• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan Yıldırım’ın sesi neden hep kısılıyor?

Yeniakit Publisher
2016-05-24 17:38:00 - 2016-05-24 17:40:07
Başbakan Yıldırım’ın sesi neden hep kısılıyor?

Uzmanı Dr. Mansur Sezginer, Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşurken yaşadığı ses kısılmasını değerlendirdi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mansur Sezginer, uzun süre, yüksek tonda konuşarak yorulması durumunda ses tellerinde ödem oluşabildiğine dikkati çekerek bu durumun ses kalitesini bozduğunu belirtti.

Binali Yıldırım’ın yaşadığı ses kısıklığının da buna örnek gösterilebileceğini söyleyen Sezginer, “Nasıl kaslarınızı çok zorlayınca yırtılmalara yol açıyorsa, ses teli de birtakım kaslardan oluştuğu için aşırı zorlandığında tahribata uğrar. Ses telleri birbirine sürttüğü için aşınır, bu nedenle ses kısıklığı yaşanır” dedi.

Sezginer AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde konuşma yapan Binali Yıldırım'ın yaşadığı ses kısılmasını değerlendirdi. Binali Yıldırım’ın sesi AK Parti’de ilk grup toplantısını yaptığı sırada da tekrar kısıldı.

Sezginer, çeşitli nedenleri olan ses kısıklığının çoğu zaman ciddi sağlık problemlerine neden olmadığını ve kısa sürede düzeldiğini ifade ederek, “Ses kısıklığının en sık nedeni akut larenjittir. Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıkar.” değerlendirmesinde bulundu.

ŞARKICI, POLİTİKACI, ÖĞRETMEN
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ses kısıklığı probleminin daha çok sesini profesyonel nedenlerle uzun süre, ancak hatalı teknikle kullanan şarkıcılar, öğretmenler ve politikacılarda görüldüğüne vurgu yapan Sezginer, “Aşırı bağırmayı takiben gelişen akut larenjit sırasında ses teli içinde küçük kanamalar meydana gelebilir. Bu aşamada ses dinlendirilmediği takdirde bu kanama “polip” adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebilir ve sürekli ses kısıklığına neden olur.” uyarısında bulundu.

Sezginer, sabahları hafif olan ses kısıklığının, gün içinde sesin aşırı kullanılması durumunda fazlalaşacağına işaret ederek tedavinin 1-2 gün ses istirahati ile mümkün olduğunu söyledi. Sezginer, ses kısıklığı ile boğazda takılma, yabancı bir madde varmış hissi ve sık boğaz temizleme alışkanlığının da sık görüldüğünü belirtti.

Sigaranın, ses kısıklığının önemli bir nedeni olduğunu aktaran Sezginer, “Sigara, gırtlak kanseri ve yutak kanserlerinin gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğundan, düzelmeyen ses kısıklığı olan ve sigara içen kişilerin bir ‘Kulak-Burun-Boğaz’ hastalıkları uzmanına muayene olmaları gerekir. Sesle ilgili problemler, ideal olarak sesle ilgili fonksiyonlar ve sorunlarla uğraşan profesyonel bir ekip tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.”

TEDAVİ, NEDENE GÖRE DEĞİŞİR

Ses bozukluğu tedavisine ilişkin de bilgi veren Sezginer, şunları kaydetti:

“Tedavi, ses kısıklığının nedenine göre değişir. Ses kısıklığına neden olan durumların çoğu, ses istirahatı ve doğru ses kullanma alışkanlığını kazanmakla düzelirler. Ses sorunu olan bütün hastalardan sigara içmemeleri ve sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçınmaları, bol su içmeleri istenir. Bazı hastalardaki sorun, sigara içimi ve bağırma gibi ses kullanımı açısından olumsuz alışkanlıkların bulunmasıdır. Buna benzer durumlarda hastanın ses çıkartma tekniği düzeltilerek, ses kalitesi düzeltilmeye ve varsa nodüller tedavi edilmeye çalışılmaktadır.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23