• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünyada en fazla mülteci Türkiye’de

Yeniakit Publisher
2015-09-04 08:25:00 - 2015-09-04 08:34:49
Dünyada en fazla mülteci Türkiye’de

Türkiye, 2015 itibarıyla en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke oldu. Türkiye, 2 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacının ihtiyaçlarını karşılamak için 6 milyar dolara yakın harcama yaptı. Avrupa’nın mülteci politikasını eleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Tartışmamız gereken yüreğinizin kaç insana yer açabildiğidir” dedi.

Bu yıl itibarıyla dünyada en fazla sığınmacının barındığı ülke Türkiye, en büyük göç kaynağı ise Suriye oldu. Türkiye, Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar için 6 milyar dolara yakın harcama yaptı.

Bodrum’da yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalıştıkları sırada bindikleri botun batmasıyla cansız bedenleri kıyıya vuran Suriye uyruklu çocukların görüntüleri, dünyada yankı bulmaya devam ederken, Batılı ülkelerin mülteci sorunu karşısındaki duyarsızlıklarını da yeniden gündeme getirdi.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün verdiği bilgiye göre, mültecilerin durumu dünyanın her bölgesini etkileyen ve giderek ağırlaşan küresel sorun haline geldi. Sosyo-ekonomik eşitsizlikler, adaletsizlik, yoksulluk, savaş, çatışmalar, iç karışıklıklar ile ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerin ucuz iş gücü talepleri ve artan iletişim-ulaşım teknolojilerinin sağladığı bilgi edinme ve seyahat kolaylıkları, göçün başlıca sebepleri arasında yer alıyor.

Göçün kaynağı Afrika, başlıca hedefi ise Avrupa Kıtası olarak biliniyor, dünya genelinde 230 milyondan fazla göçmen bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, dünyada 50 milyondan fazla kişi, mülteci statüsünde veya yerlerinden edilmiş durumda.

2015 itibarıyla dünyanın en fazla sığınmacı barındıran ülkesi Türkiye, en büyük göç veren ülkesi ise Suriye oldu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bugün 2 milyon Suriye ve Irak vatandaşına ev sahipliği yapan Türkiye, bu sığınmacılar için, tek başına 6 milyar dolara yakın harcama yaptı.

DAVUTOĞLU: KAYBEDEN BÜTÜN BİR İNSALIK

Türkiye, 2015 itibarıyla dünyada en fazla sığınmacının barındığı ülke olurken, Avrupa ise çaresiz mültecileri bu yıl da geri çevirdi. Avrupa’daki göçmen krizi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Avrupalı liderlerin görmesi gereken gerçek şudur, konu artık bir hukuk, siyaset, uluslararası denge meselesi değil insanlığın geleceği meselesidir. Tartışmamız gereken bir tren vagonunun, bir kaçakçı teknesinin kaç mülteci aldığı değil; yüreğinizin kaç insana yer açabildiğidir” dedi.

“Kaybeden bütün bir insanlıktır ve bu insanlığı temsil ettiğini iddia eden ancak gereğini yapamayan uluslararası toplumdur” diyen Davutoğlu, “Bugün, daha fazla geç kalmadan sorumluluklarımızın gereğini yerine getirme vaktidir. Bu, ortak vicdanımızın göz ardı edilemeyecek çağrısıdır” şeklinde konuştu. Davutoğlu, şunları söyledi: “Biz, Türkiye olarak, kapımızı, gönlümüzü nasıl Suriyeli, Iraklı, Arap, Kürt, Sünni, Şii, Müslüman, Hristiyan tüm kardeşlerimize, akrabalarımıza açtıysak bundan sonra da açık tutacağız.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23