• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Becerikli proje kolay finansman buluyor

Yeniakit Publisher
2017-11-06 12:36:00 -
Becerikli proje kolay finansman buluyor

TÜBİTAK ve KOSGEB Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için yüzbinlerce liralık harcama finansmanı sağlıyor.

TÜBİTAK ve KOSGEB Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için yüzbinlerce liralık harcama finansmanı sağlıyor. Bu teşvikten yararlanmak isteyen işletmeler için en önemli kriterler, İTO’da anlatıldı. İTO-İSTKA işbirliğiyle verilen ulusal ve uluslararası Ar-Ge desteklerine yönelik uygulamalı proje yazma eğitimi, şirketlere yeni başarıların yolunu açacak.

Küçük ve orta boy işletmeler araştırma geliştirme faaliyetleri ile inovasyon çalışmalarında gerekli finansal kaynağa, TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden ulaşılabiliyor. Bu iki kurum, ulusal ve uluslararası Ar-Ge çalışmaları için proje finansman imkanı sağlıyor. Bu imkana ulaşmak için de projelerin, belirlenmiş kriterlere uygun şekilde hazırlanması gerekiyor. Bu noktada şirketlerin ihtiyaç duyduğu rehberlik; İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) işbirliğinde gerçekleşti.

TÜBİTAK ve KOSGEB’in KOBİ’ler için Ar-Ge ve inovasyon desteklerine yönelik uygulamalı proje yazma eğitimi, İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında verildi.

YÜZBİNLERCE LİRALIK DESTEK

TÜBİTAK Teydeb KOBİ (1507) ve Sanayi (1501) Ar-Ge Programları’nın tanıtıldığı üç günlük eğitimde; teşvikler ve kriterler hakkında bilgi verildi. 1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-GE Başlangıç Destek Programı’nda proje bütçesi üst sınırının 500 bin TL olduğu; bunda da proje giderlerinin yüzde 75’inin desteklendiği kaydedildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

AVRUPA’NIN YOLUNU AÇIYOR

Kıdemli proje uzmanı, bağımsız proje değerlendiricisi Endüstri Yüksek Mühendisi İbrahim Coşkun, bu programlardaki disiplin ve tecrübenin, Avrupa Birliği’nin Horizon2020 araştırma ve inovasyon programı ile AB’nin diğer hibe programları için de önemli bir deneyim olduğuna dikkat çekti.

Eğitimde örnek kabul olmuş proje incelemesinin ardından uygulamalı Ar-Ge projesi yazım çalışması da yapıldı.

RİSKLER VE TANIMLAR YAZILMALI

Proje metninde kalite ve performans artırma ile maliyet düşürme öncelikli olmalı.

Metinde karşılaştırma yapılırken rakip şirketin veya ürünün adı yazılmamalı, ‘rakip firma’ denilmeli.

Proje içinde riskler öngörülmeli. Düşük ve yüksek riskler yazılmalı ve B planına yer verilmeli.

Proje içinde muhtemel maliyet de çalışılmalı. Şirketin rutin giderlerini yansıtan metinler kabul edilmiyor.

Emin olunmayan harcamaların proje ile ilgisi varsa yazılması tercih edilebilir.

Proje organizasyon şemasında herkesin hangi iş paketinde ne görev yapacağı açıkça tanımlanmalı.

Proje ekibindeki herkesin her iş paketinde görev alma zorunluluğu olmadığı bilinmeli.

Projenin belli bir noktasında yeni istihdam imkanı kullanılabilir. Süreçte belli bir iş paketi için yeni alım yapılacaksa bu metne yazılmalı. TÜBİTAK’ın bu konuyu yeri geldiğinde takip de ettiği bilinmeli.

Proje yazımında belli kutularda metin uzunluğu sınırına dikkat edilmeli. Bazı kutular için 200 bazıları için 3 bin karakter sınırı mevcut.

AR-GE DESTEĞİNDE ÖNCELİKLİ ALANLAR

Enformatik

Esnek üretim esnek otomasyon

Uzay ve havacılık teknolojileri

Gen mühendisliği biyoteknoloji

İleri malzeme teknolojileri

Çevreye duyarlı teknolojiler

SERTİFİKALARINI ALDILAR

Eğitim sonunda çoğu mühendis olan katılımcılara sertifikaları dağıtıldı. İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Ömer Bal ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, sertifikaları teslim ederek, katılımcılara inovatif çalışmalarında başarılar diledi. İTO Genel Sekreteri Bal, sertifika töreninde yaptığı konuşmada, bu eğitimin yoğun talep gördüğünü belirterek, yenilerini düzenlemek için görüşmelerin sürdüğünü belirtti. İSTKA Genel Sekreteri Yavuz da devletin, hiç olmadığı kadar Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını desteklediğini belirterek, şirketlerin bundan faydalanmasını istedi. Sertifika töreninde İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı.

AKADEMİK İŞBİRLİĞİ ŞARTINA DİKKAT

Eğitmen İbrahim Coşkun, 11 Ağustos 2017 tarihli güncellemeye göre ilave yeni uygulama esaslarına dikkat çekti. Buna göre 1501 Sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programında akademik ve yenilik projeleri destekleme programı esaslarında belli ölçüde ‘akademik işbirliği’ şartı aranacak. Buna projenin önerilen bütçesinin 1-2 milyon TL arasında olması halinde bunun en az yüzde ikisi oranında akademik işbirlikleri içermesi gerekiyor. Bu oran, önerilen bütçenin 10 milyon TL üzerinde olması durumunda en az yüzde beş olarak aranıyor. Akademik ve KOBİ işbirliği şartını sağlamayan proje önerileri değerlendirmeye alınmayacak.

İstanbul Ticaret Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23