• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bezmiâlem'de “Panik bozukluk-panik atak” etkinliği düzenlendi

Yeniakit Publisher
2017-05-27 08:35:00 -
Bezmiâlem'de "Panik bozukluk-panik atak" etkinliği düzenlendi

Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde “Panik Bozukluk-Panik Atak” etkinliği düzenlendi. Dekanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe sağlık personeli, hastalar ve hasta yakınları katıldı.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Onur Yılmaz ve Uzm. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz çağımızın sık görülen hastalıklarından panik bozukluk-panik atakla ilgili merak edilenleri paylaştı. 

Panik bozukluk-panik atak hastalığını tanımlayan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “Panik atak; baş dönmesi, bayılacakmış gibi olma, boğuluyormuş hissi, nefes darlığı ya da soluğun kesilmesi, çarpıntı, göğüste sıkıntı ya da ağrı, bulantı ya da karın ağrısı, terleme, titreme, uyuşma ve karıncalanma gibi fiziksel belirtilere şiddetli bir ölüm, kontrolünü kaybetme veya çıldırma korkusunun eşlik ettiği birdenbire ortaya çıkan yoğun anksiyete nöbetleridir. Panik bozukluk ise; nefes almada güçlük, çarpıntı, baş dönmesi, titreme, çıldırma-ölüm korkuları gibi çeşitli bedensel ve bilişsel belirtilerin ön planda olduğu, yineleyici ve “beklenmedik panik nöbetleriyle” kendini gösteren bir anksiyete bozukluğudur.” şeklinde konuştu. 

Panik bozukluğun kadınlarda daha sıklıkla gözüktüğüne dikkat çeken Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “Bozukluk genellikle ergenlik ile 30 yaş arasında başlamaktadır. Ortalama başlangıç yaşı 25’tir ve tedavi için başvuranların çoğu 25-45 yaşlarındadır. Yaşlandıkça panik bozukluğu sıklığı azalmakta ve 65 yaş üzerinde ise nadiren görülmektedir.” dedi. Prof. Dr. İsmet Kırpınar, panik bozukluk-panik atak hastalarının özelliklerini “Panik hastaları iç ve dış uyaranları olumsuz biçimde yorumlama eğilimindedir. Bedensel duyumları panik atak geçirmeyenlere göre daha felaketleştirici biçimde yorumlama eğilimindedirler. Masum bedensel duyumları yanlış yorumlayarak bunların ciddi fiziksel yada ruhsal bir felaketle sonlanacağına inanırlar.” şeklinde sıraladı.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Panik bozukluk-panik atakta tedavi seçeneklerini anlatan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz, özellikle yaşam koçu, biyoenerji uzmanı, bilinçaltı programlama, duygusal akış gibi yöntemlerin panik bozukluk-panik atak hastalığını tedavi etmesinin mümkün olmadığını ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Panik atak-panik bozuklukta terapinin önemine değinen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Onur Yılmaz, terapi gören hastalarda panik bozukluk-panik atağın tekrarlama oranının düşük olduğuna dikkat çekti. Uzm. Dr. Onur Yılmaz, panik atak- panik bozukluk hastalarının kendi kendine nasıl yardım edeceğine ilişkin şöyle öneriler sundu: “Normal günlük yaşamınızda burundan alınıp ağızdan verilen diyafram nefesi almaya özen göstersinler. Panik atağı başladığı anda ise sakin bir yere geçmek, mümkünse oturmak, değilse sırtını bir yere yaslamak, diyafram nefesini başlatmak.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23