• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Brexit görüşmelerinde 'İrlanda' krizi

Yeniakit Publisher
2017-11-27 16:52:00 -
Brexit görüşmelerinde 'İrlanda' krizi

İngiltere'nın Avrupa Birliği ile görüştüğü ticaret anlaşması İrlanda sınırı konusunda çıkmaza girdi.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması görüşmelerine başlamadan, Kuzey İrlanda ve İrlanda sınırı hakkında nihai bir kararın alınamayacağını açıkladı.

Euronews'in aktardığına göre İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox şunları dedi:

"Avrupa Birliği ile görüşmeler yapılmadan ve son durum netleşmeden İrlanda konusunda henüz kesin bir karar alamayız. Müzakereler ne kadar kısa zamanda tamamlanırsa, bu konuyla ilgili daha net bir şekilde planımızı açıklayabiliriz."

Brexit görüşmeleri öncesinde İrlanda’nın Avrupa Birliği Komiseri Phil Hogan, sınır güvencesi almadıkları takdirde İrlanda’nın Brexit müzakerelerindeki ticaret görüşmelerini veto edeceğini açıkladı.

Phil Hogan krize çözüm olarak, "ortak pazar ve gümrük birliğinin içinde kalmak veya Kuzey İrlanda’yı istisna olarak AB içinde bırakmak gerektiğini" ifade etti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Öte yandan Kuzey İrlanda'nın en büyük siyasi oluşumu olan Demokratik Birlik Partisi'nin lideri Arlene Foster Birleşik Krallık ile aynı pazarda yer almak istediklerini açıkca belirtti:

"Kuzey İrlanda ile Birleşik Krallık arasındaki ticarete engel oluşturacak herhangi bir düzenlemeye karşıyız. Bunun yanında Kuzey İrlanda'nın Avrupa yönetmeliklerine uygun ticari kurallara ilişkin herhangi bir öneriyi de desteklemeyeceğiz."

Geçtiğimiz Eylül ayında İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit'in ardından Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında serbest dolaşımın korunacağını ve sınırda herhangi bir fiziki altyapının olmayacağını söylemişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23