• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bürokraside ‘FETÖ’ temizliği

Yeniakit Publisher
2016-07-20 07:33:00 - 2016-07-20 01:29:12
Bürokraside ‘FETÖ’ temizliği

Darbeci FETÖ’cülere karşı yürütülen operasyonlar ve görevden almalar tüm hızıyla sürüyor. Darbeci 118 general ve amiral gözaltına alındı, mahkemeye çıkarılanlardan 85’i tutuklandı.

Darbeci  FETÖ’cülere karşı yürütülen operasyonlar ve görevden almalar tüm hızıyla sürüyor. Darbeci 118 general ve amiral gözaltına alındı, mahkemeye çıkarılanlardan 85’i tutuklandı. Milli Eğitim Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan 15 bin 200 kamu personelinin açığa alındığını ve haklarında soruşturma açıldığını açıkladı. Başbakanlık’ta 257 personel görevden uzaklaştırıldı. YÖK, ülke genelinde 1577 dekanın istifasını istedi. Melikşah Üniversitesi rektörü görevden alındı. TBMM personelinin izinleri kaldırıldı. MİT’te 150 personel açığa alındı.

GözaltınDa bulunan 118 generalden 86’Sı tutuklandı

Türkiye genelinde başlatılan soruşturmalar kapsamında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 118 general ve amiral gözaltına alındı. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin de aralarında bulunduğu 85 general ve amiral ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, iki tuğgeneral serbest bırakıldı. Yakalanan diğer general ve amiraller hakkındaki işlemler devam ediyor. Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korg. İlhan Talu da tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

2 bin 556 kişi gözaltına

İstanbul’da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 2 bin 327’si asker, polis ve sivil vatandaş, 229’u hakim ve savcı olmak üzere 2 bin 556 kişi gözaltına alındı. Aralarında hakim, savcı, general, amiral, subay, astsubay, er ve polislerin de bulunduğu 437 kişi “silahlı terör örgütü kurmak”, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” ve “darbeye teşebbüs” gibi suçlardan tutuklandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

havacı Yavere Gözaltı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın havacı yaveri Yarbay Erkan Kıvrak, Antalya’nın Serik ilçesindeki bir otelde gözaltına alındı. Antalya’nın Serik ilçesinde bir otelde tatil yaparken gözaltına alınan yaver Hava Yarbay Erkan Kıvrak, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara’ya gönderildi.

Metin İyidil de TUTUKLANDI

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil de tutuklandı alındı.

İyidil’in, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının özel kalem müdürlerinin atanmasından, karargahtaki kurmay subayların kritik görevlere getirilmesine kadar birçok atama kararına etkisinin bulunduğu, FETÖ üyelerinin TSK içindeki yapılanmasına katkı sağladığı iddia ediliyor.

Başbakanlık ve MİT’te temizliK

Başbakanlıkta ise 257 personel görevinden uzaklaştırılırken, MİT’te de 150 kişi de açığa alındı. Operasyonların genişleyerek devam edeceği belirtiliyor. Başbakanlık kaynakları, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Çankaya’daki Başbakanlık ek binada görevli 257 personelin görevden uzaklaştırıldığını ve kimliklerinin alındığını bildirdi. Görevden uzaklaştırılan personelden 230’unun raportör, 19’unun uzman, 6’sının müşavir, 2’sinin hukuk müşaviri olduğu belirtildi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)’da da FETÖ temizliği vardı. Teşkilatta yapılan operasyonda pasif görevde bulunan yaklaşık 150 personel görevden alındı. Kurum içindeki operasyonun süreceği bildirildi. 

MEB’de 15 bin 200 personel açığa alındı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personelinin açığa alındığı ve bu kişiler hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, FETÖ/PDY bağlantılı cuntacı grubun 15 Temmuz’da ülkenin demokratik hukuk düzeni, kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişine yönelik darbe teşebbüsünde bulunduğu, girişimin devlet ve milletin ortaya koyduğu ortak dayanışma ve üstün gayret sayesinde bertaraf edildiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personeli açığa alınmış, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır.” Öte yandan MEB’in 15 bin kişiyi görevden almasının ardından özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edildi. Böylece 36 bin 200 öğretmenin görevine son verilmiş oldu. 

Diyanet’ten 492 kişi atıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatında her kademede görevli personelden, aralarında 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 başkanlık müşavirinin de bulunduğu 492 kişi, darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile ilişkili oldukları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY ile ilişkili 492 görevlinin, “din hizmetlerinin toplumsal hassasiyeti dikkate alınarak haklarında inceleme ve soruşturma yapılmak üzere görevlerinden uzaklaştırıldığı” belirtildi.

Aile Bakanlığı’nda 393 kişi atıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibatlı kamu personeline yönelik yürütülen çalışma kapsamında, çeşitli unvanlarda 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi. Bakanlıkta yeni görevden uzaklaştırmalarla ilgili çalışmaların ise sürdüğü aktarıldı.

Kalkınma Bakanlığında 16 kişi görevden uzaklaştırıldı

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibatlı kamu personeline yönelik çalışma kapsamında, Kalkınma Bakanlığı’nda 16 kişiye görevden el çektirildi. Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız da görevden alındı. Bakanlıkta devam edilen inceleme sonucunda ortaya çıkacak gelişmelerle ilgili kamuoyunun bilgilendirileceği öğrenildi.

ENERJİ BAKANLIĞI’NDA 300 KİŞİ ATILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında 300 kişi açığa alınarak haklarında soruşturma başlatıldı

Acı bilanço: 240 şehit

FETÖ’nün 15 Temmuz’da darbe girişimi sırasında 55’i Ankara’da, 5’i İstanbul’da, 2’si Muğla’da olmak üzere 62 polis, 4’ü Ankara, biri İstanbul’da 5 asker, 78’i Ankara, 94’ü İstanbul, 1’i Malatya’da 173’ü sivil toplam 240 kişi şehit oldu. Darbe girişimi sırasında toplam bin 535 kişi de yaralandı. Hastanede tedavisi devam eden 623 kişi bulunurken, Ankara’da 96, İstanbul’da 23, Muğla’da 3, Sakarya’da 1, Bayburt’ta 1 olmak üzere 124 polisin, Ankara’da 18, Sakarya’da 2, İstanbul’da 1 olmak üzere 21 askerin, Ankara’da 800, İstanbul’da 589, Eskişehir’de 1 olmak üzere bin 390 sivilin yaralandığı öğrenildi. Ayrıca, darbe girişiminde bulunanlardan Ankara’da 16, İstanbul’da 8 kişi ölü, İstanbul’da 48, Malatya’da 2 kişi yaralı ele geçirildi.

Mendi kalp krizi geçirdi

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin rahatsızlığı nedeniyle yerine vekaleten Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim Yaşar atandı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre geçirdiği kalp krizi nedeniyle GATA’ya sevk edilen ve müdahalenin ardından hastaneye yatırılan Orgeneral Mendi’nin yerine vekaleten Korgeneral İbrahim Yaşar atandı.

Kaçak 8 darbecinin isimleri belli oldu

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra askeri bir helikopterle Yunanistan’a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 askerin isimleri belli oldu. Yunan yetkililerden alınan bilgiye göre 8 darbeci arasında 1977 doğumlu Binbaşı Gencay Büyük, 1977 doğumlu Binbaşı Ahmet Güzel, 1980 doğumlu Yüzbaşı Abdullah Yetik, 1980 doğumlu Yüzbaşı Feridun Çoban, 1982 doğumlu Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, 1981 doğumlu Yüzbaşı Uğur Uçan, 1976 doğumlu Başçavuş Bilal Kurugül ve 1979 doğumlu Başçavuş Mesut Fırat bulunuyor.

Zırhlı araçlar çekildi

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, FETÖ mensubu askerlerin Ankara Emniyet Müdürlüğüne yönelik saldırısında kullanılan ve olay günü polis ve halk tarafından etkisiz hale getirilen zırhlı araçlar, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından teslim alındı. Ankara Emniyet binasından çıkarılarak, askeri personel eşliğinde TSK’ya ait tır’lara yüklenen Zırhlı Personel Taşıyıcı’lar (ZPT) askeri yetkililerin kontrolüne alındı.

Darbeyi de  fırsata çevirmeye çalıştılar

Dolandırıcıların, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi kapsamında yürütülen soruşturmayı kendileri için fırsata çevirmek için sosyal medyada çeşitli yollar denedikleri bildirildi. Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran,  “Telefonla ve sosyal medya üzerinden vatandaşlarla temasa geçerek ‘adınız darbe soruşturmasında geçiyor’ diyerek çeşitli taleplerde bulunduklarına şahit olduk. Vatandaşlarımız telefonla veya sosyal medya üzerinden kendileriyle temasa geçenlere itibar etmesinler” dedi.

200’e yakın dekan YÖK’e istifasını sundu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istedi. YÖK’ten yapılan açıklamada, YÖK’ün bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istediği bildirildi. Dekanların bin 176’sının devlet, 401’inin vakıf üniversitesinde bulunduğu bildirildi. Bunun üzerine, ülke genelinde yaklaşık 200 dekan ve dekan yardımcısı istifasını sundu. Öte yandan Melikşah Üniversitesi Rektörü görevinden uzaklaştırıldı . Üniversitenin bağlı bulunduğu vakfa atanan kayyım heyeti, Rektör Prof. Dr. Mahmut Mat ile üniversitenin genel sekreteri Veli Demirci ve ve hukuk müşaviri Ekrem Horozoğlu’nu görevinden uzaklaştırdı.

Otel baskını yapan 2 subay teslim oldu

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrılmasının ardından, Marmaris’te konakladığı otele saldırı düzenleyen askerler arasında yer alan Üsteğmen Hasan Arslanbay ve Astsubay Serkan Elçi, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne teslim oldu.  Subaylar, polis ekiplerinin nezaretinde Muğla’ya getirildi. Burada sağlık kontrolünden geçirilen iki zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından, adliyeye sevk edildi. Bu arada, söz konusu saldırıda kullanılan 3 helikopterden 2’si, Bodrum’daki Şehit Üsteğmen Konuralp Özcan Kışlası’ndaki pistte bekletiliyor.

TBMM personelinin izinleri kaldırıldı 

TBMM’de görev yapan personelin izinleri ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Meclis Başkanlığından yapılan açıklamada, önceki gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında Başbakanlığın, kamu çalışanlarının yıllık izinlerinin kaldırıldığına ilişkin genelgesinin yayımlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, “söz konusu genelgeye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan tüm personelin yıllık izinlerinin ikinci bir emre kadar kaldırıldığı ve halen izinde bulunan personelin en kısa sürede görevlerinin başına dönmeleri gerektiği” belirtildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23