• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Eğitim-Bir-Sen’den yeni sisteme hem övgü hem tavsiye

Yeniakit Publisher
2017-11-07 15:01:30 -
Eğitim-Bir-Sen’den yeni sisteme hem övgü hem tavsiye

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Adana İl Başkanı Mehmet Sezer, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ortaöğretime geçiş sistemini hem övdü hem de tavsiyelerde bulundu.

Başkan Sezer, tüm öğrencileri merkezi olarak sınava tabi tutan ve yerleştiren bir geçiş sistemi yerine yeni sistemde öğrencilerin sadece bir kısmının sınavla yerleştirilmesinin ve sınavın isteğe bağlı olmasının sınav stresini azaltması yönüyle olumlu olduğunu belirtti. Sezer, puan üstünlüğüne göre tüm okulların sıralanmasının, okullar arasındaki eşitsizliği ve hiyerarşiyi artırdığını ve özellikle düşük puanlı okullara ve öğrencilere yönelik olumsuz tutumlara ve etiketlemelere neden oluğunu ifade etti.

Yeni sistemde, sınavla öğrenci alacak okullar hariç, okulların çoğunluğunun bir taban puanı olmayacağından, bu okullar arasındaki başarı sıralamasının ortadan kalkacağını söyleyen Sezer, “Okullar, öğrenci başarısına göre daha heterojen bir şekilde oluşacaktır. Bu ise okullar arasındaki katı hiyerarşiyi ve başarı farkını azaltacaktır. Ayrıca, bazı okullar ve öğrenciler doğrudan başarısız olarak etkilenmekten kurtulacak” dedi.

Yeni sınav sistemindeki gelişmelere rağmen, daha da geliştirilmesi gereken bazı hususların bulunduğunu belirten Sezer şöyle devam etti:

“Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesinde özellikle nüfus ve kentin büyüklüğü gibi nesnel kriterler mutlaka dikkate alınmalıdır. Fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine ek olarak bazı Anadolu liseleri, meslek liseleri ve imam hatip liseleri de merkezi sınavla öğrenci almalıdır. Merkezi sınav için öngörülen 60 sorunun kapsam geçerliliği düşük olacak. Bundan dolayı soru sayısı artırılmalıdır. Sınavın 6 ve 7. sınıfların konularını da kapsaması, halen 8. sınıfta bulunan öğrencileri okul dışı kaynaklara yönlendirme riski taşımaktadır. Dolayısıyla merkezi sınavın kapsamı 8. sınıf konularıyla sınırlandırılmalıdır. Sınavsız yerleşecek öğrencileri yerleştirmede katı bir merkezi yerleştirme anlayışı yerine daha esnek bir yaklaşım benimsenmelidir. Ortaöğretime yerleşme ile ilgili iş ve işlemler merkezi olarak Bakanlık tarafından değil, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yürütülmelidir. Böylece, öğrenci ve ailelerin tercih ettiği okul türüne göre ikametlerine en yakın okula yerleştirilmeleri için yerel imkanların maksimize edilmesi amaçlanmalıdır. Zira hangi muhitte hangi okul türüne ne kadar talep olduğu önceden bilinmediği için, yaz başında netleştirilecek talepler doğrultusunda ve demokratik eğitim anlayışı çerçevesinde, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri söz konusu taleplere uygun bir arz oluşturmalıdır. Aksi halde, mevcut arz ile talep arasında büyük bir makas söz konusu olabilir”

Mehmet Sezer, sınavsız yerleştirme işlemi yapılacak okullara katı bir kontenjan sınırlaması konulmaması gerektiğini aksi halde, öğrencinin evinin en yakınındaki okula yerleşmeme ihtimalinin söz konusu olduğunu bundan dolayı, öğrencinin evinin en yakınındaki tercih ettiği okul türüne adrese dayalı olarak yerleşmesi esas olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Başkan Sezer, merkezi sınavla öğrenci alacak okullar için kullanılan ve çok tartışılan ‘nitelikli okul’ tanımlamasının yerine ‘seçici okul’ tanımının kullanılmasını istedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23