• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Beyaz yakalıların yeni semti oldu

Yeniakit Publisher
2016-02-12 20:08:00 -
Beyaz yakalıların yeni semti oldu

Son yıllarda hızla gelişen ve turizm bölgesi haline gelen Bomonti'deki bu değişim dikkatleri çekti

İstanbul'un eski fabrika merkezlerinden olan Bomonti, konumu ve kolay ulaşımıyla son 5-6 yılda gayrimenkulde yoğun yatırım çekti. Markalı projelerin üssü haline gelen semt, Büyükdere Caddesi çevresinde çalışan beyaz yakalıların tercihlerinde ilk sıralara yükseldi. Bomonti'de şu anda yapım ve geliştirme aşamasında sekiz proje var. İnşaat şirketlerinin yeni yer arayışları da sürüyor.

Bomonti, eskiden İstanbul'un fabrika merkezlerinden biriydi. Bomonti Bira Fabrikası başta olmak üzere, çikolatadan tekstile uzanan çok sayıda üretim tesisini bünyesinde barındırmıştı. Ancak son yıllarda ciddi anlamda kabuk değiştirdi. Bu değişimde merkezi konumunun yanı sıra, İstanbul trafiğini rahatlatmak için yapılan Dolmabahçe-Bomonti ve Piyalepaşa-Kağıthane tünelinin bölgeden geçmesi etkili oldu.

Son yıllarda hızla gelişen ve turizm bölgesi haline gelen Bomonti'deki bu değişimde, İstanbul'un merkezi iş alanı olan Maslak ve Levent ile öne çıkan semtlerinden olan Nişantaşı'na yakınlığının da etkisi var. Restore edilen Tarihi Bomonti Bira Fabrikası'nın içinde geçtiğimiz yıl açılan Babylon'un yanı sıra çok sayıdaki işletmenin varlığı ile İstanbul'un yeni sanat merkezi haline gelmesi de, Bomonti'ye ilgiyi artırıyor.

SEKİZ PROJE VAR

Bölgedeki kabuk değişiminin önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da hızlanması bekleniyor. Bu değişim otelden rezidansa yeni projeleri de tetikliyor.

Bomonti, Ant Yapı'nın Anthill projesinin ardından IC Holding tarafından inşa edilen Hilton Bomonti ile beyaz yakalıların çekim merkezi haline geldi. Bomonti'de şu anda yapım ve geliştirme aşamasında sekiz proje bulunuyor. Bu projelere bakıldığında, Ofton, Tahincioğlu, Keten Grup, Ünal İnşaat, Tekfen Oz, İpek İnşaat, Sinpaş GYO, Extansa gibi markalı üreticilerin öne çıktığı görülüyor.

Markalı konut projelerinde metrekare fiyatları 5 bin ile 38 bin lira gibi çok geniş bir aralıkta değişiyor. Lokasyon, ulaşım ve manzara gibi faktörler fiyatı etkiliyor.

Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, "Bomonti'de şu anda markalı projelerde ortalama metrekare satış fiyatları 4 bin dolarlar seviyesinde. Eski binalarda bu rakam 2 bin 700 dolarlar seviyesinde kalıyor" diyor.

DEĞİŞİMİN ADRESİ

Son 5-6 yıldan bu yana İstanbul'da değişimin yeni adresi haline gelen Bomonti'de inşaat şirketleri bu bölgeden arsa alarak ya da kat karşılığı dönüşümle markalı projeler geliştirdiler. Hala arsa stokunun bulunması bölgenin değerinin artmasında önemli rol oynarken, yeni projeler geliştirilebilmesine de fırsat sunuyor.

Bölgede yükselen yeni projelerin A+ ve A sosyoekonomik grubunu hedefleyen projeler olduğu gözleniyor. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bu projelerin özellikle Maslak ve Levent'teki iş merkezlerinde çalışan ve üst gelir grubuna mensup aileler tarafından tercih edildiğini söylüyor. Yazıcı, "Bomonti, Büyükdere Caddesi etrafında yaşayan ve çalışan üst gelir grubundaki kişilerce tercih ediliyor. Sosyal tesis, havuz, fıtness center gibi imkanlar sağlayan lüks

konut projeleri bölge ve çevresinde gelişim gösteriyor. Bölgede iş merkezleri ve ticaret merkezlerinin de talep görmesi, rezidansların da tercih edilmesini sağlıyor" diyor.

DEĞERİ ARTIYOR

Eva Gayrimenkul Değerleme 2015 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu'na göre, Bomonti'de 2013 yı-lında yüzde 8, 2014'te yüzde 31, 2015'te ise yüzde 23 fiyat artışı yaşandı. Son üç yılda bölgenin değerlenmesi bir bütün olarak incelendiğinde, markalı projelerde ise yüzde 74'lük bir artış olduğu vurgulanıyor. Rapora göre, Bomonti, İstanbul genelinde değer artışı açısından 34 bölge arasında 13'üncü sırayı alıyor.

Cansel Turgut Yazıcı, Bomonti'de markalı gelişimin 1999 yılında başladığına dikkat çekiyor. Yazıcı, "Bölgede 16 yıldır 59 farklı firma rekabet ediyor. İstanbul MİA alanına yakınlığı, markalı konut piyasası ile ofis sektörünün hızla gelişmesini sağladı" diyor.

Günümüzde de bölgede yatırımlar hızla artıyor. Ana arterlere ve köprüye olan yakınlık bölgeye olan yatırımları arttırıp rekabetin kızışmasına neden oluyor.

YER ARAYIŞI SÜRÜYOR

Bomonti'de daha önce proje geliştirenlerin yanı sıra yeni markalı üreticiler de yer arayışında. Bunlar-dan birini de Aşçıoğlu oluşturuyor. Aşçıoğlu Grubu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, bölgede proje üretmek üzere çeşitli arsalarla ve dönüşüm yapılabilecek binalarla ilgilendiklerini söylüyor. Bomonti'nin merkezi konumunun ve yaşadığı dönüşümün ilgilerini çektiğini ifade eden Aşçıoğlu, "Oradaki görüşmelerimizin olumlu sonuçlanması halinde, ofis, rezidans ya da otel projesi olabilir. Ama ağırlıklı olarak rezidansı tercih edeceğimizi düşünüyorum" diyor.

Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, Bomonti'de inşaatına başlamaya hazırlandıkları Kuzey Bomonti projesinin yanı sıra ilgilendikleri yeni yerler olduğunu söylüyor. Keten, önümüzdeki dönemde bölgede yeni projeler geliştirebileceklerini belirtiyor.

"KÜLTÜR MEKANI OLDU"
Ferhat Keten/Keten Grup YKB


"Babylon'un bölgeye gelmesi Bomonti'yi İstanbul'un kültür mekanı haline getiriyor. Son bir yılda altyapının toparlanması bakımından yerleşik üst standartlı bir mahalleye dönüşmeye başladı. Üç yıl sonra hem altyapısı hem de yaşam alanı olarak daha da oturmuş bir bölge haline gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle bölgede yeni projeler için araştırmalarımız sürüyor."

"YENİ YATIRIMLAR OLABİLİR"

Şükrü Başyazıcıoğlu/Now Gayrimenkul YKB


"Bomonti'de şu anda Now Bomonti ofis projemiz devam ediyor. Satışlarının büyük bir kısmını tamamladığımız bu projemizi bu yılın sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Bomonti, hala ilgi duyduğumuz bir bölge. Önümüzdeki dönemde yeni yatırım fırsatları çıkarsa değerlendirebiliriz."

"REZİDANSLAR TERCİH EDİLİYOR"
Cansel Turgut Yazıcı/Eva Gayrimenkul Değ. GM.


"Dolmabahçe-Bomonti ve Piyalepaşa-Kağıthane tünelinin başlangıç noktasında bulunan Bomonti, son dönemde adından sıkça bahsettirmeye başladı. İş merkezleri ve ticaret merkezlerinin de talep görmesi, bölgedeki rezidansların tercih edilmesini sağlıyor."

(LEVENT GÖKMEN/EKONOMİST DERGİSİ)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23