• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünyanın en şişmanları hangi ülkelerde?

Yeniakit Publisher
2017-03-30 15:35:00 -
Dünyanın en şişmanları hangi ülkelerde?

Çoğumuz ABD'nin veya Avrupa ülkelerinin, dünyada en çok obezitenin görüldüğü ülkeler olduğunu düşünüyoruz ancak bu doğru değildir. Listenin üst sıralarında beklemediğiniz ülkeler bulabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü aşırı kilo ve obeziteyi, “sağlık için risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi” olarak tanımlamaktadır. Son derece yüksek şeker içeren besinler, işlenmiş gıdalar ve gazlı içecekler bu durumdan sorumlu tutulmaktadır. Ayrıca sağlık uzmanlarının görüşüne göre bu sağlıksız, besleyici olmayan gıdalar bağımlılık da yapmaktadır. Vücudumuza hiç bir faydası olmayan bu sağlıksız besinler sadece tat tomurcuklarımızı tatmin etmektedir. Bu nedenle sürekli daha fazlasını istiyoruz. Bu da tüm dünya için çok ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır.

Obezitenin daha çok görüldüğü ülkeler genellikle yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerdir, bu ülkelerde yaşayan kişiler daha daha yüksek vücut kitle indeksine sahiptir. Düşük gelirli ülkelere kıyasla, bu ülkelerde popülasyon genellikle obeziteye daha yatkındır. Bahsedilmesi gereken başka bir ilginç bilgi ise, kadınlarda genel olarak obezitenin erkeklerden daha fazla görüldüğü ancak yüksek gelirli ülkelerde bu oranın neredeyse eşit olduğudur.

Dünyada Obezitenin En Çok Görüldüğü Ülkeler:

Bir ülkede yaşayan popülasyonun yüzde kaçının obez yüzde kaçının aşırı kilolu olduğu vücut kitle indeksine göre hesaplanmaktadır. Vücut kitle indeksi 25’e eşit veya daha fazla olan kişiler aşırı kilolu, 30 veya daha fazlası olan kişiler ise obez kabul edilmektedir. Aşağıda vereceğimiz dünyada obezitenin en çok görüldüğü ülkeler 2014 yılında yayınlanan “The Global Health Observatory Data” ya göre hesaplanmıştır.

1) Cook Adaları (79.4):
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Pasifik’ te popüler bir turist merkezi olan bu ülke, gıda alımının %82′ sini ithal etmektedir. Bu ülkenin listenin başında yer almasının nedeni değişmiş yemek alışkanlıklarıdır. İthal, işlenmiş ve düşük besin değerine sahip gıdalar yerlilerin geleneksel beslenme alışkanlıklarının yerini almıştır. Bu ülkede yetişkin ölümlerinin yaklaşık % 81′ i, kalp hastalıkları ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir.

2) Katar (77.8):

Basra Körfezi’ nde bulunan bu Arap ülkesinin yetişkin nüfusunun yarısı obezdir. Birkaç fast food zincirinin yanı sıra, yetersiz egzersiz de bu soruna katkıda bulunmaktadır. Nüfusunun % 17′ si diyabet hastası olan, buradaki insanların ayrıca bu hastalığı daha genç yaşlarda geliştirdiği görülmektedir.

3) Palau (77.6):

Palau, 500’den fazla takım adadan oluşan Mikronezya’ nın bir parçasıdır. Palau’ daki genç lise öğrencilerinin yaklaşık %12′ si obezdir. Fiziksel aktivite azlığı ve kötü beslenme Palau’ yu dünyada obezitenin en sık görüldüğü yerlerden biri haline getirmektedir.

4) Nauru (75.5):

Nauru’ nun hızla büyüyen obezite sorununun sorumlusu da artan fast food popülaritesidir. Bu ülke için ortalama vücut kitle indeksi yaklaşık 34-35′ tir. Bu kadar yüksek oranda kilo fazlalığı olduğu için, bilim adamları kalp-damar hastalıkları açısından bir pandemi riski bildirmiştir.

5) Kuveyt (75.2):

Bu milletin bireylerinin % 40′ ından fazlası obezdir. Kadınlarda aşırı kilo ve obezite sıklığının özellikle yüksek olduğu bulunmuştur. Petrol rezervlerinden gelen muazzam para akışı ve refah, burada yaşayanların yaşam tarzında köklü değişikliklere yol açmıştır. Kuveyt ‘te 2011 yılında yaklaşık 5.000 obezite operasyonu yapıldığı bilinmektedir.

6) Marshall Adaları (72.7):

Taze balık, et, yörede yetiştirilen taze meyve ve sebzeler gibi Marshall Adalarının geleneksel gıda maddelerinin yerini bugünlerde pirinç, şeker, konserve et, un, konserve meyve ve sebzeler almıştır. Ada sakinleri eskiye oranla alkolsüz içecekler ve birayı da daha çok tüketmeye başlamıştır. 2008 yılında, yaklaşık 50,000 kişilik küçük nüfus içinde yaklaşık 8.000 diyabet hastası saptanmıştır.

7) Amerika Birleşik Devletleri (72.1):

Obezite konusunda en çok bilinen ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’ nin kendi yaşam biçimi buna neden olmaktadır. Sağlıksız, yüksek kalorili fast food ürünleri, çok az fiziksel aktivite, aşırı yemek tüketimi, aşırı büyük porsiyonlar, yiyecek reklamları ve stresli çalışma programları Amerika’ daki şişman canavarı besleyen faktörlerdir.

8) Andorra (72):

7456_lkelerAndorra’ da diğer ulusların aksine, 2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerin kadınlara oranla daha kilolu oldukları tespit edildi. Bu ülke, ayrıca yüksek kolesterol düzeylerine sahip bir Batı Avrupa ülkesidir.

9) Niue (71.4):

Niue, dahil olmak üzere bir çok Pasifik ülkesinin karşılaştığı yaygın bir sorun da verimli tarım arazilerinin miktarını azaltan ağır sanayileşme ve madencilik faaliyetleridir. Bu durum sağlıklı, geleneksel yemek alışkanlıklarından uzaklaşıp yiyecek ithalatını arttırmıştır.

10) Bahreyn (70.2):

“Research Gate” tarafından yapılan bir araştırma çalışmasına göre genellikle Bahreyn’li genç kadınlar arasında olmak üzere ergenler ve erişkinlerde daha yaygın olan bir obezite görülmektedir. Bu araştırmada ailede obezite öyküsü olup olmadığı, ailenin büyüklüğü, ebeveynlerin eğitim gibi faktörler obezite hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Olumlu haber ise “Bahreyn Sağlık Bakanlığı ve Beslenme Klinikleri”nin son 5 yıldır sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik edici başarılı çalışmalarıdır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23