• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bayraktar: Ocak yağışları tarımda kuraklık riskini azalttı

Yeniakit Publisher
2018-02-18 12:39:00 - 2018-02-18 12:40:30
Bayraktar: Ocak yağışları tarımda kuraklık riskini azalttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, kurak geçen kasım ve aralık aylarının ardından ocak ayı yağışlarının normalin yüzde 23,7 üzerinde gerçekleşmesinin çiftçiyi umutlandırdığını belirterek, "Beklenen yağışların gelmesi ve hububatta verimi etkileyen bahar yağışlarının da mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi durumunda bu yıl ülke genelini etkileyecek kuraklık beklenmemektedir." açıklamasında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı  Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, yağışların tarımsal üretime etkisine  ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, ocak ayındaki yağışların  mevsim normallerinden ve geçen yılki yağışlardan fazla olduğuna dikkati çeken  Bayraktar, "Ocak 2017'de 72,5 milimetre gerçekleşen ve normali 65,8 milimetre  olan yağışın ortalaması geçen ay 81,4 milimetre oldu. Yağışlar ocak ayında,  normale göre yüzde 23,7, geçen yıla göre yüzde 12,3 arttı. Kurak geçen kasım ve  aralık aylarının ardından ocak ayı yağışlarının mevsim normallerinin yüzde 23,7  üzerinde olması çiftçiyi umutlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.

MARMARA'DA NORMALİN ALTINDA KALDI

Bayraktar, ocak ayı yağışlarında Ege ve Marmara bölgelerinde normale  göre azalma, diğer bölgelerde ise artış gerçekleştiğini bildirdi. Kasım-aralık  aylarındaki kuraklık nedeniyle ekim-ocak dönemini kapsayan 4 aylık birikimli  yağışların 2016 yılının yüzde 15 üzerinde gerçekleşmesine rağmen normale göre  yüzde 6,4 azaldığına dikkati çeken Bayraktar, 4 aylık birikimli yağışların  Marmara ve Akdeniz bölgelerinde normalken diğer bölgelerde normalin altında  kaldığına işaret etti. Bayraktar, normale göre en fazla yağış azalmasının  Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görüldüğünü belirtti.

Ülke genelinde birinci ürün kışlık hububat ekiminin kasım ayı  itibarıyla tamamlandığını, erken ekim yapılan alanlarda çıkışların  gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Aralık ayında bitkinin ihtiyacı olan yağmurun ve özellikle kar  yağışlarının olmaması nedeniyle ekili alanlarda stres yaşanmakla birlikte ocak  ayı yağışları tarımsal kuraklık riskini azaltmıştır. Beklenen yağışların gelmesi  ve hububatta verimi etkileyen bahar yağışlarının da mevsim normalleri civarında  gerçekleşmesi durumunda bu yıl ülke genelini etkileyecek kuraklık  beklenmemektedir. Bilindiği üzere özellikle hububat verimi için bahar yağışları  oldukça önemlidir. İlerleyen aylarda beklenen yağışların olması ve sıcaklıkların  mevsim normalleri düzeyinde gerçekleşmesi durumunda verimde ve kalitede  olumsuzluklar yaşanmaz."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23