• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çocuğunuzdaki gizli hastalıklara dikkat edin!

Yeniakit Publisher
2017-09-06 09:43:00 -
Çocuğunuzdaki gizli hastalıklara dikkat edin!

Uzmanlar, çocuklarının başarısızlığında gizli hastalıkların rol alabileceğini, okullar açılmadan çocukların kulak-burun-boğaz muayenesinden geçmesi gerektiği konusunda uyardı.

2017-2018 eğitim ve öğretim yılının yaklaşması ile birlikte çocukların yanı sıra aileleri de heyecan sardı. Uzmanlar okul öncesi ve ilkokul çağında olan çocukların başarısızlığının nedeninin gizli hastalıklar olabileceği ve ailelerin bu konuda önlem alması konusunda uyardı.

Çocukların en sık karşılaştığı hastalıkların başında kulak-burun-boğaz rahatsızlıklarının geldiğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Deniz Yazıcı okula başlamadan önce ailelerin mutlaka çocuklarının bir kulak-burun-boğaz kontrolünden geçirtmeleri gerektiğini söyledi.

Çocuklarda kulak-burun-boğaz hastalıklarının doğru tedavi edilmediğinde öğrenme bozukluğuna, işitme kaybına hatta konuşma bozukluğuna neden olduğunu söyleyen Yazıcı, ''Çocuklarda yavaş yavaş, sessiz bir şekilde ilerleyen sinsi bir hastalık olabilir. Bundan dolayı okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklara mutlaka kulak-burun-boğaz muayenesi yaptırmak gerekiyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar sıkıntılarını açık bir dille ifade edemez. Bu da rahatsızlıkların fark edilmemesine neden olur. Örneğin dikkat eksikliği ya da öğrenme güçlüğü olduğu düşünülen bir çocuk aslında iyi işitmiyor olabilir. İleriki yaşlarda hastalıklardan kaynaklı çocuklarda öğrenme zorluğu, hatta zeka geriliği bile görülebilir” dedi.

"Her yıl bir kez muayene şart"

Kulak zarının arka bölümünde sıvı toplanmasının kulak-burun-boğaz rahatsızlıklarından biri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Deniz Yazıcı, ağrı-ateş gibi diğer belirtiler ve bulgular olmadığı için hastaların çoğu zaman rahatsızlığının anlamadığını ifade etti. Çocuğun televizyon izlerken sesi çok açmaya başlaması, çocuğu çağırırken yüksek sesle çağırmak  ya da dersleri çok iyiyken okul başarısında meydana gelen düşüşün kulakta sıvı toplanmasıyla ortaya çıkan işitme kaybına ilişkin ipuçları olabileceğine dikkat çeken Yazıcı, aileleri çocuklarının hareketlerini gözlemlemelerini ve mutlaka her yıl düzenli olarak bir kez muayene ettirmeleri gerektiğini söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bademciklere dikkat

Geniz etine bağlı rahatsızlıkların da çocuklarda bir sorun teşkil ettiğini söyleyen  Op.Dr. Deniz Yazıcı ''Tedavi edilmemiş ve farkına varılmayan geniz eti çocukta uyku sorununa neden olabilir. Çocuğun başarısında iyi uyumamaktan dolayı düşme görülebilir. Ayırca çocuklarda bademcik rahatsızlıkları çok sık görülmektedir ve bazı aileler bademciklerin mikrobu tuttuğuna inanarak bademcikleri aldırmak istememektedir. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Sorun çıkaran bademcikler çocuklarda bir mikrop yuvasına dönüşmekte ve zarar vermektedir. Bundan dolayı bademciklerin alınması gerekir. Bademciklerin alınmasının çocukların sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi bulunmaz. Bademcik ameliyatı dünyada en çok yapılan ameliyattır. Tüm aileler çocuklarının sorunlu bademciklerini rahatlıkla aldırabilir'' diye konuştu. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23