• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bezmialem'de grip ve nezle arasındaki farklar anlatıldı

Yeniakit Publisher
2017-01-19 17:50:00 -
Bezmialem'de grip ve nezle arasındaki farklar anlatıldı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde "Hasta Okulu Programı" kapsamında "Grip mi, nezle mi?" etkinliği düzenlendi.

Dekanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen "Grip mi, nezle mi?" etkinliğine akademisyenler, sağlık personeli, hasta ve hasta yakınları katıldı. Etkinlikte Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Sibel Bolukçu, kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız grip ile nezlenin arasındaki farkları, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı. Grip aşısının gripten korunmadaki rolü, tam olarak koruyup koruyamadığı, aşının uygulanma dönemleri, kimlerin yaptırması ve kimlerin yaptırmaması gerektiği ve yan etkileri hakkında bilgi verdi.

Nezlenin kış aylarında ne sık rastlanan hastalık olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Sibel Bolukçu, “Nezle; üst solunum yolu infeksiyonu veya akut solunum yolu infeksiyonu olarak da bilinmektedir. Hastalığa viruslar sebep olur. Şikayetler ve hastalığın süresi çocuk ve erişkinlerde farklılık gösterir. Çocuklarda soğuk algınlığı; burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, halsizlik ve ateş ile karakterizedir. Şikayetler yaklaşık 10-14 gün devam eder. Erişkinlerde soğuk algınlığı; burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı ile karakterizedir. Şikayetler yaklaşık 5-7 gün devam eder. Tedavide antibiyotik kullanımının yeri yoktur.” şeklinde konuştu.

Gribi; ateş, yaygın vücut-baş ağrısı ve öksürük şikayetleri olduğu bir tablo olarak değerlendiren Uzm. Dr. Sibel Bolukçu, “Genellikle burun akıntısı ve boğaz ağrısı eşlik etmez. Hastaların büyük çoğunluğu herhangi bir problem yaşamadan atlatır. Grip olan çoğu kişi 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Fakat hastanın solunum sıkıntısı veya nefes darlığı, göğüs/karında ağrı/baskı hissi, baş dönmesi, şuur değişikliği, şiddetli kusma gibi durumları varsa mutlaka doktora başvurması gerekir.” şeklinde ifade etti.  Uzm. Dr. Sibel Bolukçu, ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanması veya alkollü el temizleyicilerin kullanılması, gribal şikayetleri olan kişilerden uzak durulması ve her yıl grip aşısı yaptırılmasının hastalığın önlenmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Uzm. Dr. Sibel Bolukçu, grip aşısının 65 yaşından küçük sağlıklı kişileri yaklaşık yüzde 70-90 koruduğunu kaydetti. Aşının koruyuculuğunun aşı sonrası 2-4 haftada başladığını kaydeden Uzm. Dr. Sibel Bolukçu, aşının koruyuculuğunun 4. haftada pik yaptığını ve takip eden yıl içinde de etkisinin giderek azaldığını belirtti. Uzm. Dr. Sibel Bolukçu grip aşısı yaptırması gereken kişileri şöyle sıraladı: “Gribe bağlı komplikasyon gelişme riski yüksek kişiler, 50-64 yaş arası kişiler, sağlık çalışanları/bakım evlerinde çalışanlar ve özel gruplar.”                                
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23