• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çekin şu faizi aşağıya!

Yeniakit Publisher
2017-11-23 11:00:00 - 2017-11-23 11:09:19
Çekin şu faizi aşağıya!

Yüksek faiz tarımsal üretime de darbe vuruyor.

Yüksek faiz tarımsal üretime de darbe vuruyor. Sebze tüccarları, faiz yüzünden köylünün giderlerinin arttığını ve kârının minimum seviyelere gerilediğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Enflasyon şu bu gibi yok hıyarmış yok salataymış falan bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir faiz” mesajı, bu alanda tarladan tezgâha emeği geçen her kesimden destek gördü. Erdoğan’a hak veren Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, “Gübrenin ve ilacın fiyatlarını arttıran faiz üretici adına önemli bir sorun. Faiz aşağı çekilmeli ki üretici rahatlasın yoksa milyonlarca tona varan sebze ve meyve üretiminin bir kısmından oluruz” dedi.

NE ALAN VAR NE DE SATAN

Bugünlerde İstanbul halinde bir yaprağın kımıldamadığını savunan Er, şöyle devam etti: “Ortada ne alan ne de satan var. Bunun en önemli nedeni faizdir. Faiz oranı tavana vurduğu için çekler ödenemiyor, kredi alınamıyor, yeni firmalar şirket açılamıyor. Sebze ve meyve sektöründe alacaksız vereceksiz birini görmek mümkün değil. Onun için Cumhurbaşkanımızın faizlerin indirilmesi daveti olumlu. Bu konuda kamuoyu oluşturmalıyız. Kuşkusuz faizler geri çekilirse üretici de, halk da rahatlar.

YATIRIM YAPILAMIYOR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği (İSMEYDER) Başkanı Nevzat Dayan ise, enflasyonda sebze fiyatlarının değil de faiz oranlarının belirleyici olduğunu dile getirdi. Dayan, “Alan ve veren için haram olan faiz, yatırım planlarımızı da önlüyor. Örneğin benim kendi şirketlerim var, ilave yatırım yapamıyorum. 1 milyar lira tutarlı krediye mukabil 1 milyar 200 milyon lira talep ediliyor. Böyle bir şey olur mu? Oluyor ama. Para babaları planlıyor, faizleri arttırıyor da arttırıyor. Bu da enflasyonu körüklüyor” yorumunu yaptı.

PAHALI ÜRÜN YEMEYİN

“Sebze fiyatlarını marketler arttırıyor” diyen Burhan Er, “Reyonlarda domatesin, biberin bedelleri belli. Bir de marketlerde nohut fiyatları önemli oranda arttı ama nedendir bilmem ilgi daha çok sebzelerde toplanıyor. Tüketiciler şuurlu olmalı, fiyatları araştırmalı ve kışın kış sebzelerini tercih etmeli. Bu dönemde lahana, pırasa, havuç ve turp türleri almak daha faydalıdır” önerisinde bulundu.

MARKETLER SÖMÜRMESİN

Domates halde 2 veya 3 lirayken markette 10 lira” diyen Nevzat Dayan,”Bunun nedeni denetime önem verilmemesi, tedbir alınmamasıdır. Toplum hal fiyatlarını bilmeli, bu anlamda yayınlar yapılmalıdır veya ilanlar yayınlanmalıdır. Ama ilgililer gerekeni yapmıyor, toplum hal fiyatlarından haber alamıyor. Bu arada marketler bizi sömürmeye devam ediyor” dedi.

Komisyoncularne talep ediyor?

-Afetlerden zarar gören üreticilerin borçları ertelenmeli.

-Hallerde kira artışı yapılmamalı.

-Kanuna göre bir tüketici halden 100 kilogramdan aşağı
ürün alamıyor. Bu sınırlama kalkmalı. Bir tüketici halden 10 kilogram soğan da, 20 kilogram patates de alabilmeli.

-Sebze ve meyve, pirinç, aynı halde bulunmalı.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23