• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünyanın ilk biyonik el protezleri

Yeniakit Publisher
2015-02-28 15:32:00 - 2015-02-28 15:36:11
Dünyanın ilk biyonik el protezleri

Avusturyalı bilim insanları, 'biyonik yeniden yapılandırma' ile üç hastaya biyonik el nakletmeyi başardı.

Hastalara biyonik elleri kullanabilmeleri için sinir dokusu da nakleden doktorlar, işlevsiz elleri keserek sinirlere biyonik elleri bağladı.

Avusturyalı üç erkek, dünyanın ilk 'biyonik yeniden yapılandırma' tedavisi sonucu biyonik ele kavuştu. Doktorlar, ilk olarak üç hastanın işlevsiz ellerini keserek vücutlarının başka bir bölümünden sinir ve kas dokusu nakletti. Ardından, sinir sinyallerini algılayacak biçimde yeni dokularla biyonik eli birleştirdi.

Ameliyatın ardından hastaların biyonik elleriyle su doldurmak veya iki elle düğmelerini bağlamak için işleri halledebildikleri görüldü. Araştırmada yer alan Dr. Oskar Aszmann, "Protezde veya ameliyat yönteminde bir yenilik söz konusu değil... Yaptığımız işlem gelişmiş biyoteknik arayüzle her iki yöntemi birleştirmek oldu ve harika bir sonuç aldık" diye konuştu.

BACAKLARINDAKİ SİNİR NAKLEDİLDİ

Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, üç hastanın da omur, ön kol ve ellerini kontrol eden sinirleri etkileyen kol sinir ağında hasar bulunuyordu. Aszmann, işlevsiz olan ellerini yeniden kullanma şansları olmayan hastalar için geliştirilen yöntemde, kesilen elin geride kalan sinirlerini biyonik protez için kullandı. Sinyalleri güçlendirmek için hastaların bacaklarından alınan sinir ve kas hücreleri kola nakledildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Aszmann ve ekibi, ameliyattan önceki dokuz aylık süreçte hastaları eğitimden geçirdi. Hastalar bilgisayarda görsel el simülasyonları ve biyonik el ile kaslarını yeniden kullanabilmeyi öğrendi. Sinir sinyallerinin biyonik elleri çalıştığını gören doktorlar, ameliyatı gerçekleştirerek biyonik elleri nakletti.

Hastalar, ameliyatın ardından aldıkları üç aylık eğitimde ellerini çok daha başarılı bir şekilde kullanabilmeye başladı. Aszmann, elde edilen başarının ardından aynı yöntemin diğer uzuvlar için de kullanılabileceğini söyledi.

Aszman, amaçlarının hasarı onarmak olduğunu söyledi.

Ajanslar

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23