• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu kaçıncı hayal kırıklığı CONİ!

Yeniakit Publisher
2017-10-11 11:10:00 - 2017-10-11 11:20:15
Bu kaçıncı hayal kırıklığı CONİ!

Türkiye ile Amerika ilişkileri, ABD’nin skandal kararlarının ardından kötü bir seviyeye geldi. Bunun sorumlsu kim ABD bugüne kadar hangi skandallara imza attı.

ABD ile Türkiye arasındaki gerilim bir kez daha tavan yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert’in günlük basın brifinginde Türkiye ile yaşanan son kriz hakkında açıklamalarda bulundu.

Sözcü yaşananlar karşısında ‘Büyük hayal kırıklığına uğradık’ ifadelerini kullandı.

Peki ya bizim hayal kırıklıklarımız ne olacak?

Amerika bugüne kadar Türkiye için ‘Stratejik ortağımız ve yakın çalışma içindeyiz’ değerlendirmesinde bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ancak reelde durum hiç de böyle değildi! Öncelikle 15 Temmuz hain darbe girişimi hadisesini ele alalım. Olayın yaşandığı gece saatlerinde ABD’den ilk açıklama Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi.

Kerry "Türkiye'de barış, istikrar ve devamlılık olmasını umuyorum" dedi. Bu açıklamada ne demokrasi vurgusu, ne de seçilmiş hükümete destek vardı. O saatlerde darbenin âkıbeti belirsizdi. Marmaris'te tatilde olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın durumu da netlik kazanmış değildi.

Bir NATO ülkesinde darbe yaşanıyordu. Amerika'nın Ankara Büyükelçisi saat 22.00'den bu yana bu darbenin cereyan ettiğini görüyor, yaşıyordu. Türkiye'de saat 22.00 iken Washington'da öğleden sonra saat 15.00 idi. Amerikan devleti mesaideydi. Başkan Obama ayaktaydı ve çalışıyordu. Amerikan kaynaklarından yapılan açıklamalara göre de 'gelişmelerden düzenli olarak' bilgi sahibi oluyordu.

Darbeciler saldırılarını sürdürüyor, jetler Ankara ve İstanbul'da yüksek hızla alçaktan uçup korku salmaya devam ediyordu. İstanbul'da köprü üzerinde insanların üzerine ateş açılıyordu.

Amerikan yönetimine Türk hükümetinden 'destek çağrısı' gelmiş, bunun üzerinden iki saatten fazla zaman geçmişti. Dahası Amerikan yönetimi adına açıklamalar da yapılıyor fakat Türkiye'nin beklediği açıklama bir türlü gelmiyordu.

DURUM NETLEŞİYOR

Saat 01.30 olduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem hayatta olduğu hem de darbecilerin elinde olmadığı ortaya çıkmıştı. Dahası Cumhurbaşkanı televizyonlardan halkı sokaklara çağırmış, insanlar da sokaklara meydanlara akmaya başlamıştı. Halk darbeye direniyor, dahası darbeyi bastırıyordu. Polis ve ordu içinden meşru hükümete bağlı birlikler de kritik noktalarda halkla birlikte darbecilerle çatışıyordu. Saat 02.00'ye doğru darbenin başarısız olacağı artık anlaşılıyordu.

İLK AÇIKLAMA

Ankara'nın Amerika'dan beklediği içerikte ilk açıklama bu aşamadan sonra geldi.

Türkiye saatiyle 02.05'te Beyaz Saray ve ABD Dışişleri'nden eş zamanlı bir açıklama geldi. Amerika ' tüm tarafları' seçilmiş hükümeti desteklemeye çağırıyordu.

Bu açıklamada Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Kerry'nin Türkiye'deki durum hakkında konuştuğu bilgisi verildikten sonra şöyle deniyordu:

"Görüşmede, Türkiye'de tüm tarafların seçilmiş hükümeti desteklemesi gerektiği ifade edilmiştir"

2 SAAT 50 DAKİKA SONRA

Ankara'nın, ABD'den saat 23.15'teki 'darbe oluyor, sizden seçilmiş hükümete destek açıklaması bekliyoruz' çağrısına kuvvetli olmasa da olumlu bir cevap ancak 2 saat 50 dakika sonra gelmişti.

Amerika'da gündüz olmasına, Beyaz Saray'ın ve Dışişleri'nin olup biteni dakika dakika takip etmesine rağmen Washington yönetimi, bu açıklamayı neredeyse üç saat boyunca yapmamıştı. Amerika beklemişti.

02.20'de ABD Dışişleri Bakanlığı, John Kerry'nin mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

Açıklamadaki ifadeler şunlardı:

"Kerry, Çavuşoğlu'nu arayarak Türkiye'nin demokratik yollardan seçilmiş sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına tam destek verdiklerini söyledi."

OBAMA'NIN 'SARSILMAZ DESTEĞİ' ERTESİ GÜN GELDİ

Darbe gecesinin ertesi günü 16 Temmuz'da ABD Başkanı Obama, Türkiye'deki gelişmeleri görüşmek üzere Ulusal Güvenlik ekibini topladı.

Bu toplantıdan sonra Beyaz Saray'dan da doğrudan Türk hükümetine bu kez kuvvetli ifadelerle destek belirten bir açıklama geldi.

19.31'de yapılan açıklamada ABD Başkanı Obama, ülkesinin Türkiye'deki demokratik yollarla seçilmiş, sivil hükümete 'sarsılmaz desteğini ' vurguladı. Kanunların üstünlüğünün gerekliliğine vurgu yapan Obama, Türkiye ile teröre karşı ortak çabalar da dâhil olmak üzere pek çok konuda işbirliğine devam etmeleri gerektiğini belirtti.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen’in iadesi meselesi

2016 yılında darbe girişimi atlatan Türkiye, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi Washington’dan beklediği güçlü desteği göremedi. Bu hayal kırıklığı sonraki aylarda Türkiye’nin ABD’de yaşayan teröristbaşı Fethullah Gülen’in iadesi meselesinde de devam etti.

Gülen’e yönelik suçlamalar ve iadesi konusunda ABD makamlarına teslim edilen belge ve dosyaların Washington’da Ankara’nın beklediği ciddiyetle ele alınmaması Türkiye tarafında ciddi rahatsızlıklara neden oldu. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ABD ile yapılan bütün üst düzey temaslarda, Gülen’in iadesi ilk gündem maddesi olmasına rağmen bu konuda henüz bir ilerleme kaydedilemedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG’YE SİLAH YARDIMI

Türkiye’nin Suriye politikası ve terör örgütleriyle mücadele konusunda ABD ile en çok ayrıştığı konu DAEŞ’e karşı verilen savaşta oldu.

DAEŞ’e karşı ABD öncülüğünde oluşturulan uluslararası koalisyonun üyesi olmasına rağmen Türkiye, ı operasyonlarda cephede YPG terör örgününün kullanılmasına şiddetle itiraz etti.

ABD nezdinde de terör listesinde yer alan PKK’nın Suriye uzantısı olarak görülen YPG’nin Washington tarafından silahlandırılması Ankara’nın tepkisine neden oldu.

RIZA SARRAF DAVASI VE ÇAĞLAYAN HAKKINDA YAKALAMA

FETÖ’nün kamu gücünü kullanarak seçilmiş hükümeti devirme planı olan 17-25 aralık başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak bunun devamı ABD’den geldi. ABD’li savcılar FETÖ’nün savcıları ile aynı ifadeleri kullanarak bir ‘iddianame’ hazırladı. Bu kapsamda Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tutuklandı. Daha sonra eski Bakan Zafer Çağlayan hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

'ÇUVAL OLAYI'

4 Temmuz 2003'te Irak'ın Süleymaniye kentinde Amerikan askerleri, TSK Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı subayların bulunduğu karargâha baskın düzenledi. Buradaki Türk askerleri ise başlarına çuval geçirilmesi sonrası gözaltına alınarak sorgulanmak üzere Bağdat'a götürüldü

KIBRIS BARIŞ HAREKATI VE TÜRKİYE’YE YÖNELİK AMBARGO

Kıbrıs’ta Rum çeteleri Türk vatandaşlarına karşı bir soykırım girişimi başlattı. Tüm girişimlere rağmen muhatap ülkeler bir çaba göstermedi. Durum daha da kötüleşmek üzereyken Türkiye, Kıbrıs’a yönelik barış harekatı için düğmeye bastı.

ABD 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı sonrası Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya karar verdi.

Bunun üzerine Türkiye, ülke sınırları içinde ABD'nin kullanımındaki İncirlik Üssü ve diğer üslerin kullanımını askıya alarak, buraların kontrolünü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) devretti.

HER ŞEYE RAĞMEN ABD ‘BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK’ DİYEBİLİYOR!

Gerek günümüzde gerek geçmişte tüm bu yaşananlara rağmen ABD’li yetkililer hala ‘Büyük hayal kırıklığına uğradık’ açıklaması yapabiliyor. Geçmişi bir kenara bıraktığımız da bile ABD’li yetkililere şu soruyu yüksek bir sesle sormak gerekiyor: Bizim hayal kırıklıklarımız ne olacak Coni? Bu kaçıncı hayal kırıklığı!

Uğurcan Gökçe

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23