• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

BM’nin boşluğunu G20 doldurmalı

Yeniakit Publisher
2015-04-28 08:02:00 - 2015-04-28 07:39:33
BM’nin boşluğunu G20 doldurmalı

Başbakan Yardımcısı Ali babacan, “Yarının Kurulması-Hedef 2023” etkinliğinde yaptığı konuşmada, dünyadaki krizlere, jeopolitik sorunlara, insani krizlere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin artık yeterince çözüm üretemediği bir ortamda bu boşluğun mutlaka G20’nin doldurması gerektiğini dile getirdi. Babacan, “Biz G20’nin siyasi konulara da grimesini istiyoruz. Bu bir ihtiyaç” diye konuştu.

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Biz aslında G20’nin siyasi konulara da girmesini istiyoruz. Ekonomik ve finansal çerçeveden siyasi çerçeveye de G20’nin mutlaka ulaşması gerekiyor. Bu bir ihtiyaç” dedi. Babacan, “Yarının Kurulması-Hedef 2023” başlığını taşıyan Forum İstanbul 2015’in açılışının yanısıra, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın başkanlığını yürüttüğü Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) G20-WAIPA Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı’na katıldı.

YOL HARİTAMIZ BELİRLENECEK

Bu yıl 14.’sü düzenlenen Forum İstanbul’a 10. kez katıldığını hatırlatan Babacan, Forum’un her toplantıda Türkiye için büyük önem arz eden konuların gündeme getirdiğini söyledi. Babacan, 2015’in Türkiye açısından önemli bir yıl olduğunu belirterek, genel seçimlerin yapılacağı bu yılda bir bakıma 2019’a kadar Türkiye’nin yol haritasının belirleneceğini ifade etti.

Bu yıl aynı zamanda Türkiye’nin G20 platformuna başkanlık yaptığına değinen Babacan, temsil gücü yüksek bir platform olmasının G20’nin siyasi meşruiyetini kuvvetlendirdiğini ve G20’nin mutabık kaldığı bir konunun dünya geneline yayılmasının çok kolay olduğunu dile getirdi.

G20 SİYASİ KONULARA DA GİRMELİ

Ali Babacan, G20’nin siyasi konulara da girmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“G20 dış politika, uluslararası güvenlik gibi pek çok konuyu tartışmalı, konuşmalı. Temsil gücü yüksek bir yapının ulaştığı her bir ortak nokta dünya için çok kıymetli olacaktır. Fakat bazı ülkeler Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni zayıflatacağı ve dünya sistemindeki konumunu bir bakıma sulandıracağı endişesiyle bunu pek istemiyor. Nasıl zamanında G20’nin liderler zirvesi olması yönünde çabamız olduysa, şimdi ekonomik ve finansal çerçeveden siyasi çerçeveye de G20’nin mutlaka ulaşması gerekiyor. Bu bir ihtiyaç. Hele dünyadaki krizlere, jeopolitik sorunlara, insani krizlere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin artık çözüm üretmediği bir ortamda G20’nin bu boşluğu doldurması gerekiyor.”

TÜRKİYE HİÇBİR ZAMAN SÖMÜRGECİ OLMADI

Türkiye’de güven ve istikrar üzerine kurulmuş bir ekonomi modelinin bulunduğunu anlatan Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz hiçbir zaman sömürgeci bir ülke olmadık. Hiçbir zaman başka ülkelerin kaynaklarına el koyup kendi memleketimize metro, altyapı yapan, başka ülkelerin kaynaklarını sömürgecilik anlamında kullanarak birikim yapmış bir ülke değiliz. Yani alnımızın teriyle, bileğimizin gücüyle Türk ekonomisi bu şartlarda. Hazırdan bir miras yok, bir birikim üzerine konmuş değiliz. ”

EKONOMİ BU YARGI SİSTEMİNİ KALDIRMIYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin mutlaka iyi işleyen bir yargı sistemine sahip olması gerektiğine değinerek, Türkiye'de hukuki güvenliğin "olmazsa olmaz" unsurlar arasında yer aldığını söyledi. Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hızlı, tutarlı ve güvenilir kararlar alan bir yargı sistemi. Bağımsız çalışan ama bağımsız olduğu kadar da tarafsız işleyen bir yargı sistemi. Şu anda sorunlarımız var. Her hafta başka bir yargı kriziyle maalesef uğraşmak zorunda kalıyoruz. Böylesine sıkıntılı bir yargı yapısıyla demokrasimizin sıhhatli işlemesi de, ekonomimizin ileri bir ekonomi olması da mümkün olmaz. Dolayısıyla her türlü ideolojik ya da farklı perspektiflerden arındırılmış, evrensel normlara uygun bir yargı sistemini Türkiye'de inşa etmemiz, Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemli."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23