• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Burhan Kuzu: Söylemem lazım yoksa uykum gelmiyor

Yeniakit Publisher
2014-12-26 16:33:00 -
Burhan Kuzu: Söylemem lazım yoksa uykum gelmiyor

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 'Başkanlık sistemini söylemem lazım, yoksa uykum gelmiyor. Bu konu gençler arasında tartışılmalı' dedi.

Burhan Kuzu, Beykent Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen “Genç Sosyal Bilimciler Platformu 2. Ulusal Gençlik” etkinliğine katıldı. Burada bir konuşma yapan Kuzu, Türkiye’nin zor yerlerden geçtiğini belirtti. Kuzu, “1980 öncesindeki kuşağın belli alanda okuyan, hep doğrunun olduğunu düşünen ve karşı tarafı peşinen damgalayan ve bununla kalmayarak çatışmaya kadar giden 5 bin 200 gencimizin ölümüyle biten bir süreçten geçti. O aileleri ve devletin durumunu düşünün. O yüzden o dönemlere geçmemek için 1980’de gençlik bile dizayn edilmeye çalışıldı. Biraz daha fazla üzerine gidilip, yeni bir format atılmaya başlandı. Bu seferde Türkiye siyaset dışı kalan, bu işlere bulaşmayan, çünkü bulaştığı zaman çatışma çıkar korkusuyla 1980 darbesinin getirdiği ve partinin gençlik ile kadın kollarında devam eden bir süreç yaşadı. O arada gençlik kenara çekildi. O gençlikten sonra getirilen bu düzenlemeler memlekete çok hayır getirmedi. Daha sonra o bir takım yasaklar kaldırıldı ama yine de şu tür toplantılarla gençliğimizi bu sürece dahil edebiliriz. Çünkü başka türlü dersiyle ilgilenen çocuk okulunu bitirebilir ama birçok konuda kenarda kalmış olur” dedi.

2015 seçimleriyle yeni bir anayasanın gündeme geleceğini ifade eden Burhan Kuzu, “İnşallah bu sefer yeni anayasayı birlikte sonuçlandırırız. Bu yeni anayasa bakıyoruz, Amerika’nın 7 maddelik anayasası var. Bu 7 madde 300 milyonluk Amerika’yı yönetiyor. Elbette ek maddeler var ama ana maddeler 7 tane. İngiltere’nin yazılı anayasası yok, o öyle devam ettiriyor. Doğuya doğru gittiğimizde ülkelerin anayasalarının madde sayılarının arttığını ve uzunluğunun arttığını görüyorsunuz. Geri kalmış ülkelerde kabarık anayasalarla karşılaşıyorsunuz. Şöyle bir kolaylığımız da yok; anayasamızı kısa yazalım, bizde gelişelim. Öyle olmuyor, geliştiğin zaman kısa yazıyorsun. Tabi ki bunun kendi içinde neden olduğunu görmek lazım” ifadelerini kullandı.

Burhan Kuzu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son günlerde konuşuluyor, burada da vardır. Akif Hamzaçebi beni mazur görsün, başkanlık sistemini söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü onu söylemem lazım, yoksa uykum gelmiyor. Diyelim ki, bu konuda gençler arasında tartışılsın. İyi midir, kötü müdür diye uzmanlarla tartışılsın. Bilmeyenler zaten zorda tabi, bilenlerle konuşmak lazım.” 


İHA
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23