• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünyadaki cennet bahçeleri neresidir?

Yeniakit Publisher
2017-05-06 22:16:00 -
Dünyadaki cennet bahçeleri neresidir?

Dünyada bir cennet bahçesinde yaşamaya tâlipsek eğer, en güzel muallim Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bize bu evin âdeta imar plânını vermiştir. İşte detaylar...

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ve ashabı bir sohbet meclisinde oturuyorlarken, Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“-Cennet bahçelerine uğradığınız zaman istifade ediniz.” buyurdular. Onlar da:

“-Cennet bahçeleri nerelerdir, yâ Rasûlâllah?” diye sordular. Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ashâbına:

“-Oralar, ilim meclisleridir.” buyurarak cevap verdi. (Tirmizî, Deavât, 82/3510)

“Evimiz, nasıl ilim meclisi/cennet bahçesi olabilir?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Akşamları âilenizle birlikte oturduğunuzda -çok değil- yarım saatinizi ayırıp, günlere paylaştırarak, bir gün hadis, bir gün tefsir, bir gün ilmihal okuyarak müzâkere etmeniz, hem evinizi bir ilim meclisine dönüştürecek, hem de âile içinde bu güzel ortamdan dolayı Rahmânî bir muhabbet oluşmasına vesîle olacaktır. Eğer bunu başaramazsanız -ki istikrarlı olursanız Allah için attığınız bu adım mutlaka başarılı olacaktır- o zaman siz kendiniz sohbet meclislerine devam edin ki, üzerinize sinen bu güzel koku, sizinle birlikte evinize dolsun.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İSLAM’LA İHYÂ OLMUŞ BİR YUVA

İslâm’la ihyâ olmuş bir yuva; akla, İslâm ahlâkıyla yetişmiş evlâtları getiriyor. Bir evlât, âilenin özeti gibidir. Ahlâkî değerleri, hâdiselere verdiği tepkileri, hassasiyetleri, kavgaları ya da sevgileri genişçe ele alındığında, o ailenin alt yapısındaki alışkanlıkları, yaşama ve anlaşma üsluplarını, mutluluklarını ya da kavgalarını ele verir.

Daha bebeğin anne karnına düşmesiyle başlayan bu ahlâk tekâmülünde ebeveynlere çok iş düşmektedir. Bir annenin, yavrusu karnına düştüğü andan itibâren asıl niyeti; “kaht-ı ricâl: adam kıtlığı” ile beli bükülen hizmetleri doğrultmaya memur bir evlât yetiştirmek olmalı, kendisi ve eşi de bu cihette yol katetmek için çaba sarf etmelidir. Unutmayalım ki; bir çocuğun âilesi, akşamları televizyon izleyerek vakit geçiriyorsa, o çocuğun şuuru kendisi için bunun faydalı olduğunu kayıt edecektir. İşte bu yüzdendir ki, yüzlerce çocuk, eğitim hayatına başladıktan sonra bir türlü istenen seviyede kitap okuma alışkanlığı kazanamamaktadır. Çocuklarımızda kalıcı alışkanlıklar istiyorsak, azarlayan sözler değil, örnek olan davranışlar sergilemeliyiz.

CENNET OLMAYA ADAY EV

Hanımları en çok ilgilendiren konulardan bir tanesi de; günlük rutin işler diyebileceğimiz, ama âile hayatında mutluluğa yön verici ehemmiyette olan temizlik, düzen ve yemek yapmaktır. Mânevî inşâsı tamamlanan, cennet olmaya aday bir evin, maddî olarak da nezih ve ferah olması şarttır. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

 “Şu üç şey, âdemoğlunun saadetindendir: Sâliha bir hanım, uygun, elverişli bir ev ve rahat bir binek.” buyurmuşlardır. (Ahmed bin Hanbel, Müsned, I, 168)

Evlerimiz çok lüks, gösterişli olsun demek değildir merâmımız… Bahsettiğimiz şey; evlerimizin sâde ama temiz ve düzenli olması… Bahsettiğimiz; evin kapısından içeri girince:

“-Bu ev, temizliği, îmânın şartlarından sayan, her namaz öncesi bize abdestle temizlenmeyi emreden İslâm evi!” denilebilecek bir intibâ bırakmak, gönüllerde…

Temizlik ve yemek demiştik. Evet, hanımlar, ev halkını mutlu etmek için kolları sıvadıysak, âşinâsı olunan yemeklerden vazgeçip, yenilikçi olmalı, onların damaklarını şaşırtarak, sürprizler yapmalıyız. Bir hanım, evde her şeyi ile dışarıdan daha huzur verici ve doyurucu olduğunu, evlâtlarına ve eşine telkin etmelidir ki, onların ayakları dışarıda huzuru aramak için evden çıkmaya yönelmesin!

EVDE MADDİ VE MANEVİ DÜZEN ŞART

Bunun için de, materyalizmin hâkim olduğu, afişlerin, panoların, reklâmların sürekli beynimize “Gel, beni ye!” çağrısında bulunduğu, mânen ve maddeten zararlı ürünlerden evlâtlarımızı ve eşimizi uzak tutmalıyız. Bu da ancak güzel yemek tarifleri öğrenerek, yemek kitaplarından zamanın en sevilen, en fazla tüketilen yiyeceklerinin tarifini araştırarak evde tertemiz ve sağlıklı malzemelerle, ağzı duâlı şekilde hazırlayıp ev ahalisinin önüne sunmakla mümkün olur.

Bahsetmek istediğim bir diğer husus da; tüketim çılgınlığının en üst seviyede olduğu bu dönemde kadının tasarruflu olmayı elden bırakmamasıdır. İsrafı haram kılan dînimiz, bu konuda hassasiyet gösteren bir âilenin evine bereket ve huzur yağacağını haber vermiştir. Hanım kardeşlerim; indirim, taksit, moda gibi tuzaklardan olabildiğince uzak durmalı, ihtiyaç fazlası bir şeye satın almak için el uzattığında İslâm Âlemi’nin durumunu tefekkür etmelidir. Fazladan bir şey almaya niyet ettiğinizde içinizden “Aldım say!” demeniz, o parayı ihtiyaç sahibi bir mü’mine vermeniz, âilenizin saâdeti için ne büyük bir hediye ve ne büyük bir yatırım olur! Sâliha hanım; asıl kazandığının, gönlü buruk mü’minlere tasadduk ettiği mal olduğunu bilir, âhiret hazinesine yatırım yapar.

Evet hanımlar! Yazımın başında da dediğim gibi, bize çok vazife düşüyor. Şimdi bismillah deyip kolları sıvayalım, bu kutlu yolda adımlarımızı sağlamca atmaya başlayalım. Ne demiş üstad Necip Fâzıl:

“«Basacağım!» de! Bas ve yürü! Şüphe edersen ayakların seni taşımaz!..”

Kaynak: Büşra Küçüksucu, Şebnem Dergisi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23