Çay yapımında kullandığımız çaydanlıklar mutfaklarda en çok temizlenmeye ihtiyaç duyulan aletlerden biridir. Ocağın üzerinde sürekli bulunan çaydanlıklar kire,toza çok maruz kalırlar.
İlk olarak fazla kirlenmeden temizlemek en kolayıdır. Günlük yapılan çay bittiğinde içindekileri hemen döküp, çaydanlığı suyla çalkalayıp kaldırmak fazla kirlenmesine ve içinin kararmasına engel olacaktır.
Kireçli su kullanmakta çaydanlığın içinin kısa zamanda tortulaşmasına neden olmaktadır. Çay demlerken kireçsiz iyi su kullanmak hem bu sorunları engelleyecek, hem de çayın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır
Çaydanlığın içini doğal yöntemlerle ya da kimyasal temizlik ürünleri kullanarak temizleyebiliriz.
Doğal yöntemlerle temizlik için; Bu konuda sirke en iyi yardımcımız olacaktır. Yıkanmış temiz çaydanlığın içerisine 1 su bardağı kadar sirkeyi koyup yaklaşık 40-45 dakika bekletiyoruz. Arada bir kaşıkla karıştırıp, her yerine nüfuz etmesini sağlıyoruz. Süre sonunda tortuların,kireç lekelerinin ve koyulaşmaların kalktığını göreceksiniz. Daha sonra bol suyla iyice yıkayıp, ister bulaşık makinesinde isterseniz de elde bulaşık deterjanı ile yıkayarak tertemiz halde kullanabiliriz.
Bir diğer doğal yöntemde ise yine 1 bardak kadar sirke 2 yemek kaşığı karbonat ile karıştırılıp, dökülür. Biraz beklettikten sonra fırça ya da tel yardımıyla güzelce ovulur. 5 dakika daha bekledikten sonra iyice durulanarak temizlenir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO
Kimyasal yöntemlerle temizlemek için ise piyasada satılan özel kireç çözücüler,leke çıkarıcılar gibi temizleyicileri kullanabilir ya da çamaşır suyu, krem deterjan yardımıyla yapabilirsiniz
ÇAMAŞIR SUYU İLE TEMİZLEMEK İÇİN;
Yarım bardak kadar saf çamaşır suyu çaydanlığın içerisine döküp 10-15 dakika bekletilir. Daha sonra çamaşır suyu dökülüp iyice durulanır.Kalan kirli yerleri tel ve krem deterjan yardımıyla ovularak temizlenir Süre sonunda iyice sıvı deterjanla yıkanıp durulananır. Bu şekilde çaydanlığın içi lekelerden arınıp,temizlenmiş olacaktır
Nasılkolay.com'dan alınmıştır.