• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Darbe ile gelen lider: Siyahlar çiftlikleri boşaltsın

Yeniakit Publisher
2017-12-15 16:59:00 -
Darbe ile gelen lider: Siyahlar çiftlikleri boşaltsın

Darbe ile Zimbabve'nin başına geçen Emmerson hükümeti İngilizlere verilen çiftliklere el koyan halkın çiftlikleri boşaltmasını istedi.

Zimbabwe'nin yeni tarım bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada 'yasadışı çiftlik işgalcilerine' toprakları hemen boşaltmasını emretti. Bu karar beyaz çiftçilerin tekrar çiftçiliklerine geri gelmesini sağladı.

Zimbabve'de çiftlik arazileri, İngiliz sömürge döneminde yerel halktan alınarak azınlık İngiliz beyazlara verilmesi sonrasında sürekli bir sorun olmuş ülkenin lideri Robert Mugabe'yi destekleyenler tarafından 2000 yılından itibaren beyazlara verilen çiftlikleri şiddet yoluyla geri almaya başlamıştı.

businesslive.co.za'da yer alan habere göre Mugabe'nin istifa ettirilmesinin ardından yeni Tarım Bakanı olan Perrance Shiri, hükümete ait Herald gazetesinin internet sitesinde Harare'deki bakanlar toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada "yasadışı yollardan yerleşen veya yeniden yerleşim alanına yerleşenlerin hepsi hemen boşaltılmalıdır" dedi.

Shiri, "Yalnızca arazi dolaşımını belgeleyen ve / veya meşru olarak arazi tahsis edilenler çiftliklerde kalmalı ve engellenmeden üretim üzerinde yoğunlaşmalıdır." dedi

Geçen ay fiili bir askeri darbeyle Mugabe'nin yerini alan Zimbabve'nin yeni Başkanı Emmerson Mnangagwa, kilit ve geçmişte gelişen bir tarım sektörü de dahil olmak üzere ekonomiyi istikrara kavuşturma sözü verdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

188 yılında İngiliz Cecil Rodes firması Ndebele şefinden maden işletme imtiyazı elde etti. Kurulan İngiliz Güney Afrika şirketi 1923 yılına kadar ülkenin siyasi ve ekonomik olarak kontrolünü eline aldı. 1923 yılında o günkü adıyla Güney Rodezya-bugünkü Zimbabve- politik iktidarı küçük bir beyaz nüfusun eline veren anayasa ile İngiltere tarafından ilhak edilerek sömürgeleştirildi.

1979 yılında seçimlere oy verme hakkı ülkedeki herkese verildiğinde yerel halkın çoğunlukta olduğu siyahi bir hükümet ülkenin başına geçti. Mugabe'nin liderliğinde 2000 yılına gelindiğinde kendilerinden gaspedilen tarım arazilerini geri isteyen yerel halk beyazların yerleştirildiği kendi çiftliklerine baskınlar düzenleyerek geri almaya başladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23