• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dershanelerde büyük dönüşüm için ilk genelge

Yeniakit Publisher
2014-04-23 13:42:00 -
Dershanelerde büyük dönüşüm için ilk genelge

MEB, dershanelerin özel okula dönüşümüyle ilgili yol haritasını belirledi. Başvurular 2 Haziran'da başlıyor. Dershaneler, özel okula dönüşümlerini 1 Eylül 2015'e kadar tamamlamak zorunda

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerin özel okula dönüşüm takvimine ilişkin ilk genelgeyi illere gönderdi. Yasanın yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014 tarihinde, en az 3 yıldır dershane sahibi olan kişiler, kurumlarını özel okula dönüştürebilecek. Başvurular 2 Haziran'da başlayacak, 1 Eylül 2015'te sona erecek. Başvuru yapan dershane sahiplerinden binalarını, özel öğretim kurumları standartlarına uygun hale getirmeleri istenecek. Kurumlarını belirlenen şartlara uygun hale getiren dershaneler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonuna kadar özel okula dönüşümlerini tamamlamak zorunda. Dönüşemeyecek durumda olan dershanelere 2015'ten itibaren 4 yıl "özel açık liseye" dönüşüm olanağı tanınacak.

AÇIKTA KALANLARA MEMURİYET

Genelgeyle, dershane öğretmenlerinin MEB kadrosuna geçebilmeleri için aranan şartlar da belirlendi. Dershane öğretmenleri için 2015'in Mart ayında kılavuz yayımlanacak. Yasanın yürürlüğü girdiği tarihte çalışan ve en az 6 yıl deneyimi olan öğretmenler, 1 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında MEB'e başvuracak. Adaylardan KPSS istenmeyecek. Sözlü sınavda başarılı olan öğretmenler bakanlık kadrosuna alınacak. Tasarı ile dershanelerin dönüşümünden sonra açıkta kalacak öğretmenler içinden en az 6 yıl sigortalı olarak çalışanlar KPSS şartı aranmaksızın MEB'e alınacak. Bakanlık tarafından düzenlenen sözlü sınavlarla devlet memuru olacaklar.

MÜDÜRLERİ VALİLER ATAYACAK

Okul müdürlerinin ataması için ise il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı yetecek. Müdürlerin görev süresi de 4 yıl olacak.

TALİM TERBİYE'YE SINIRLAMA

İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki eğitim denetmenleri Bakanlık merkezine bağlanacak. Denetmenlerin, öğretmen olması zorunluluğu da kaldırıldı. Düzenleme ile MEB'de başkan ve üyeleriyle yarı bağımsız statüde olan Talim Terbiye Kurulu'nun da görevleri daraltılıyor. Karar organı olmaktan çıkan Kurul, bilimsel danışma ve inceleme organı haline getirilecek.

MEB TABELASIZ KURUMA İZİN YOK

Özel açık liseler, eğitim öğretim faaliyetlerinin bir bölümünü uzaktan bir bölümünü ise yüz yüze gerçekleştirecek. Yasadaki "çeşitli kurslar" tanımı da değiştirilecek. Liseye ve üniversiteye hazırlık niteliğinde olmamak kaydıyla kurs açılabilecek. Etüt eğitim merkezleri ise en fazla 12 yaşına kadar öğrenci alabilecek. Merkezler sınava hazırlayamayacak. MEB tabelasız kurum açılamayacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23