• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Birleşik Krallık her an batabilir

Yeniakit Publisher
2017-11-22 09:13:00 - 2017-11-22 09:37:10
Birleşik Krallık her an batabilir

Deniz Gökçe, AB'den ayrılmayı düşünen İngiltere ile ilgili ''Birleşik Krallık, dibi delik bir teknede riskli bir seyahata çıkıyor gibi'' dedi.

Akşam gazetesi yazarı Deniz Gökçe, ''Brexit, Britanya ekonomisini batıracak!'' başlıklı bugün köşesinde Avrupa Birliği’nden Brexit ile ayrılacak olan İngiltere’nin ekonomik ve siyasi durumunun hiç de iyi olmadığını yazdı.

İşte Gökçek’nin o yazısı;

''Martin Wolf en üst düzey ekonomistlerden biridir. Ona göre Britanya’da siyaset ‘erimek’ üzere! Tezinin özeti aşağıda. Ülke, otoritesi olmayan bir Başbakan ve de birliği olmayan bir hükümetle Avrupa Birliği’nden ayrılmaya çalışıyor. Martin Wolf, Brexit gerçekleştiği zaman bu söylediklerim ortaya çıkacak diyor. Ama Birleşik Krallık’ın kısa vadede de sorunları var.

IMF Birleşik Krallık’ın bu yıl yüzde 1.7 büyüyeceğini gelecek yıl ise sadece yüzde 1.5 büyüyebileceğini vurguluyor. Bu rakamlar AB’deki en düşük büyüme rakamları. 2018’de bir tek İtalya’nın büyümesi, Britanya’nın altında olacak deniyor.

Londra Kamu Politikası Enstitüsü’ne göre, yapılan uzun vadeli hesaplar daha da kötü. Yani global kriz sonrası, Britanya için çok kötü bir dönem oldu. Esnek döviz kuru ve de parasal ve mali bağımsızlığa rağmen durum, kriz sonrası gelişme, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zayıf toparlanma. Reel medyan hane halkı harcalanabilir geliri 2007’ye göre sadece yüzde 5 artmış. 2007-2016 arasında reel ücretler Almanya’da yüzde 10.6 artarken ve OECD üyelerinde de ortalama yüzde 6.4 artmışken, sadece Yunanistan, Meksika ve de Portekiz’in reel ücret artışı, Britanya’dan düşük! Britanya’da 22-39 yaş arasındaki kişilerden ipotekle ev alanların oranı da yüzde 53’ten yüzde 35 oranına inmiş.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Londra’nın içi Avrupa’nın en zengin bölgesi. Londra’nın dışı ise çok fakir!

Birleşik Krallık’ta istihdam çok kötü değil ama ‘part time’ işler yüksek oranda. 2016’da çalışanların daha evvel yüzde 0.6 kadarı sıfır saat garantili kontratlarla çalışırken, şimdi bu oran yüzde 2.8 olmuş. İş var ama kontrat boş. 

Birleşik Krallık’taki eşitsizlik oranı tüm Avrupa’daki en yüksek eşitsizlik oranı. En üst düzey çalışanlar, yani yöneticiler, 30 yıl öncesine göre ortalama işçinin 20 misli maaş alırken şimdi yönetici maaşı ortalama çalışanın 150 misline çıkmış. Birleşik Krallık’ta saat başına ortalama prodüktivite yüksek gelirli ekonomilere göre en düşük düzeyde, İtalya’ya benzer bir durum var. Birleşik Krallık’ta yatırım ise benzer ülkelere göre çok düşük.

Burada söylenenler Britanya’da ekonomik performansın acilen yükseltilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ama Brexit şoku ve de Birleşik Krallık’ın son dönemdeki ekonomik zayıflıkları, insanların büyük bir çoğunluğunu ümitsiz kılmakta.

Özetle Birleşik Krallık, dibi delik bir teknede riskli bir seyahata çıkıyor gibi. Yani gemi batabilir!''

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23