• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dikkat! İşte sağlığa ve maneviyata zararlı gıda katkı maddeleri

Yeniakit Publisher
2016-04-30 07:02:00 -
Dikkat! İşte sağlığa ve maneviyata zararlı gıda katkı maddeleri

Bismillahirrahmanirrahim. Ey insanlar! Yeryüzündeki helal ve temiz şeylerden yiyin. (Pis ve haram olan şeyleri yiyip içmede) şeytan (ve benzerlerin)in adımlarını izlemeyin. Çünkü o(nlar) sizin için apaçık bir düşmandır. | Kur’an-ı Kerim, Bakara, 168. Bu yazımızda sizlere yiyip içtiğimiz gıdaların helal olmasına dikkat çekmek istedik ve sizlere zararlı olan, günümüzde gıdalarda tehlike arz eden katkı maddelerini yazdık...

1- E441 - Gelatin(jelatin)

Kıvam artırıcı. Alerji ve astıma sebep olabilir.

Yurt dışından haram kaynaklardan elde edilmiş olarak piyasada çok kullanılmaktadır. Ürünün içindekiler listesinde yalnızca ‘jelatin’ ibaresi bulunuyorsa büyük ihtimalle bu (haram) kategorisine girmektedir. ‘Sığır jelatini’, ‘yenilebilir sığır jelatini’ şeklinde ifade edilen jelatin helal kesimden elde edilmişse helaldir.

Dikkat: İlaç sektöründe, özellikle ilaç kapsüllerinde (domuz) jelatin(i) kullanımı çok yaygındır. Firmalara kullanılan ilaç kapsüllerin kaynağını sorunuz ya da mümkünse kapsülsüz olan ilaçları tercih ediniz.

jelibon

2- E621 - Monosodyumglutamat (MSG)

Tat verici. Tuz maddesi; astımlılarda yan etkisi görülebilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir;sebze,ton balığı ve salata sosu konservelerinde ve dondurulmuş gıdalarda kullanılır. Sağlık açısından zararlı etkiler oluşturması sebebiyle kullanımı uygun görülmemektedir. Gimdes bu maddenin kullanıldığı ürünlere helal sertifikası vermemektedir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

dondurulmuşgıda

3- E904 - Şellak

Yüzey sırlama maddesi. Böceklerden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.

Şellak, Kokkus Lakka isimli bir böceğin lak salgı maddesidir. Bu böcek Hindistan ve Güney Asyada yetişen Palas ağaçlarında beslenirler. Bu böcek gözenekleri arasından, lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde çıkartır. Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutulur. Bütün bu işlemlerden sonra, vernikleme işlerinde kullanılır. Boyacılıkta, cilalamada, mürekkep yapımında, mühür mumu yapımında, ses kaydedicilerde kullanıldığ gibi, yenebilir şellak çeşitli şekerleme kaplamalarında da kullanılır. Hanefi, Maliki ve Hanbeli Mezhebine göre kullanımı mahzurludur.

şellak

4- E120 - Karmin, Karminik asitKosinal

Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

carmin

5- E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477

Mono ve Digliserit ve tuzlarını içeren ürünlerde, bu katkı maddesinin hem hayvani yağlardan, hem de bitkisel yağlardan üretildiği dikkate alınmalıdır. Etikette bunun açıkça belirtilmiş olması gerekir. Eğer bitkisel olduğuna emin isek kullanabileceğimizi, aksi halde uzak durmamız gerektiğini bilmeliyiz.

katkımaddeleri

6- E950, E951, E952 ve E954

Suni tatlandırıcılar Asesulfam, Aspartam, Sıklamik Asit ve Sakkarinleri ifade eder. Bunlar, gıdalarda ve ilaç sanayiinde tatlandırıcı olarak kullanılırlar; fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır. The Center for Science in the Public Interest (CSPI) yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve asesülfam potasyumu en kötü 10 katkı maddesi listesine dahil etmiştir; bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarda Kanser riskini arttırabilmektedir. Ayrıca çocuklarda ve ceninlerde beyin hasarı oluşturabilmektedir.

aspartam-krebs

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23