ye S-400 şartı

Rus FSVTS'den bir yetkili S-400 füzelerinin Türkiye'ye sevkiyatının gerçekleşmesi için kontratta belirtilen tüm ödemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Yerli otomobil için Adana çağrısı

Çukurova GİAD Başkanı ve TÜGİK Başkan Vekili Ömer Faruk Sakarya, otomotiv üretimi için Adana’nın her türlü yatırım avantajına sahip olduğunu belirtti.

Hükümet müjdeyi verdi, 1 milyon işçi alınacak

Türkiye ekonomisinin lokomotifi görevinde olan inşaat sektörüne 2023 yılına kadar 1 milyon eleman alınması için hükümet harekete geçti.

Yerli otomobil için arazisini hibe edecek

Kütahya'da yaşayan 78 yaşındaki Emin Korkmaz, yerli otomobil fabrikasının Kütahya'da kurulması halinde 10 dönümlük arazisini hibe edeceğini açıkladı.

Mehmet Şimşek'ten döviz açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Sermaya Piyasaları Kongesi'nde konuştu.


*Ağbal: Ekim ayında bütçe 3,3 milyar lira açık, 197 milyon lira faiz dışı fazla vermiştir

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekim ayında bütçenin 3,3 milyar lira açık verdiğini belirterek, "Ekim ayı gider gerçekleşmeleri yıl sonu gider tahminimizle uyumludur. Önümüzdeki iki ayda harcama tarafında Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri içinde kalarak yıl sonu bütçe hedefinin elde edilmesi konusunda gerekli kararlılığı göstereceğiz" ifadesini kullandı.

*Tüfenkci: Tüketici hakem heyetlerinin yeniden düzenlenmesi ihtiyacı doğdu
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketici hakem heyetlerinin yeniden düzenlenmesi ihtiyacı doğduğunu belirterek, "Tüketici hakem heyetleri belirli merkezlerde bir araya getirilecek. Tüketici hakem heyetlerine 3 bin 610 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda başvuru yapılabiliyordu, bu limit 6 bin liraya kadar yükseltilecek" dedi.

*İşsizlik oranı azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan azalarak yüzde 10,6 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

*İşsizlik 6 yıl sonra ilk kez ağustosta düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, işsizlik oranı verilerinin temmuz-ağustos dönemlerindeki tarihi seyrine bakıldığında, 6 yıl sonra ilk kez ağustosta aylık bazda düşüş kaydedildi. AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi "İşsizlik oranındaki değişim, mevsimselliğin gerektirdiği yükselişin tersi yönünde gerçekleşti. Bu gerçekleşmeye, 3. çeyrekte güçlenen büyüme ve lehteki baz etkisinin katkı sağladığı söylenebilir" dedi.

*Borsa İstanbul/Karadağ: Yabancı ilgisi yoğun bir şekilde devam ediyor

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ, "Referandum sonrası ve ocaktan bu yana çok yakın takip ediyoruz uluslararası sermaye ve finans akımlarını, Türkiye ekonomisine, piyasalarımıza yabancı ilgisi yoğun bir şekilde devam ediyor" dedi.

*Merkez Bankası, TL uzlaşmalı vadeli döviz alım işlemlerine ilişkin ayrıntıları açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği yazıda Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz alım işlemlerine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Merkez Bankası'nın konu ile ilgili bankalara gönderdiği açıklamada "İşlemlerin vadesinde Türk lirası ve döviz tutarlarının karşılıklı değişimi yapılmayacak, bunun yerine tutarlar Türk lirası olarak netleştirilecek, netleştirme işlemi bankalara/bankalardan vade tarihinde kur farkından doğacak farkın ödenmesi/tahsil edilmesi şeklinde yapılacaktır. Kur farkının hesaplanmasında vade tarihinde ilan edilecek TCMB gösterge niteliğindeki döviz alış kuru kullanılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

*Merkez Bankası, bir taşla iki kuş vuracak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), üzerinde çalıştığı Türk lirası (TL) uzlaşmalı vadeli döviz işlemleri ile hem spekülatif alımların bir kısmını engelleyecek hem de reel sektörün kur riskini sınırlayacak. AA Analisti, ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’nin üzerinde çalıştığı TL uzlaşmalı döviz vadeli işleminin, Brezilya’da uzun yıllardır uygulanan NDF (non-deliverable forward contract) işlemlerine benzediğini ifade ederek, "TL uzlaşmalı vadeli döviz işleminin en önemli özelliği, klasik döviz işlemlerinden farklı olarak spot piyasada veya ileri vadede anapara (döviz) değişimi söz konusu olmaması. İşlem vadesinde, sadece üzerinde uzlaşılan kur ile o günkü kur arasındaki farkın yol açacağı TL hareketi gerçekleşecek" diye konuştu.

*Türk Eximbank, Asya Eximbankları ile kredi hatları açacak

Türk Eximbank, Asya Eximbankları Forumu'na (AEBF) daimi üye statüsü kazandı ve forum üyesi kuruluşlarla karşılıklı kredi hatları açılmasına yönelik çerçeve anlaşma imzaladı. Türk Eximbank'tan yapılan açıklamaya göre, Asya kıtasında yer alan üye ülkelerin ihracat kredi kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla kurulan Asya Eximbankları Forumu'nun 2017 Yıllık Toplantısı Avustralya'nın ev sahipliğinde Sidney'de gerçekleştirildi.

*Yabancı ekonomistlerden Avro Bölgesi'ne büyüme övgüsü

Berenberg Avrupa Ekonomisti Carsten Hesse, Avro Bölgesi'nde güçlü büyüme ve pozitif görünümün devam ettiğini belirterek, Avro Bölgesi'nde büyümenin trendlerin üzerinde kalmaya devam ettiğini söyledi. ING Group Avro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Bert Colijn de Avro Bölgesi'nin güçlü performansını sürdürdüğünü ifade etti.

*Enerjisa Enerji AŞ halka arz için SPK'ya başvurdu

Enerjisa'nın elektrik dağıtım ve satış birimi Enerjisa Enerji AŞ'nin halka arz için Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvurduğu bildirildi.Enerjisa Enerji AŞ tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şirketin halka arzına yönelik taslak izahnamenin SPK'nın onayına sunulduğu belirtildi

*TOBB ve TİSK'ten "asgari ücrete destek devam etsin" talebi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) yapılan ortak açıklamada, "asgari ücrete desteğin devam etmesi" istendi. Ortak yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlatılan istihdam seferberliği ile işverenlerin son bir yılda Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon kişiye yeni istihdam sağladığını belirtti

*Credit Suisse: Dünyanın en zengin yüzde 1'i küresel refahın yarısına sahip

Dünya nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kesimi ile geri kalan yüzde 99 arasındaki refah ayrımı giderek büyüyor. İsviçre merkezli uluslararası finans kuruluşu Credit Suisse'in yayınladığı son "Küresel Refah Raporuna" göre dünyanın en zengin yüzde 1'i, 2000 yılında küresel hane halkı varlıklarının yüzde 45,5'ini elinde bulundururken, 2017'de bu oran yüzde 50,1'e çıktı

*Fiskars/Masalin: Türkiye ve Güney Kore gördüğüm en güçlü iki pazar

Avrupa'nın en eski ikinci şirketi olan ve bu yıl 368. yılını kutlayan bahçe ve mutfak gereçleri firması Finlandiyalı Fiskars'ın Ar-Ge'den Sorumlu Başkan Yardımcısı Petteri Masalin, Türkiye ve Güney Kore'nin gördüğü en güçlü iki pazar olduğunu belirterek, "Doğu, Batı ve diğer her şey Türkiye'de, özellikle İstanbul'da bir araya geliyor. Birçok kültür bir arada yoğruluyor. Bu yüzden Fiskars için Türkiye'de çok büyük bir potansiyel var" diye konuştu

*Türkiye marka başvurusunda Avrupa'da zirvede

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan, "Türkiye, son 6 yıldır Avrupa'da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülke. Geçen yıl 100 binin üzerinde marka başvurusu vardı. Bize en yakın ülke Almanya, 80 binlerde" diye konuştu.

*Özel sektörün yurt dışı borcu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, özel sektörün eylül ayında yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu 17 milyar dolar, uzun vadeli kredi borcu ise 214,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

*İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi ekim ayını 100,13 puanla kapattı

Türkiye İMSAD'ın hazırladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, ekimde eylül ayına göre 0,14 puan artarak 100,13 puan oldu.

*Akaryakıt istasyonlarında 9 ayda yaklaşık 45 milyar lira harcandı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, akaryakıt istasyonlarında, banka ve kredi kartlarıyla bu yılın ocak-eylül döneminde yaklaşık 45 milyar liralık harcama gerçekleştirildi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23