• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük pişmanlığı

Yeniakit Publisher
2015-04-19 09:11:00 - 2015-04-19 09:21:54
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük pişmanlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta kendisini takip eden gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamalarda hem itiraf hem de pişmanlık duyduğu konuları açıkladı. Erdoğan kişi başı milli gelir konusunda hedeflerimize ulaşamadığımızı ve bunun ülkede yaşanan kriz ortamlarından kaynaklandığını söyledi.

Başkanlık konusunda ise, anayasa referandumu yapılırken, ''Keşke şunları o zaman o paketin içine koysaydık'' diyerek pişmanlığını da dile getirdi.

Erdoğan'ın uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalar şöyle;

''EN İDEAL OLAN SİSTEM''

Başkanlık sisteminin millet tarafından tartışılmasını istiyorum. Bu sistem her ülkede aynı değil. Bizim de başka tecrübelerden istifade etmek ve tartışmak suretiyle, kendi kültürümüze, kendi örfümüze göre, yani bir Türk tipi veya Türkiye’ye ait bir başkanlık sistemi ortaya koymamız pekala mümkün. 'Ne demek Türk tipi başkanlık' diyenler de oldu. Niye olmasın? Akademisyenlerimizle, siyasetçilerimizle oturur, değerlendirmesini yaparız; nihayetinde de 'En ideal olan sistem bu' diyebiliriz. Kim ne derse desin böyle bir başkanlık sistemi Türkiye’ye özgüven kazandırır, ekonomiye farklı bir dinamizm getirir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

''DENETLEME OLACAK''

Hiçbir parlamentonun denetlememe veya kontrol etmeme gibi bir görevi olamaz. Parlamento elbette denetler. Ancak ben ABD’deki gibi iki kamaralı sisteme karşıyım. Çünkü, iki kamaralı sistem, adeta kilitleme üzerine inşa edilmiştir. Tek kamaralı sistemin çok daha ideal olduğuna inanıyorum. Hem seri karar alma noktasında, hem de istikrar-güven noktasında da sağlıklı bir çalışmayı getirecektir. Yasama, yürütme ve yargı tamamen ayrıldığı için denetim noktasında en ufak bir zaaf yok.

''ŞAHSİ MESELEM DEĞİL''

Başkanlık, benimle ilgili değil, ülkeyle ilgili bir mesele. Ben şu anda Cumhurbaşkanı olarak mevcut anayasa çerçevesinde yapmam gerekeni yapıyorum. Ama tecrübelerim doğrultusunda düşüncelerimi de söylüyorum. İster A ister B partisi olsun, yeterli milletvekilini alıp anayasa değişikliğini yapsın. Ben parti ismi vermiyorum. En azından referandumu çıkarabilecek bir sayı olsun. Keşke şunları o zaman o paketin (Anayasa referandumu) içerisine koymuş olsaydık.

''BİLEKLERİMİZDE ZİNCİR VAR''

Şu anda inanın biz patinaj yapıyoruz. Kişi başına milli gelirimiz 10 bin doları aştı ve orada bir patinaj başladı. Bizim bu seçime kadar hedefimiz 15 bin doları yakalamaktı, yakalayamadık. Çünkü, birileri adeta böyle gelip bileklerinize zincir kulpu takıyor sizi patinaja mahkum ediyor. Adam yatırım yapacak ama kuvvetler ayrılığındaki kargaşadan dolayı yargı tarafından önü kesilmiş. 500 milyon dolara varan yatırımlardan bahsediyoruz. Hep örnek veriyorum; Galataport meselesi... Neredeyse 1 milyar dolarlık bir yatırım. İhalesi ne zaman yapıldı, hâlâ iş başlayamadı. Niye? İtirazdan 2 sene sonra Danıştay yürütmeyi durdurma verdi.

''DİK DURAN İDARİ YAPI''

Biz doğrudan yabancı yatırımda bir kez 22 milyar dolara çıktık. Bir daha onu yakalayamadık; 10-12 milyar dolarlarda kaldık. Eğer sistem rahat çalışır, karar alma süreçleri hızlanırsa 2023 hedeflerini yakalayabiliriz. Sistemde sıkıntı var. Bunun içinde faiz politikaları var, finans sektöründeki yaklaşım tarzları var. Kredilerde bankaların ciddi manada girişimcileri sıkıştırma süreçleri var. Şimdi onlara karşı dik durabilecek bir idari yapının olması lazım.

''ERMENİLER GEÇMİŞTE OYUNA GELDİ''

Avrupa Parlamentosu’nun 1915 olaylarıyla ilgili verdiği kararı hatırlatan Erdoğan, ''Tehcirin 100. yılını bahane ederek Türkiye’ye saldırdılar. Papa da aynısını yaptı. Hemen cevabını verdik. AP böyle bir karar alsa ne yazar almasa ne yazar. Bu olayı tarihi bağından kopararak siyasallaştırmak en çok Ermenilere zarar verir. Şu anda benim ülkemde 40 bin resmi Ermeni vatandaşı var. Ermenistan’tan kaçarak Türkiye’de misafir ettiğimiz Ermeniler var. Biz, onlara zulmettik mi? Ya siz, bunları görmüyor musunuz be vicdansızlar. Nasıl oluyor da bu açıklamaları yapıyorsunuz'' dedi.

''BİNLERCE MÜSLÜMAN ÖLDÜ''

Erdoğan ''Geçen yüzyılın başında Fransız ve İngilizlerin oyununa gelerek binlerce Müslümanın kanına girerek adeta tehcirin kapılarını araladılar. Bizim Ermenilere karşı sistematik bir müdahalemiz olsa biz onlara kapımızı açmazdık. Türkiye hangi coğrafyadan olursa olsun kendisine gelen kimseye sırtını dönmemiştir. Bizim Ermeni halkıyla sorunumuz yoktur. Buradaki Ermeni vatandaşlarımız ticaretten siyasete herşeyi yapabiliyor ve kamuda görev alabiliyorlar. Defalarca Ermenistan’a el uzattık ama Ermenistan, diasporanın güdümünden çıkıp doğru bir politika üretemedi'' diye konuştu.

''PİYON HALİNE GELDİLER''

Erdoğan şöyle devam etti: ''Ermenistan’a hala kapımız açık. Önce Karabağ sorunu ortadan kalkmalı. Bu konuda ABD ve Rusya dahil uluslararası toplum görevini yapmadı. Bu konu tarihçilerin önüne getirilmeli. Ermeniler adeta Türkiye karşıtı cephenin piyonu haline getirilmiş durumda. Bizim arşivlerimiz açık. Ermenistan’ın varsa ve başka ülkelerin varsa onlar da arşivlerini açsın. Ortak bir komisyon kuralım ve değerlendirsinler.''

''ÖZAL'A DA 'SİVİL DİKTATÖR' DEMİŞLERDİ''

Erdoğan, ''Şuna dikkat edin 7 Haziran ve sonrası terör örgütünün güdümünde siyaset yapan bir partinin genel başkanı bu mesnetsiz Ermeni iddialarına sahip çıkıyor. Kendisi bir dönem şehir eşkiyalarının sözcülüğünü yapıyordu şimdi de Vatikan’ın sözcülüğünü yapıyor. Bunlar dürüst değil. Yalanlar üzerinden meşruiyet kazanılmaz. Bunlar kendi ülkesine yabancı. Buradan Kürt kardeşlerime sesleniyorum. Hani bunlar Türkiye’nin partisiydi. Bunlar Diyarbakır’da 40 kişinin ölümüne neden oldukları 6-7 Ekim’in hesabını versinler. Ondan sonra çıkıp demokrasiden bahsetsinler'' dedi.

Başkanlık sistemi hakkında da konuşan Erdoğan, parlamenter sistemin Türkiyeye patinaj yaptırdığını tekrarladı ve şunları söyledi:

''Parlamenter sistem buzdolabına konuldu. Ben başkanlık sisteminden bahsederken bizi diktatörlükle suçlayanlar var. Geçmişte merhum Turgut Özal başkanlık sistemini isteyince kendisine ‘sivil diktatör’ demişlerdi. Şimdi de bana diyorlar.'' Erdoğan konuşmasının ardından 195 eserin toplu açılışını gerçekleştirdi. Tamamlanan projelerin yaklaşık maliyeti 550 trilyon lira.

'NAZARBAYEV'E PARALEL OKUL UYARISI YAPTIM'

Paralel yapının yurtdışındaki okulları hakkında da konuşan Erdoğan, ''Bu okulların 28-29’unu Kazak devletine devretmişler. Ama tabii yüzde 10-15 yine kendi öğretmenleri veya kendi görevlileri var, kalanlar da Kazak öğretmenler, ancak yine onların yetiştirdiği öğretmenler. Bunları Sayın Nazarbayev’le paylaştım, ‘Tablo budur. Bunlar Kazak devletine okulları devretti diye sizi aldatmasınlar. Görevi devralan Kazak’lar da onların eğitiminden geçmiş olanlardır, bilmenizi isterim’ dedim. Detaylı bir bilgi notu da ilettim. Meselenin takipçisiyiz. Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili son zamanlarda yargı çok ciddi adımlar attı. Interpol vasıtasıyla kırmızı bülten konusu var, HSYK’nın son attığı adımlar var. Bu arada açılan dosyalarla birlikte sürecin çok daha farklı bir yere doğru kayacağına inanıyorum. Bu konuda yargıyı, özellikle de konuyla ilgili savcıları takip ediyoruz. Milli güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) konusundaki hazırlıklar önümüzdeki MGK’da önümüze gelecek. YAŞ’la ilgili bütün hazırlıkları TSK yapar, 1 Ağustos’ta sayın Başbakan’ın başkanlığında toplanır, uzatmalar, ertelemeler, emekliye sevkler olabilir. Onaya geldiğinde biz de incelememizi yaparız. Müdahale edilmesi gereken konular varsa müdahale ederiz. Genelkurmay’ın bu konuda (paralel yapı) bir hassasiyeti var'' dedi.

23 NİSAN'DA BARIŞ ZİRVESİ TOPLANACAK

Erdoğan, geçen sene 1915 olaylarıyla ilgili yayınladığı taziyede Ermeni kayıplarıyla birlikte bir o kadar da Osmanlı’nın kaybına yönelik de taziye talebinin olduğunu hatırlatarak, ''23 Nisan’da, yani 24 Nisan’ın bir gün öncesinde ‘Dünya Barış Zirvesi’ toplayacağız. Zirveye 70’e yakın devlet başkanı, hükümet başkanı ve bakan düzeyinde katılım olacak. Bu zirvede de zaten mesajımız aslında ağırlıklı olarak bu konulara yönelik olacak. Oradan herhangi bir sapmamız olmayacak. 24 Nisan’da da hep birlikte Çanakkale’de olacağız'' dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23