• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ekonomide günün öne çıkan gelişmeleri - 1 Aralık 2017

Yeniakit Publisher
2017-12-01 18:59:00 - 2018-10-21 18:23:17
Ekonomide günün öne çıkan gelişmeleri - 1 Aralık 2017

Gün içinde, ülke ve dünya ekonomisinde yaşanan önemli gelişmeleri sizler için derledik.

Gün içinde, ülke ve dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri sizler için derledik.

Türk savunma sanayinden büyük başarı

Türk savunma sanayisi şirketleri HAVELSAN ve BİTES, askeri eğitim ve simülasyon çözümleriyle dünyanın önde gelen şirketlerine rakip oldu.

Yeni FED Başkanı'nın kaderi salı günü belli olacak

ABD Senato Komitesi, salı günü yeni FED Başkanı Jerome Powell'ın atanmasını oylayacak.

Okul Sütü ihalesi yine iptal edildi

Okul Sütü ihalesinde gelen tekliflerin yaklaşık maliyetin üzerinde olması nedeniyle ihale iptal edildi.

Jülide Sarıeroğlu: İşçi ve işverenden fedakarlık bekliyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Asgari Ücret Komisyonu'ndan konuştu.

Önemli tahmin, euro 5.20 TL...

Antalya'da Uluslararası Resort Kongresi'nde turizimcilere euro tahminin anketi yapıldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

259 şubesini kapatıyor, yüzlerce kişi işten çıkarılacak

Royal Bank of Scotland, giderlerini kısmak için 259 şubesini kapatarak 680 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Veriler açıklandı, yüzde 14,2 yükseldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine Kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

İstanbul'un enflasyonu arttı

İstanbul'da kasım ayında perakende fiyatlar yüzde 1.19 artış gösterdi. Bu dönemde gıda harcamalarında yüzde 1.37 artış kaydedildi.

Merkez Bankası'ndan faiz lobisine ders gibi cevap

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'ndan ekonominin ve bankacılığın gücüne dikkat çekerek faiz lobilerine ders verdi.

Bankalardan peş peşe Zarrab açıklaması

ABD'de davası görülen Zarrab içinZiraat Bankası, Halkbank, Aktifbank, Denizbank ve Vakıfbank'tan açıklama geldi.

Altında yükseliş devam edecek

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, gram altında yaşanan yükselişin devam edeceğini söyledi.

Asgari ücret farkı işçiye ödenecek

Gelir vergisi matrahındaki değişiklik asgari ücretleri düşürdü. İşverenler son beyannamenin ardından eylülden itibaren asgari ücret farkını işçiye ödeyecek.

Ekmek israfını önlemeye yönelik hamle

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle, ekmek çeşitleri en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere 10'ar gram artırılarak piyasaya arz edilecek.

Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Dolar kuru yeni güne sakin başladı. Dün yüzde 0.5 değer kaybıyla günü tamamlayan dolar bugün ilk işlemlerin ardından 3.9230 TL seviyesindeki seyrini sürdürdü.

*Zeybekci: Rakamları açıkladığımızda birileri bıyık altından gülmüştü

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Biz bu büyüme rakamları açıkladığımızda birileri bıyık altından gülmüştü, birileri 'Hadi canım' demişti. Bütün rakamların tamamını planlayarak, kurgulayarak, gereğini yaparak bu noktaya geldik. 2017 yılının 11 ayında, 2016'nın ihracatını geçtik bile. 153,3 milyar dolarlık ihracat hedefi iddialı bir rakamdı, aştık. Yüzde 4,4'lük büyüme iddialı bir rakamdı, bunu da çok fazlasıyla şimdiden aştık." dedi.

*SPK'dan sanal paralara dayalı işlemler hakkında açıklama

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sanal para birimlerine dayalı spot veya türev işlemler yapılmaması gerektiğini belirtti. SPK'nın aracı kurumlara gönderdiği Genel Mektup'ta Bitcoin ve benzeri sanal paraların fark kontratı işlemlerine konu olup olmayacağı, sanal paralara dayalı türev araçlara yönelik müşterilere hizmet verilip verilmeyeceği hakkında kurula muhtelif aracı kurumlar tarafından görüş taleplerinin iletildiği bildirildi.

*Hazine'den Japon yeni piyasasında tahvil ihracı

Hazine Müsteşarlığınca, Japon yeni piyasasında gerçekleştirilen 3 yıl vadeli tahvil ihracının tutarının 60 milyar yen (yaklaşık 535 milyon dolar), kupon oranının da yüzde 1,81 olduğu, bu tahvil ihracıyla birlikte bu yıl uluslararası sermaye piyasalarından toplam yaklaşık 9,7 milyar dolar tutarında finansman sağlandığı bildirildi.


*İhracatın şampiyonu otomotiv endüstrisi

Otomotiv endüstrisi, kasım ayında 2 milyar 645 milyon 548 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olarak belirlendi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), verilerine göre, bu yılın kasım ayında 2 milyar 645 milyon 548 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, bu sonuçla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bunu 1 milyar 440 milyon 305 bin dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 391 milyon 634 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri sektörleri takip etti.

*ABD'de vergi tasarısına bütçe açığı engeli

ABD Senatosu'nda görüşülen vergi reformuna ilişkin oylama süreci, tasarının kamu açığını artıracağına yönelik analizler nedeniyle sekteye uğradı. Kongre Ortak Vergilendirme Komitesi'nin (JCT) Cumhuriyetçi senatörlerin vergi tasarısına yönelik analizleri oylama sürecini olumsuz etkiledi.

*Türkiye İmalat PMI kasımda 52,9'a yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) kasım ayında 52,9’a yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında üst üste dokuz ay iyileşme yaşandığını gösterdi. Bu aynı zamanda 2014 yılından beri gözlenen en uzun kesintisiz büyüme trendi oldu.

*3. köprü ile bölgeye taşınma talebi yüzde 54 arttı

İstanbul'da son 1 yılda üçüncü köprü civarına taşınma talebi yüzde 54 artış gösterirken, bu bölgede en çok Arnavutköy tercih edildi.

*Altın kasımda yatırımcısına yüzde 3,8 kazandırdı

Dolar kurundaki yükselişlerin etkisiyle rekor üstüne rekor kıran altının gram fiyatı kasım ayını yüzde 3,8 yükselişle tamamlayarak yatırımcısının yüzünü güldürdü.
Jeopolitik ve siyasi riskler ile döviz kurlarındaki hareketlerin etkisiyle rekor üstüne rekor kıran gram altın kasım ayında 165,6 liraya yükselirken, yatırımcısına kazandırma devam ediyor.Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ons altın ve dolar/TL'deki değer kazançlarının altının gram fiyatında yükselişlere neden olduğunu söyledi.


*İTO'ya göre fiyat artışları

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da kasımda fiyatlar bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1,19, toptan fiyatlar ise yüzde 2,11 artarken perakende fiyatlar, kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,65, toptan fiyatlar ise yüzde 11,13 artış kaydetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23