• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan Yardımcısı Işık'tan yerli otomobil açıklaması

Yeniakit Publisher
2017-11-09 12:04:00 - 2017-11-09 12:31:21
Başbakan Yardımcısı Işık'tan yerli otomobil açıklaması

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, 'Babayiğitler'e başarılar diyerek yerli otomobil üretimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'ın konuşmalarından satır başları;

Babayiğitlerimize başarılar diliyorum. Allah yollarını açık etsin. İçerisinde dolu dizgin gittiğimiz dijital çağda bu proje çok ama çok önemli bir proje. 4. atılım dönemimizin sembol projelerinden bir tanesi. Bu dijital çağda Türkiye'nin teknoloji üreten bir konumda bulunmasıydı, bizi motive eden nokta buydu. Ben bakanlık görevini aldıktan sonra çalışmaları inceledim, değerlendirmelerin sonucunda bu konseptin elektrikli araç olması gerektiğine karar verdik. Bunu yaparken marka otomobil üretmenin çok ötesinde olan bir proje.

Çalışmalar sonucunda önümüzde bazı seçenekler vardı. Sıfırdan kendimiz geliştirelim, bu bir seçenekti. 500 milyon dolar ve 1 milyar dolar arasında maliyet vardı. 4-5 yılı gözden çıkarmak gerekiyordu. Dünya devleri ne yapmışlar bakalım, hepsi bir aracı almışlar, ya onu kopyalamışlar, ya da lisans hakkı ile üretim yapmışlar. Çok az otomobil markası sıfırdan geliştirilmiş. Biz dedik ki, o arada yaptığımız çalışmalarda 4 farklı modelin fikri mülkiyet haklarının, her türlü tasarruf hakkını biz satın aldık. Bu para çöpe mi gitti? Hayır çöpe gitmedi. Şu anki konsorsiyum, bu prototip ve TÜBİTAK'ın çalışmaları emrinizdedir dedi sayın Cumhurbaşkanı. Bu platformu rahatlıkla kullanabilirler. Tarihten beri bir projeye doğrudan karşı çıkma cesaretini gösteremiyorlarsa, ama ile fakat ile projeyi değersizleştirme yoluna giderler. Bunun tarihte gördük. Devrim otomobilinde gördük, yerlileştirme alanlarında gördük.

"BELLİ BİR AŞAMAYA GELMİŞ BİR MODEL VAR"

Türk dizaynırlarla 1 yıl çalıştık. Ekim 2015-Mayıs 2016 döneminde, çok şık dizaynlar çıkmaya başlamıştı. Bir dizaynı belli bir noktaya getirilmiş, TÜBİTAK'ın kendi teknolojileri ile belirli bir aşamaya gelmiş, hazırlık seviyesinde olan bir model var. Bunu tercih edebilir, bunu tercih ederlerse işleri kolaylaşmış olur. Başka bir modelle yollarına devam ederlerse, başka bir yabancı ortaklık olursa bile bu platform Türkiye'de her zaman olması gereken bir platform.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23