• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Devletin dini İslam’dır’ yine anayasada olsun!

Yeniakit Publisher
2016-04-29 10:36:00 - 2016-04-29 10:45:21
‘Devletin dini İslam’dır’ yine anayasada olsun!

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni anayasa dindar olmalı” açıklamalarına büyük destek geldi. Türkiye’nin bir İslam ülkesi olduğunu vurgulayan kanaat önderleri, “Devletin dini İslam’dır’ ifadesi yeni anayasada yer almalı” ifadelerini kullandılar.

RESUL EKREM ŞAHAN / ANKARA - TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni anayasa dindar olmalı” açıklamalarına kanaat önderlerinden büyük destek geldi. Türkiye’nin bir İslam ülkesi olduğu vurgulanırken,  “‘Devletin dini İslam’dır’ ifadesi yeni anayasada yer almalı.” görüşünü dile getirdiler.

“İNANÇ HÜRRİYETLERİNİ TEMİNAT ALTINA ALAN BİR ANAYASA”

Halkın yüzde 99’unun Müslüman olduğu bir ülkede dindar anayasayı tartışmanın çok ilginç olduğunu belirten İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay,“Bizim anayasamız; İtalya, Fransa, Almanya, Yunanistan ve bütün seküler Hristiyan Batı toplumlarından ithal edilmiş maddelerle dolu. Yeni yapılan anayasa özgürlükçü, din, vicdan ve inanç hürriyetlerini teminat altına alan bir anayasa olmalı. Halkın yüzde 99’u Müslüman, gelenekleriyle, örfüyle, İslam’ın inancıyla iç içe geçmiş ülkede biz hâlâ dindar anayasa yapılsın mı, yapılmasın mı tartışıyoruz. Türkiye Müslüman bir coğrafyadır” dedi. 

“MİLLETE HİZMET EDECEK ANAYASA” 

Yeni anayasanın insanları köle edecek bir anayasa değil, insanlara hizmet edecek bir anayasa olması gerektiğini söyleyen Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, “Anayasanın dindarı, dinsizi olmaz. Anayasa bir milletin toplu sözleşmesidir. Anayasanın milletlerin dini inançları başta olmak üzere onların yaşantısını, dünya hayatını teminat altına alacak, onlara hizmet edecek olması gerekir. İnsanları köle edecek bir anayasa değil insanlara hizmet edecek bir anayasa ortaya koymak lazım. Anayasadaki laiklik ilkesinin varlığı, yokluğu anayasadaki laiklik ilkesi aynen bugünki şekilde olacaksa aynen bu totaliter baskının devamı söz konusu olur. Her dönemde siyasinin kendi kafasına göre yorumlamasına mahal bırakılmamalı. Özgürlüklerden yana millete hizmet edecek bir anayasa meydana getirilmeli. Anayasalar tek tip düşüncelere zorlanan değil, düşüncelerini, inançlarını ve özgürlüklerini istediği bir şekilde özgürce yaşayacak bir teminat sözleşmesi olması lazım” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“DARBE ANAYASASINDAN KURTULALIM”

Yeni anayasanın bir an önce dizayn edilerek askeri darbe anayasasından kurtulması gerektiğini belirten TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, “Kadim medeniyetimizde her türlü inanç ve özgürlüğe ciddi şekilde imkân vermişiz. Toplumun belli bir kesimi dindar ve yüzde 99’u Müslüman olduğu için buna göre birtakım terimler konulabilir. Bir an önce askeri irade anayasasından kurtulmak lazım” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN DİNİ İSLÂM’DIR”

ASSAM Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Tanrıverdi ise şöyle konuştu: 

“Yakın geçmişimizde, “Devletin dini İslâm’dır” hükmünün anayasadan çıkarıldığı ve laiklik ilkesinin anayasa hükmü haline getirildiği tarihlerden itibaren; laikliği sekülerizm olarak algılayan yönetimler tarafından, İslam inancını yaşamak isteyen insanlar devlete tehdit olarak görülmüş, devlet organlarında görev almaları engellenmiş ve sosyal hayatlarına zulüm derecesine varan müdahalelere gerekçe yapılmıştır. İçinde bulunduğumuz siyasi istikrar döneminde, İslâmî inancı ile birlikte her türlü inancını yaşama imkanını bularak, rahat bir nefes alan milletimiz; gelecek muhtemel koalisyon dönemlerinde tekrar aynı sıkıntılara düşmemek için istikrarın teminatı olmak üzere başkanlık sistemini ve inanç özgürlüğünün müdahalesiz yaşanabilmesi için de laiklik ilkesinin anayasadan çıkarılmasını zaruri görmektedir. 

Bu nedenle; TBMM Başkanımız Sayın İsmail Kahraman’ı destekliyor, yeni anayasadan laiklik ilkesi çıkarılsın ve ‘Devletin dini İslâm’dır’ hükmü anayasaya dahil edilsin.”

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23