• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu mantarı bilmeyen var mı?

Yeniakit Publisher
2016-10-26 22:44:00 -
Bu mantarı bilmeyen var mı?

Halk arasında "Kanlıca mantarı" diye tabir edilen bu yiyecek, tadı ve kokusuyla dikkatleri üzerine çekiyor...

Russulaceae ailesinden Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus mantarlarına Türkiye'de genel olarak verilen isimdir Kanlıca...

Bunun yanında çam mantarı ve Melki mantarı, çintar olarak da bilinirler. Türkiye'de Batı Karadeniz'de özellikle Sinop ve Bolu'da oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır.

Sinop'un Durağan, Boyabat, Saraydüzü ilçeleri ile Bolu'nun merkez, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinin önemli besin kaynaklarındandır.

Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Gölgelik yerde yetişenler sarı-turuncu renkli olmasına karşın hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir. Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Buna, çam kanlıcası ya da kara kanlıca ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur ve al kanlıca adı verilir.

Yağda kızartmak ya da ızgara yapmak suretiyle yenir.


NASIL BİR MANTARDIR KANLICA?

Mantar bütünüyle gevrek yapıdadır. Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir.

Gövde kesildiği, kırıldığı yada berelendiğinde havuç suyuna benzer, koyu portakal rengi bir sıvı çıkar.

Şapkanın üzeri açık yahut koyu portakal renginde dar, merkezi halkalarla kaplıdır.

Beden üstünde ayrıcalıklı şekil ve büyüklükte yeşil lekeler bulunmaktadır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Şapkanın altında bulunan lameller gövde ile tıpkı, portakal rengindedir.

Sap (ayak) portakal renginde ve düzdür.

Sapın kesiti gözenekli ya da ortası deliktir.

Mantarın eti beyazdır. fakat kesildiği veya zedelendiğ zaman, çıkan sıvı yönünden az veya çok fazla portakal rengine boyanır. Bir süre sonra bu renk öncelikle şarap kırmızısına daha sonra da yeşile dönüşür.

Şapkanın kenarları önceleri aşağı doğru kıvrıktır. Zaman geçtikçe düzelerek şapka hunimsi bir manzara kazanır.

Kokusu:

Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.

Tadı:

Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir. Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika ilave su içinde kaynatılıp suyu dökülür. Ancak genel olarak en az et lezzeti kadar lezzetlidir.

Yetiştiği yerler ve özellikleri:

Genel olarak iki türü bulunur. Bir tür köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Çam iğnelerinin altında gruplar halinde ya da tek tek görülürler.


Toplama ve temizleme:

Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.

Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz.

Tavsiyemiz, topladığınız gün haşlayıp buzluğa dondurun ortalama 45 dakika haşlayın.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23