• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çin askeri gücünü sınırları ötesine taşıyor

Yeniakit Publisher
2015-05-26 14:34:00 -
Çin askeri gücünü sınırları ötesine taşıyor

Çin hükümetinin hazırladığı yeni strateji belgesine göre, donanmanın önceliği ülke karasularından çok açık denizlerde güvenliği sağlamak olacak.

BBCTÜRKÇE'nin haberine göre, Değişen stratejiyle birlikte Çin'in sınırlarının ötesindeki askeri varlığını artıracağı tahmin ediliyor.

ABD, Pekin yönetimini Güney Çin Denizi'nde komşu ülkelere ait bölgeler üzerinde hak iddia etmekle suçluyor.

Çin bölgedeki komşuları olan Filipinler, Vietnam, Malezya ve Brunei ile karasuları tartışmalarına girmiş, bölgedeki adalar üzerinde hak iddia etmişti.

Son yıllarda ise Çin donanmaya ayrılan bütçeyi artırmış, ilk uçak gemisinin yanı sıra, çok sayıda denizaltı ve savaş gemisi de imal etmişti.
Spartly Adaları anlaşmazlığı
Çin'in ilk uçak gemisi Liaoning 300 metre uzunluğunda.

ABD, tartışmalı bölgelerden birisi olan Spratly Adalarında Çin'in denizi doldurarak askeri uçaklar için pistler yaptığını iddia ediyor.

Çin'in strateji belgesinde "Çin kendisine saldırılmadığı sürece saldırı düzenlemeyecektir. Ancak karşı saldırıda bulunabilir" ifadeleri yer alıyor ve bölgedeki aktörler "Açık denizlerdeki komşuların provokatif eylemleri, dış güçlerin Güney Çin Denizi'ndeki konulara karışması" tanımlamalarıyla belgede yer alıyor.

Strateji belgesiyle birlikte aynı gün devlet haber ajansı Şinhua tarafından geçilen bir haberde ise Vietnam ve Filipinler'in de üzerinde hak iddia ettiği Spartly Adalarına iki adet 50 metre yüksekliğinde deniz feneri inşa edileceği belirtildi.

Strateji belgesinin tanıtım toplantısında konuşan Savunma Bakanlığı Sözcüsü, "Bağımsızlık ilkesi açısından bakıldığında, Çin'in adalarda yapacağı inşaat projeleri, ülkenin diğer bölgelerindeki inşaatlardan farksızdır" dedi.

Sözcü, adaların geliştirilmesinin tüm uluslararasıtoplum için olumlu olduğunu da ileri sürerek "Arama-kurtarma çalışmalarını, çevre koruma projelerini destekleyecektir" dedi.

Geçen hafta ABD'ye ait bir casus uçağın Spartly adaları üzerinde tespit edildiğini belirtmiş ve Washington'u kınamıştı.

Her iki ülkede bölgedeki istikrara zarar verdikleri gerekçesiyle birbirlerini suçluyor.
Çin 4 alana odaklanacak

Yeni strateji belgesi kapsamında askeri anlamda öncelik verilecek dört alan şu şekilde sıralanıyor:

    Okyanuslar
    Uzay
    Nükleergüç
    Siber savunma

Strateji belgesinde "ciddi güvenlik tehditleri" karşısında siber savunma kapasitesinin de geliştirilmesi öngörülüyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23