• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Beyinde damar tıkanıklığı olursa ne olur?

Yeniakit Publisher
2017-10-16 14:46:00 - 2017-10-16 14:56:40
Beyinde damar tıkanıklığı olursa ne olur?

Beyin damarlarında tıkanıklık tanısı koyulan Deniz Baykal hastanede tedavi altında tutuluyor. Peki beyinde damar tıkanıklığı olursa ne olur?

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal sabah saatlerinde geçirdiği rahatsızlıktan dolayı hastaneye kaldırılmıştı. Doktorları Deniz Baykal’ın beyin damarlarında tıkanıklık olduğunu açıkladılar. Anjio yapılan Baykal’ın şimdilik hayati bir tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

BEYİN DAMARININ TIKALI OLDUĞU ANLAŞILDI

Baykal’ın doktorları tarafından yapılan açıklamada sol kol ve bacağında hafif güçsüzlük olduğu belirtildi. Baykal’ın sabah saatlerinde gribal enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldığı söylenirken daha sonradan sol tarafındaki güçsüzlük şikayetiyle hastaneye başvurduğu öğrenildi. Beyin Cerrahisi, Nöroloji, Radyoloji ve Anestezi uzmanlarının yaptığı tetkikler sonucu anjio yapılan Baykal’ın beyin damarının tıkalı olduğu anlaşıldı. Baykal’a kapalı girişimsel işlemle stent takıldı.

FELÇ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Doktorlarından yapılan açıklamaya göre Baykal’ın beyin fonksiyonlarında her hangi bir problem yok ancak sol kolunda ve bacağında güçsüzlük durumu mevcut. Erken müdahale yapıldığı için güçsüzlüğün geçme ihtimali yüksek olduğunu belirten doktorlar geç kalınsaydı kurtulma ihtimalinin düşük olacağını belirttiler. Felç riski halen devam eden Baykal’a şu anda ilaç tedavisi uygulanıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BEYİN DAMARINDA TIKANIKLIK OLURSA NE OLUR?

Beyin damarlarında meydana gelen pıhtının damarları tıkaması felç ve inme gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Ayrıca vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen kan pıhtılaşması da felce sebebiyet verebilmektedir. Ani yaşanan tansiyon düşmeleri ve yükselmeleri de beyin damarlarının tıkanmasına neden olarak felç geçirilmesine sebep olabiliyor.

Beyinde yaşanan damar tıkanıklığı sonucu felç geçirilme olasılığı çok yüksek oluyor. Aşırı yemek yenildiğinde, gece yatarken, sabahleyin uyanırken veya öne doğru herhangi bir sebeple eğinildiğinde beyindeki damar tıkanıklığının etkileri kendini gösterebiliyor.

Beyinde yaşanan damar tıkanıklığı nedeniyle yaşana felç durumlarının belirtileri birkaç gün önceden kendisini gösterebilmektedir. Özellikle bu sağlık sorunu yaşayanlarda kısa bir süre önce baş ağrısı ve dönmesi, yüzde kanlanma ve sinirlilik hali görülür. Beyin damar tıkanıklığının belirtileri genelde sürekli uyku hali, bilinç kayıpları, konuşma, hareket ve görme bozukluklarıdır. Bu gibi durumlar anlık yaşanabilir ancak devamlı yaşanıyorsa ileride felç oluşumuna kapı açabiliyor. Beyin tıkanıklığıyla meydana gelen ani rahatsızlanmalarda kişi yere düşer ve hareketsiz bir şekilde kalır. Beyinde meydana gelen damar tıkanıklıkları genellikle ortalama 40 yaş üzeri kişilerde nükseder.

ERKEN MÜDAHALENİN ÖNEMİ BÜYÜK

Damar tıkanıklıklarında acil müdahalenin önemi büyük oluyor. Bu sağlık sorununu yaşayan kişinin öncelikle yan yatırılıp rahatça nefes alıp verebilmesi temin edilmeli. Bunun için varsa gömlek yakaları ve pantolon kemeleri gevşetilmeli. Bu noktada kişiye soğuk uygulanması gerekir. Bu soğuk bir suyla da yapılabilir. Eğer kusma durumu varsa kusmuğun nefes borusunu tıkamasının önüne geçilmelidir.

Hasta eğer dilini ısırıyorsa dilini ısırması engellenmeli ve acilen en yakın hastaneye yetiştirilmelidir. Hastane de doktorlar tarafından gerekli tetkikler yapıldıktan sonra öncelikle kanda pıhtılaşmayı önleyecek ilaçlar hastaya uygulanır. Beyindeki kanlanma riski olan dokular tespit edilerek gerektiği takdirde cerrahi bir müdahalede bulunulur.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23