• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Danamandıra Köyü'nde 'hafriyat kamyonu' isyanı! 'Cennet köyümüz cehenneme döndü…'

Yeniakit Publisher
2017-08-16 15:10:00 -
Danamandıra Köyü'nde 'hafriyat kamyonu' isyanı! 'Cennet köyümüz cehenneme döndü…'

Silivri  Danamandıra Köyü'nün ortasından geçen cadde, taş ocaklarına giden hafriyat kamyonlarının en fazla kullandığı yollardan biri.  Köy sakinleri,  hafriyat kamyonlarının saçtığı tehlike nedeniyle oldukça tepkili. Köy sakinleri bugün kamyonların kullandığı caddeyi trafiğe kapattı. Kadınlar ve ellerinde pankartlar bulunan çocuklar caddede oturma eylemi yaptı.

Onlarca hafriyat kamyonu, Silivri Danamandıra Köyü'nün içindeki Mandıra Caddesi'ni kullanarak çevredeki taş ocaklarına gidiyor. Köyde yaklaşık 1400 kişi yaşıyor. Çevrede 7 taş ocağı bulunuyor; 5'i de faal durumda. Köyün sakinleri, caddeden neredeyse dakikada bir geçen hafriyat kamyonlarından oldukça şikayetçi. Köyde yaşayan kadınlar ve çocuklar kamyonların saçtığı bu tehlikeye dikkat çekmek için bugün köy meydanında toplandı. Yüzlerine maske takan köy halkı burada, "Taş maden değildir. Maden ruhsatı verip taş ocağı açılmasına göz yumanlar, bunun hesabını veremeyeceksiniz" yazılı pankart açıp "Hafriyat kamyonu istemiyoruz", "Toz değil oksijen solumak istiyoruz" şeklinde slogan attı. 

4 yıldır Danamandıra Köyü'nde yaşadığını söyleyen Hatice Başpınar, "Köye geldim bir ev yaptım rahat yaşayayım diye; ama yaşayamıyorum. Tozdan, topraktan, ocaklardan rahatsızım. Cennet köyümüz cehenneme döndü. Bizim köyümüzün yolunu kullanmalarını istemiyoruz. Biz tarlalarımıza gidemiyoruz, ekip dikemiyoruz, köyümüzde rahatça gezemiyoruz. Bu taş ocaklarını, hafriyat kamyonlarını biz istemiyoruz" dedi. 

"TORUNLARIMIZ SOKAKLARA ÇIKAMIYOR"

Hafriyat kamyonlarının taş ocaklarına gitmesi için alternatif bir yol yapılmasını isteyen Merdiye Dalgın, "Ormanlarımızı yok ettiler. Evlerimizi kırıp döküyorlar. Çocuklarımız, torunlarımız sokaklara çıkamıyor. Hafriyat kamyonlarını istemiyoruz. Hayvancılık bitti. Bizim köyümüzde hiçbir şey olmuyor artık. Tozdan, topraktan gözümüzü açamıyoruz. Torunlarımı okula ben getirip götürüyorum. Binlerce kamyon geçiyor buradan" diye konuştu. 

"PARKA GİDEMİYORUZ"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Köyde yaşayan 12 yaşındaki Ahmet ile 9 yaşındaki Ecrin de kamyonlara tepkili. Ecrin,  "Biz bu kamyonları istemiyoruz. Parka gidemiyoruz, dışarı çıkamıyoruz. Ailelerimiz kamyonlar nedeniyle dışarı çıkmamıza izin vermiyor. Evde oturuyoruz" diye konuştu. 

1 SAAT OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Köy meydanında 1 saat kalan yaklaşık 100 kişi, Jandarma ekipleri işliğinde Mandıra Caddesi'nin sonuna yürüyüp oturma eylemine başladı. Caddeyi 1 saatliğine trafiğe kapatan kalabalık, eylem sonunda olaysız dağıldı. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23