• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Devremülk uyuşmazlıklarında bedele göre dava açılıyor

Yeniakit Publisher
2017-11-20 10:51:00 -
Devremülk uyuşmazlıklarında bedele göre dava açılıyor

Devremülk ve devre tatil davalarında, başvurunun nereye yapılacağını uyuşmazlığın miktarına göre belli oluyor.

 ‘Devremülk ve devre tatil sözleşmeleri’ bir ‘tüketici işlemi’ ve bu sözleşmelerle ilgili olarak tüketicilere özgü yasal düzenlemeler dikkate alınıyor. Devremülk ve devre tatil uyuşmazlıklarında, tüketici hakem heyetine mi, yoksa mahkemeye mi gidileceğini ise miktar belirliyor.

2 bin 400 TL’ye kadar olan devremülk/devre tatil uyuşmazlığında ‘ilçe tüketici hakem heyeti’ne, 2 bin 400 TL ila 3 bin 610 TL arasında olan uyuşmazlıklarda ise ‘il tüketici hakem heyeti’ne başvuru yapılmalı. Fakat 3 bin 600 TL’nin üstünde bir devremülk hakkı için ise gidilecek adres; Tüketici mahkemeleridir…

Eğer bu adreslerin bağlı olduğu yargı çevresinde tüketici mahkemesi bulunmuyorsa, asliye hukuk mahkemesinde dava açmalıdır. Özetle, 500 TL’lik bir devremülk hakkı için ilçe hakem heyetine, 2 bin 405 TL’lik bir devremülk hakkı için il hakem heyetine, 3 bin 611 TL’lik bir devremülk hakkı için ise mahkemelere başvurmalı.

TÜKETİCİ MAHKEMESİ YOKSA ASLİYE MAHKEMESİ

Ankara Barosu Tüketici Hakları Kurulu üyesi ve Sincan Tüketici Hakem Heyeti üyesi Avukat Buğcan Çankaya, tüketicilerin para ve zaman kaybına uğramaması için uyuşmazlığın bedeline göre hakem heyeti ya da mahkemeye gitmeleri gerektiği uyarısı yaptı. Avukat Çankaya, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen ve yayımlanan, 14 Ocak 2015 tarihli Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde, “devremülk sözleşmelerinin tüketici işlemi” olduğuna ve devremülk sözleşmeleriyle ilgili olarak tüketicilere özgü yasal düzenlemeler dikkate alındığına dikkat çekti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

14 GÜN İÇİNDE CAYABİLİRSİNİZ

Tüketiciler devremülk sözleşmesinin kurulmasından itibaren 14 gün içerisinde hiçbir sebep göstermeksizin sözleşmeden cayabilir. Ödemiş olduğu bedelin iadesini bu şekilde talep edebilir. Devre tatil tipinde olan devremülk kullanımının varlığı halinde yazılı cayma bildirimi (kargo, iadeli taahhütlü posta vb.) yeterli olup, eğer tapu tescili şeklinde yapılan devremülk sözleşmesi söz konusu ise noterler kanalıyla cayma bildirimi yapılması gerekmektedir.

SATICI 14 GÜN İÇİNDE İADEYLE YÜKÜMLÜ

Satıcı/Sağlayıcı cayma bildirimi üzerine tüketiciden almış olduğu tüm bedelleri ve borç altına sokan belgeleri en geç 14 gün içerisinde iade etmekle yükümlüdür. Devremülklerin devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemez. Devremülk kullanıma hazır bir şekilde teslim edilmediği sürece, satıcı teslim etme edimini gerçekleştirmiş sayılmaz. Özetle, tapuda devir yapılsa dahi devremülkün kullanıma hazır ve noksansız olarak teslimi gerekmektedir, aksi takdirde teslim yapılmamış sayılır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23