• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan Yıldırım'dan İran'a çağrı

Yeniakit Publisher
2017-10-19 14:01:00 - 2017-10-19 15:22:14
Başbakan Yıldırım'dan İran'a çağrı

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütü ile mücadelede İran’a işbirliği çağrısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile ortak basın açıklaması yapan  Başbakan Binali Yıldırım  şunları ifade etti: "Güvenlik konusu çok önemli. Türkiye'nin son 40 yıldır baş ağrısı olan PKK ile daha etkin bir mücadele konusunda İran'ın yakın işbirliğini önemsiyoruz.İran Irak ve Türkiye olarak bu terör belasını ortadan kaldırmamız önemli. 

Ulusal paralarla ticaret yapılması aramızdaki en önemli anlaşma, iki ülkenin merkez bankası bu konuda mutabakata vardı. Böylece İran ve Türkiye arasında ulusal para ile ticaret teşvik edilmiş olacak. Bu da ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak."

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, "Uluslararası konularda İran ve Türkiye iyi işbirlikleri yapmıştır. İkili ilişkiler konusunda önemli anlaşmalarımız ve hem fikir olduğumuz konular vardı" dedi. Cihangiri konuşmasında şunları kaydetti:

İRAN VE TÜRKİYE ARASINDA YERLİ PARA ANLAŞMASI

İki ülkenin yerli paralarını kullanacak olması iş adamları için çok önemli bir gelişme. Turizm konusuyla ilgili olarak da önemli kararlar alındı. Hem kültürel hem turizm paketlerini genişletmeliyiz. Enerji alanında ise aynı boru hattından doğalgaz ihracatımızı ve ham petrol ihracatımızı artırabiliriz. Bir sonraki müzakerelerde bu konuda ciddi adımlar atılacaktır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İKİ ANLAŞMA İMZALANDI

Çankaya Köşkü'nde düzenledikleri ortak basın toplantısı öncesi,  Yıldırım ve Cihangiri iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı.

Törende, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı Uluslararası Bilimsel İşbirliği Merkezi (CISC-MSRT) Arasında Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin Gök ile İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı İbrahim Rahimpur tarafından imza altına alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Ceylan ile İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahimpur, Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti Arasında Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nın Uygulanmasına Yönelik İki Yıllık Eylem Planı'na imza attı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23