• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Davutoğlu: Türkiye kendi hakkını korumak için izin istemez

Yeniakit Publisher
2015-02-24 17:00:00 - 2015-02-24 17:39:47
 Davutoğlu: Türkiye kendi hakkını korumak için izin istemez

Başbakan Davutoğlu Şah Fırat operasyonuyla ilgili: "Türkiye kendi hakkını korumak için izin istemez. Türkiye'yi kimse dolaylı ya da doğrudan tehdit edemez. Uluslararası hakkımızı kullandık. Bunun tartışılacak bir tarafı yoktur. Bunun için Birleşmiş Milletler'e de bildirimimizi yaptık. Eşme'de türbe ve çevresi artık Türk toprağıdır. Suriye rejimi şu anda Karakozak'ta yoktur. Öncelikle rejimin sorması gereken, "Niye biz kendi ülkemizi kontrol edemiyoruz" olmalıdır. Savaş nidaları atmak yerine bunu sormalıdır. Muhatap olarak aldığımız Suriye Ulusal Koalisyonu’na bildirimde bulunduk" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Türkiye-Macaristan Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından mevkidaşı Viktor Orban ile basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Türkiye ile Macaristan'ın çok özel ilişkilere sahip iki ülke olduğuna vurgu yaptı.

"Biz Atilla'nın torunlarıyız. Birisi Anadolu'da birisi Orta Avrupa'nın merkezinde. Tarihte kurulduğu varsayılan 16 Türk devletinden birini de Hun Devleti olarak kabul ettiğimizden, bizim için Macaristan uzak ve yabancı ülke değil" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti: "Tarihi olarak iç içe geçmiş ilişkilerimiz var. Macar milliyetçileri 19. yüzyılda herhangi bir yere sığınmak istediklerinde Türkiye'yi tercih etmişlerdir. Bir daha böyle zorunluluk olsun istemeyiz ama başta Sayın Orban olmak üzere bütün Macarlar için Türkiye bir ikinci evleridir. Her zaman bekleriz. Zorunlulukla değil ama dostlukla, muhabbetle her zaman Türkiye de onların ülkesidir. Yine başta Gül Baba olmak üzere, Zigetvar'da ve diğer Macaristan'da birçok Türk eseri var. Türkiye'de de Macar evleri var. Bunlar bizim ortak geçmişimizi simgeliyor."

Türkiye ile Macaristan'ın NATO'da müttefik iki ülke olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bugün Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği'nin 2. toplantısını yaptık. Daha önce Sayın Başbakanımız, o zaman dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan ile ilk toplantı yapılmıştı. Şimdi bu geleneği sürdürüyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Biz bu tür toplantıları genellikle komşu ülkelerle yaparız. Bizim için Macaristan belki coğrafi olarak değilse bile bizim için gönül olarak komşudur, hatta komşudan da yakındır. Bu ilişkilerin gelişmesi için 6 bakanla Macaristan'a yaptığım bu ziyaret en çok bakan arkadaşımla yaptığım ziyaret olmuş oldu. Ortak kabine şeklinde bir toplantı gerçekleştirmiş olduk. Bu kültürel temel üzerine, NATO'daki stratejik işbirliğimiz üzerine Avrupa'ya bakışımızdaki ortak perspektifimiz üzerine ilişkilerimizi güçlendirmek üzere kültürel ekonomi ve uluslararası alanda çok güçlü ayaklarda bu ilişkileri geliştiriyoruz."

-"TUNA BİZİM İÇİN BOĞAZLAR GİBİ ÇOK ÖZEL ÖNEM ATFETTİĞİMİZ BİR NEHİRDİR"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türkiye ile Macaristan arasında en kısa zamanda 5 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak istediklerini ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "2 milyar doları bulduk. 5 milyar dolara ulaşmak için ekonomik ilişkilerini geliştirilmesi bağlamında önemli kararlar aldık, anlaşmalar imzaladık. En kısa zamanda ulaşacağımıza dair ben güçlü bir güvene sahibim. Eximbank'ın İstanbul'da ofisi açılıyor olması çok önemli adım. Biz de Budapeşte'de benzer adımı atma hazırlığı içindeyiz. KOBİ'leri devreye sokmamız, yine önemli bir proje. Bu anlamda transit geçişler ve diğer tarım alanında ihracat konusunda atılacak adımlarla bu rakamın en kısa zamanda 5 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum.

Ayrıca Tuna bizim için boğazlar gibi çok özel önem atfettiğimiz bir nehirdir, su yoludur. Budapeşte'den İstanbul'a da en doğrudan ulaşımın sağlanması tuna üzerinden hepimizi mutlu edecektir. Yine hızlı tren projesi ki biz Marmaray ile deniz altından Avrupa ile Asya'yı bağladık. Benzer projenin, Budapeşte-Belgrad arasında yapıldığını biraz önce konuştuk. Hızlı tren hatlarıyla Türkiye-Macaristan'ın birleşmesi de bu iki ülkeyi birbirine komşu kılacak özelliklere sahiptir."

-"ENERJİ TALEBİ KONUSUNDA HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Enerji işbirliği konusunu da detaylı olarak ele aldıklarını bildiren Davutoğlu, "Macaristan'ın bu konudaki, son dönemdeki çabalarına Türkiye destek vermeye hazırdır. Türkiye olarak, Avrupa'nın enerji arzı, özellikle Orta Avrupa ülkelerinin ve özellikle de Macaristan'ın enerji arzı konusunda, enerji talebi konusunda her türlü işbirliğine hazırız. Bu çerçevede güzel görüşmeler gerçekleşti" diye konuştu.

Avrupa Birliği ile ilişkilerde Türkiye'ye verdiği destek dolayısıyla Macaristan'a bir kez daha teşekkür etmek istediğini dile getiren Davutoğlu, "Avrupa bazen bazı halkları almakta tereddüt eder aynen Romalıların o zamanki Atilla'nın torunlarına mesafeli durduğu gibi, şimdi de Atilla'nın diğer torunlarına mesafeli duruyor. Ama tarih, doğası içinde akar. Türkler ve Macarlar, Avrupa kimliğinin çok önemli unsurlarıdır. Bu çerçevede Macaristan'ın bize AB'ye üyelik kokusunda verdiği desteğe müteşekkiriz. AB içinde, NATO'da ve uluslararası platformlarda da birlikte çalışmaya kararlıyız" diye konuştu.

Davutoğlu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın doğuya açılım projesi kapsamında yürüttüğü politikalar konusunda Türkiye'ye verdiği özel önemi de takdirle karşıladıklarını söyledi.

"Biz Doğu-Batı denklemi içinde sıkışmış ülkeler değiliz, aksine hem Doğulu, hem Batılı, hem Asyalı, hem Batılı hem Avrasyalı, hem de Avrupa Atlantik unsurlarının parçasıyız" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bütün bu ilişkilerde Türkiye-Macaristan işbirliği, kuvvetli zemin oluşturacak ve Avrasya ölçeğinde barışın temin edilmesi için de çok önemli zemin oluşturacaktır" dedi.

Davutoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin enerji işbirliği alanında ne gibi bir rol düşünüldüğünün sorulması üzerine Başbakan Davutoğlu, Türk-Macar ilişkilerinde enerjinin önemli bir işbirliği alanı olduğunu söyledi.

Davutoğlu, 2009'da Türkiye'de Macaristan-Bulgaristan-Romanya üzerinden Hazar enerji koridorundaki projede bir araya gelindiğini anımsattı. Bunun güzel bir inisiyatif olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Ama maalesef bu, Avrupa Birliğinin enerji stratejisi bakımından perspektifinin zayıflığı dolayısıyla hayata geçirilemedi" dedi.

Nabucco Projesi ile istedikleri neticeye ulaşılamadığına işaret eden Davutoğlu, "Türkiye hem büyük bir enerji tüketicisi, yükselen ekonomisiyle, hem de aynı zamanda en önemli enerji transit ülkelerinden birisi. Doğudan Hazar'dan gelen enerji hatları, Bakü-Tiflis-Kars TANAP ile Türkiye'nin Hazarı, Kafkasları Balkanlara bağlayan bir kuşak" ifadelerini kullandı.

- "RUSYA'NIN TEKLİFİNİ CİDDİYETLE DEĞERLENDİRİYORUZ"

Davutoğlu, ayrıca Irak ve İran'dan gelmesi planlanan enerji hatları olduğunu da belirterek, şöyle konuştu:

"Bunun en önemli ayaklarından biri de Rusya'dan gelen enerji. Bütün bunlarla Türkiye enerjinin en önemli transit hatlarından birini oluşturuyor. Son olarak güney akımının yönünü değiştirerek, Türk akımı haline gelmesi konusunda Rusya'nın getirdiği teklifi ciddiyetle değerlendiriyoruz. Sayın Putin'in aralık ayında Türkiye'yi ziyaretinde bu konu ele alındı, fizibilite çalışmaları yürüyor. Bu da gerçekleşmesi durumunda Türkiye, bir taraftan Hazar'dan TANAP ve TAP ile Yunanistan Adriyatik ve İtalya'ya giden bir kuşak. Diğer taraftan da Türkiye'nin ihtiyacı karşılandıktan sonra Rusya'dan Türkiye'ye gelip, yine Macaristan'a Orta Avrupa'ya kadar gidebilecek bir kuşak üzerinde bazı düşünceler yürütülüyor."

Macaristan ve komşu ülkelere enerji arz güvenliği konusunda verilebilecek her türlü desteğe hazır olduklarını kaydeden Davutoğlu, öncelikle bu projenin detaylarının bilinmesi, gelebilecek gaz miktarı ve hatlarının belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Davutoğlu, Macaristan ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.

-"BEKLENTİMİZ DAHA FAZLA İNDİRİM YÖNÜNDE"

TCMB'nın Para Politikası Kurulu politika faiz oranının yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirmesiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, faizlerin inme trendinde olmasının önemli olduğunu ve bu durumun Türk ekonomisinin sıhhat göstergeleri arasında bulunduğunu belirtti.

Merkez Bankasının bu yönde bir değerlendirme yaptığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Faiz oranlarının düşme trendi içinde olması olumludur ama biz bunun daha fazla bir ivmeyle seyretmesi gerektiği kanaatini yine de ifade ediyoruz. Çünkü dünyadaki emtia fiyatlarındaki gelişmeler, Türk siyaseti ve ekonomisindeki istikrar, diğer ekonomik parametreler açısından enflasyonun da düşme eğilimine girmesi dolayısıyla beklentimizin daha fazla bir indirim yönünde olduğu her zaman dile getirdiğimiz bir husus. Tabii Türkiye'de tekrar bu konularda değerlendirmeler yapacağız."

-"ÖNCE KENDİ ÜLKELERİNİ KONTROL ETSİNLER"

Bir gazetecinin "Suriye'nin Süleyman Şah Operasyonu'nun ardından yaptığı bir açıklama var 'savaş nedeni sayılacağına' dair, bunu BM'ye taşıması veya askeri seçeneği masaya yatırması söz konusu olursa Türkiye'nin tepkisi ne olur" sorusu üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu: "Türkiyenin Şah Fırat Opersoyunuyla bizim toprağımız olan bir mekandan kutsal emanetlerimizi alıp, yine başka bir Suriye toprağında daha önce olduğu gibi tekrar onları yerleştirmemiz, uluslararası hakkımızın kullanılması anlamına gelir. Hiçbir şekilde bunun tartışılacak tarafı yoktur. Biz bu konuda BM'ye, bütün taraflara bildirimlerde bulunduk. Bu, bizim uluslararası hakkımızı kullanmamızdır. Nasıl 1939 yılında 1921'deki yerinden Caber Kalesi içinden bir değişiklik yaşandı, nasıl 1975'te yaşandı... Türkiye kendi toprağı olarak gördüğü yeni yeri şu anda Eşme'de inşa edilen türbe ve bulunduğu çevre artık Türk toprağıdır. Bunun tartışılır tarafı yoktur."

Suriye hükümetinin, bunu tartışmak yerine Türkiye'nin de toprağı olarak kabul ettiği o bölgede, niçin mevcut olmadığını izah etmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Karakozak'ta, DEAŞ, özgür Suriye ordusu, PYD kontrolü olduğunu ancak Suriye rejiminin şu anda Karakozak'ta fiilen bulunmadığını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, "Kendi ülkesini kontrol edemeyenlerin başkalarına savaş gibi naralar atmasının kıymeti harbiyesi yoktur. Önce kendi ülkelerini kontrol etsinler, halklarıyla barışsınlar ondan sonra bu konuda fikir beyan edebilir. Kendi halkına zulüm eden bir rejimin, Türkiye'nin haklarını korumak için attığı adımı eleştirmeye hakkı da yok" dedi.

Bu konuda muhatap olarak Suriye Ulusal Koalisyonu'nu aldıklarını, bildirimde bulunduklarını, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun da bunu büyük bir memnuniyetle karşıladığını ifade eden Davutoğlu, Suriye rejiminin ve rejimin sözcülerinin, yöneticilerinin, öncelikle son 4 yıl içinde Suriye halkına yaptığı katliamın hesabını vereceği günü beklemeleri gerektiğini belirtti.

-"MÜKEMMEL İŞLEYEN BİR OPERASYONDU"

Suriye'de kimsayasal silah, füze, kullanıldığını, her türlü saldırıyla, hava bombardımanıyla şehirlerin yok edildiğini hatırlatan Davutoğlu, üçyüz binden fazla insanın katledildiğini, 5 milyona yakın insanın yurtdışına gittiğini söyledi.

Davutoğlu, "Öncelikle bu hesabı nasıl vereceklerini düşünsünler. Kimsenin bu konuda hesap sormaya da hakkı yoktur. Türkiye gerekli gördüğü anda ulusal çıkarı için gerekli gördüğü adımı atar, bu adımı attık ve operasyon başarıyla tamamlandı, bütün dünyanın gıpta ettiği bir başarıyla. Bir kaza dışında hiçbir kaybımız olmadı, mükemmel işleyen bir operasyondu" diye konuştu.

Suriye ve Suriye rejimini destekleyen bazı çevreler dışında, şu ana kadar da uluslararası toplumdan herhangi bir olumsuz kanaat olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye'yi dolaylı ve doğrudan kimse tehdit edemez. Öncelikle sürdüğü 2 milyon mültecinin hakkından bahsetsin biz bu konularda hakkımız korumaya kararlıyız" dedi.

-TEKNİK BİLDİRİM

Türkiye'nin kendi hukukunu korumak için harekete geçtiğinde izin almayacağını destek de istemeyeceğini dile getiren Davutoğlu, o bölgede oldukları için özgür Suriye ordusuna, PYD ve bütün taraflara sadece "Biz giriyoruz, gideceğiz, bu operasyonu yapacağız sakın ola ki karşımızda herhangi bir engel olmasın sivil kayıplara sebebiyet verecek bir uygulama söz konusu olmasın" bildiriminde bulunulduğunu ifade etti.

Bunun sadece teknik olarak bir bildirim olduğunu, Türkiye'nin karar verdiği zaman ulusal hakkını, hukukunu korumak için kimseden izin de destek de istemeyeceğini belirten Davutoğlu, aynı bildirimin koalisyon güçlerine de yapıldığını, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere alanda mevcut olan taraflara sadece gireceklerini ilettiklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin izin ve destek olmadan hukukunu koruyacak kudrette bulunduğunu, bu kudreti de kimsenin test etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

-ANLAŞMA İMZA TÖRENİ

Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı'nın ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban nezaretinde mutabakata varılan anlaşmalar imzalandı.

Toplantıda mutabakata varılan ve imza altına alınan anlaşmalar arasında, "Türkiye-Macaristan Sosyal Güvenlik Anlaşması ve Anlaşmanın Uygulanmasına Yönelik İdari Anlaşma", "Gül Baba Türbesi'nin Restorasyonu ve Çevre Düzenlenmesi Konusunda Mutabakat Zaptı", "Ankara ve Budapeşte Büyükşehir Belediyeleri Arsında Kardeş Şehir İlişkisi Tesis Edilmesine İlişkin Anlaşma", "Tüketiciyi Koruma ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Alanında İşbirliği Protokolü", "Budapeşte Su İşleri ile AFAD arasında Mobil Su Arıtma Ünitesi Hibe Edilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Nükleer Enerjinin Barışçıl Kullanım Alanları İçerisinde Eğitim, Araştırma ve Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı" yer aldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23