• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

CHP'den kurnaz taktik: Mesele demokrasi değil

Yeniakit Publisher
2018-02-24 15:59:00 - 2018-02-24 16:05:02
CHP'den kurnaz taktik: Mesele demokrasi değil

CHP’de kafalar seçim ittifakıyla karıştı. PKK’nın siyasi ayağı HDP ile resmi olarak ittifak kurmaya taban tepkisi sebebiyle cesaret edemeyen CHP, ittifakın yapılmamasıyla da HDP’nin baraj altında kalması endişesine kapıldı.

16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumuyla darbeler, siyasi krizler, koalisyon dönemlerini tarihe karıştıran AK Parti-MHP ittifakı, Meclis’e sunduğu seçim ittifakı teklifiyle siyasetteki yeni dönemin şeklini verdi. Seçim ittifakını yasaklayan tüm maddelerin kaldırıldığı, ittifakın oy oranın yüzde 10’u geçmesi, bu bağlamda ittifaka katılan tüm partilerin barajı geçmiş sayılmasıyla baraj kolaylığı sağlanan teklif, CHP’yi zora soktu. AK Parti-MHP ve BBP hem cumhurbaşkanlığı, hem de aynı gün yapılacak milletvekilliği seçiminde “Cumhur ittifakı” ismiyle bir arada olacağını açıkça deklare eden CHP, paniğe kapıldı.

CHP’nin eli kolu bağlı

Ancak CHP yönetimi, parti tabanının HDP’ye duyduğu büyük öfkeden dolayı resmi ittifak yapma taraftarı değil. Gayriresmi ittifakta da HDP’nin Güneydoğu’yu PKK’yla birlikte hendek, barikat ve ölüm tuzaklarıyla cehenneme çevirmiş olması nedeniyle oylarının baraj altında seyretmesi CHP’nin elini kolunu bağladı.

PKK terör örgütüyle ittifakını gizlemek isteyen CHP, bambaşka bir formüle sarıldı.

HDP planı ağırlık kazandı
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kurnaz kanun teklifi kabul görmesi beklenmeyen CHP’nin bu sefer de B planı olarak, HDP’yi “Demokrasiyi savunan”, “Tek adam rejimine karşı direnen” sloganlarıyla pazarlayıp meşrulaştırmaya çalışacağı, ardından ittifakın yollarını arayacağı öğrenildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “İttifakımız bir partiyle değil halkın, milletin kendisiyle, Cumhuriyet’in değerleriyle bağdaşan herkesle olacaktır” çıkışı da B planına ağırlık kazandığını gösterdi.

HDP barajın altında

2019’daki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimini kazanmak üzerine yol haritasını oluşturan CHP, bu doğrultuda PKK terör örgütünün siyasi ayağı HDP zorunlu olarak ittifak kurmak zorunda. Ancak CHP yönetimi, parti tabanının HDP’ye duyduğu büyük öfkeden dolayı resmi ittifak yapma taraftarı değil. Gayriresmi ittifakta da HDP’nin Güneydoğu’yu PKK’ya birlikte hendek, barikat ve ölüm tuzaklarıyla cehenneme çevirmiş olması nedeniyle oylarının baraj altında seyretmesi CHP’nin elini kolunu bağladı. PKK terör örgütüyle ittifakını gizlemek isteyen CHP, bambaşka bir formüle sarıldı.

Mesele demokrasi değil

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasıyla yüzde 10 olan seçim barajının kaldırılmasını öngören kanun teklifi hazırlandı. Kanun teklifinin gerekçesinde yer alan, “Son günlerde kamuoyunda sıkça konuşulan seçimlerde ittifak tartışmaları da göstermektedir ki bugün parlamentoda doğru bir temsil sisteminin sağlanabilmesi için seçim barajının derhal kaldırılması gerekmektedir” ifadesi CHP’nin HDP’yi ve onunla birlikte İP’i Meclis’e sokmak çalışma yaptığını tescilledi.

Kurnaz kanun teklifi kabul görmesi beklenmeyen CHP’nin bu seferde B planı olarak, HDP’yi “Demokrasiyi savunan”, “Tek adam rejimine karşı direnen” sloganlarıyla pazarlayıp meşrulaştırmaya çalışacağı, ardından ittifakın yollarını arayacağı öğrenildi. Diğer yandan CHP ve HDP 7 Haziran- 1 Kasım seçimlerinde ittifak kurmuş, “İyi salladık” sloganı ittifakı belgelemiş, hatta CHP Genel Başkan Yardımcıları bile HDP’ye oy vermişti.

İP ve Saadet ile dirsek teması

HDP ile ittifak konusunda aşması gereken büyük problemleri bulunan CHP, Meral Akşener yönetimindeki İYİ Parti ve Saadet Partisi ile de temaslarını sürdürüyor. CHP’den İYİ Parti’ye geçen Aytun Çıray’ın Kemal Kılıçdaroğlu İle Akşener arasındaki teması sağladığı öğrenilirken, merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın yeğeni Sabri Erbakan’ın İYİ Parti’ye geçmesi CHP-İP-Saadet ittifakının gerçekleşeceğine işaret olarak yorumlandı. Saadet Partisi’nin tabanının ise CHP ile işbirliği kurmak istemediği öğrenildi.

DİRİLİŞ POSTASI

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23