• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'DAİŞ'in mali kaynaklarını kurutmamız gerek'

Yeniakit Publisher
2015-03-05 11:57:00 -
'DAİŞ'in mali kaynaklarını kurutmamız gerek'

ABD'nin Avrupa'daki Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hodges, terör örgütü DAİŞ'i ortadan kaldırmanın yolunun örgüte sağlanan mali kaynakların kurutulması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Avrupa'daki Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, DAİŞ tehdidini ortadan kaldırmak için askeri önlemlerin yanı sıra diplomasi, enformasyon ve ekonomi alanlarında adımlar atılması gerektiğini belirterek, "DAİŞ'i durdurmak için özellikle mali kaynaklarını kurutmamız gerekiyor" dedi.

Hodges, Suriye'deki iç savaş ve DAİŞ tehdidi hakkında soruları yanıtladı.

DAİŞ'in güç kazanmasında Körfez bölgesindeki bazı ülkelerin verdiği mali desteğin rol oynadığını ifade eden Hodges, bunun son bulması gerektiğini kaydetti.

Hodges, "DAİŞ'in mali kaynağı, Musul'daki bankadan ele geçirdiklerinin çok çok ötesinde. Neredeyse sınırsız mali kaynakları var. Bu bir yerlerden geliyor. DAİŞ'i durdurmak için özellikle mali kaynaklarını kurutmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

ABD'den ve Avrupa ülkelerinden bazı gençlerin DAİŞ propagandasının etkisine girerek Suriye'ye gitmelerinin önemli bir sorun olduğunu kaydeden Hodges, örgütün gerçekte İslam'ı temsil etmediğini, bunun bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Hodges, saygın İslam alimleri ve yetkililerinin açıklamalarının, gençlerin DAİŞ propagandasından etkilenmelerini ve örgüte katılmalarını engelleyebileceğini söyledi.

Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğunu, Suriye'deki iç savaştan doğrudan etkilendiğini belirten Hodges, Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu tehlikeler konusunda NATO'nun desteğine güvenebileceğini vurguladı.

"Türkiye'nin endişelenmekte haklı olduğunu düşünüyorum" diyen Hodges, şunları söyledi:

"Şunu hatırlamamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye destek talep ettiğinde, NATO Türkiye'nin istediği şekilde karşılık verdi. Türkiye, NATO Şartı'nın 4. Maddesi çerçevesinde, Suriye kaynaklı potansiyel füze tehdidine karşı koruma talebinde bulundu. ABD, Almanya ve Hollanda çok hızlı bir şekilde harekete geçtiler ve Türkiye'de Patriotları konuşlandırdılar. Ardından Hollanda'nın yerini İspanya aldı. ABD ve Almanya ise Patriot görevlerini sürdürüyor. Patriotlar, Türkiye'nin NATO ittifakına güvenebileceğinin önemli bir göstergesi."

Türkiye'nin Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilere kapılarını açmasını öven Hodges, uluslararası toplumun Türkiye'ye yeterli yardımda bulunmamasını eleştirdi.

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısının bir milyonu aştığını belirten Hodges, "Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye yeterli destek sağlanmadı. Türkiye şu anda büyük bir yükü omuzlamış durumda, bu adil değil" dedi.

Türkiye'nin stratejik olarak önemli bir coğrafyada, NATO'nun en önemli müttefiklerinden biri olduğunu kaydeden Hodges, Türkiye'nin ittifaka önemli katkılar sunduğunu vurguladı.

2012-2014 yılları arasında NATO Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı olarak İzmir'deki NATO karargahında görev yaptığı dönemde Türkiye'yi yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade eden Hodges şöyle devam etti:

"Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar olağanüstü bir komutan, son derece modern düşünen, askerlerinin mesleki gelişimine büyük önem veren bir komutan. Türkiye, büyük ve yetenekli bir orduya sahip. Türkiye, NATO ittifakının kendi ayakları üzerinde durabilen bir üyesi. NATO kapsamındaki hemen her adımda Türkiye'yi görüyoruz, tüm adımlara katkı sağlıyor. Türkiye güvenilir bir müttefik."

(AA)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23