• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünyanın en çok merak ettiği isim: Yeni Suudi Prens Muhammed bin Selman

Yeniakit Publisher
2017-06-22 10:31:00 -
Dünyanın en çok merak ettiği isim: Yeni Suudi Prens Muhammed bin Selman

Krallıkta emsalsiz bir yükselişe imza atan ve tüm rakiplerini kenara iterek tahtın bir numaralı adayı olan Veliaht Prens, ülkesinin petrole bağımlılığını kırmak istiyor. Kral Selman'ın üçüncü eşinden en büyük oğlu, sadece tek bir eşi var. Eğitimini Suudi Arabistan'da tamamladı ve ülkesinde bir rol model. İran devlet medyası, prensin yükselmesini 'yumuşak darbe' olarak yorumladı.

BBC Arapça'dan Amir Rawash, dün itibariyle tüm dünyanın en çok merak ettiği isim olan Suudi Prens Muhammed bin Selman'la ilgili bilinmeyenleri yazdı:

"Babası tahta çıktığından beri, Suudi Prensi Muhammed bin Selman istikrarlı bir şekilde hızla yükseldi. Artık babasının sadece bir adım gerisinde. Genç veliaht gitgide daha fazla güç ele geçirdi. Muhtemel bütün rakipler kenara itildi.

Aile ağacındaki konumu nedeniyle gücü eline aldı. Yeni atanan veliaht prens, babası kral olmadan önce de ona yakındı.

2009 yılında Prens Muhammed, o zamanlar Riyad'ın valisi olan babasının özel danışmanı oldu. Yine de Prens Muhammed'in tırmanışı bu tür Radikal değişikliklere alışık olmayan krallıkta emsalsiz.

Siyasi yolculuğundaki büyük sıçrama, kral Nisan 2015'te kendisinin yerine gelecek olanı yeni jenerasyondan seçtiğinde oldu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Muhammed bin Nayif, veliaht prens olduğunda, kralın üvey kardeşi Mukrin Bin Abdülaziz kenara itildi. Kral Salman'ın oğlu da yardımcı veliaht prens olarak atandı.

Bütün bu değişiklikler, Muhammed bin Nayif uzaklaştırıldığında tahtın varisliğine ikinci sırada yer almasının yolunu açtı. Yeni veliaht prens savunma bakanı olmasının yanı sıra başbakan yardımcılığı görevini de üstleniyor.

Savunma konusunda iddialı

Salman bin Abdülaziz Ocak 2015'te kral olduğunda, oğluna krallıkta daha iyi bir pozisyon verecek hızlı değişiklikler yaptı.

29 yaşında dünyanın en genç savunma bakanı oldu. Sadece iki ay sonra, Suudi arabistan komşusu Yemen'e askeri operasyon başlatacak koalisyona öncülük etti.

Koalisyon şimdilik Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur'un isyancıların kontrolündeki başkent Sana'yı yeniden ele geçirmesi konusunda başarısız oldu.

Petrole daha az bağımlı bir ekonomi istiyor

Nisan 2016'da, aynı zamanda Ekonomi ve Kalkınma Konseyi'nin başkanı olan nüfuzlu prens, krallığın petrol gelirlerine 'bağımlılığına' son vermek için ekonomik reformlar açıkladı.

Vizyon 2013 planının, Suudi halkının 2020 itibariyle petrol olmadan yaşayabilmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Yükselişinden beri genç prens, Suudilere rol modeli olarak sergilendi.

IMF planı hırslı, geniş kapsamlı bir çaba olarak nitelendirdi ancak uygulanmasının zorluklar içerdiği konusunda uyardı.

İran ile ilişkileri değiştirmesi muhtemel gözükmüyor

Geçen ay, Prens Muhammed ülkesinin rakip İran ile herhangi bir diyalog başlatma ihtimalini dışladı.

İki ülke, Suriye ve Yemen gibi çatışmaların yaşandığı farklı ülkelerde karşıt tarafları destekliyor.

Riyad ve Tahran arasındaki ilişki, Suudi yetkililerin önde gelen Şii din adamı Nimr El-Nimr'i idam etmesinin ardından daha da kötüleşmişti.

İran devlet medyası prensin yükselmesini 'yumuşak darbe' olarak yorumladı.

Ailesine düşkün

31 Ağustos 1985'te doğan Muhammed bin Salman, Kral Salman'ın üçüncü eşi Fahdah bint Felah bin Sultan'ın en büyük oğlu.

Suudi prenslerinin çoğunun aksine eğitimini Suudi Arabistan'da tamamladı.

Bir dizi devlet oragınında çalışmadan önce Kral Suud Üniversitesi'nde hukuk okudu. Sadece tek bir eşi var ve iki kızı ile iki oğlu bulunuyor.

Kaynak: BBC Türkçe

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23