• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünya Erdoğan'ın sözüne geldi! BM'ye karşı sesler yükseliyor

Yeniakit Publisher
2017-09-25 21:33:00 - 2017-09-25 21:43:16
Dünya Erdoğan'ın sözüne geldi! BM'ye karşı sesler yükseliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BMGK için 'Dünya beşten büyüktür' diyerek gündeme getirdiği BM’nin yapısına dair liderlerden de benzer tepkiler geldi.

Uluslararası toplumu bir araya getiren en büyük platform olan 193 üyeli Birleşmiş Milletler’in (BM) yapısında reform yapılması talepleri giderek artıyor. BM Genel Kurulu genel görüşmelerinin 72. dönem oturumlarına katılan dünya liderleri, 1945’te kurulan BM’nin günün şartlarına cevap veremediğini belirterek reform taleplerini yüksek sesle dile getirdi. Liderlerin ortak talebi BM’de reform yapılması olurken, bazı liderler yapısal değişim bazıları yönetimsel bazıları ise iki konuda da kısmi değişimler istiyor. Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden herhangi birinin veto ettiği kritik kararlar hayata geçirilemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Dünya beşten büyüktür" sözleriyle sürekli dile getirdiği yapısal reform çağrısı gibi birçok lider de kendi penceresinden BM’nin güncel durumunu hedef aldı. Eleştiriler şöyle;

Japonya Başbakanı Şinzo Abe: "BM Güvenlik Konseyi zamanın gereklerine göre derhal reforme edilmeli."

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni: "BMGK’yi daha demokratik, etkili ve temsiliyetçi yapacak reforma ihtiyaç var."

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma: "BM Güvenlik Konseyi felç durumda ve sorumluluklarını yerine getiremiyor."

İngiltere Başbakanı Theresa May: "BM’nin ve uluslararası sistemin reforme edilmesi gerekiyor ki bize 21. yüzyılın meydan okumalarına yanıt vermekteki değerlerini kanıtlayabilsinler. BM’nin ve BM kurumlarının yetersizlikleri, üyeleri ve bağışçıları olarak devletlerin güvenini kaybetme tehlikesini doğuruyor."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: "21. yüzyılda BM daha fazla insanlara, daha az süreçlere odaklanmalı. Daha az bürokrasi, daha fazla sonuç. Bürokrasi yüzünden geceleri uyuyamıyorum. Parçalanmış yapı, Bizans prosedürleri ve sonsuz bürokrasi uykularımı kaçırıyor."

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: "BM daha enerjik, tüm eylemlerinde netlik ve belirli bir amaçla hareket edebilecek daha az bürokratik bir organizasyon olmalı."

TRUMP’IN DERDİ ÖDEDİĞİ PARA

ABD Başkanı Donald Trump: "BM, bürokrasi ve kötü yönetim nedeniyle potansiyelini ortaya koyamadı. 2000 yılından bu yana BM’nin normal bütçesi yüzde 140, personel sayısı ise iki katından fazla artmasına rağmen bu yatırımla orantılı neticeler göremiyoruz. BM’de hiçbir üye ülke tek başına orantısız külfet omuzlamamalı. Bu finansal olarak da askeri olarak da orantısız olmamalı."

Kaynak: Haber7

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23